Στουρνάρας: “Η επενδυτική βαθμίδα αδιαπραγμάτευτος εθνικός στόχος”

 Στουρνάρας: “Η επενδυτική βαθμίδα αδιαπραγμάτευτος εθνικός στόχος”

Αδιαπραγμάτευτο εθνικό στόχο θα πρέπει να αποτελέσει η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς η επίτευξή του θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.

Μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πια πολύ κοντά στον στόχο αυτόν, επισημαίνοντας ότι «πλέον, τρεις από τους τέσσερις οίκους που είναι επιλέξιμοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν τοποθετήσει τη χώρα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας.

Δεδομένου μάλιστα ότι το 2023 είναι έτος εθνικών εκλογών, απαιτείται σύμπλευση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υλοποιηθούν οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής και να διαφυλαχθούν όσα έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Στουρνάρας.

Πρόσθεσε δε ότι η ελληνική οικονομία, κατά κοινή ομολογία, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο μετά τη μεγάλη κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας. «Ιδιαιτέρως, μάλιστα, αν ανακαλέσουμε στη μνήμη μας ότι τόσο το 2012, όσο και το 2015, το σενάριο ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να παραμείνει στην ευρωζώνη ήταν πολύ δημοφιλές στις αγορές. Σήμερα οι επιδόσεις της ξεπερνούν αυτές του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ.

Επιτυγχάνει, δηλαδή, ισχυρή μεγέθυνση της οικονομίας της, πραγματική σύγκλιση του επιπέδου ευημερίας της, εφαρμόζει διαρκώς μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει εμπεδώσει την αξία της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και αποπληρώνει το δημόσιο χρέος της, η δυναμική του οποίου θεωρείται βιώσιμη και ανθεκτική σε αρνητικές διαταραχές.

Με αυτό τον τρόπο, η χώρα έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της, πολλές φορές, μάλιστα, προβάλλοντας ως παράδειγμα αποτελεσματικότητας, όπως έχει δείξει η εμπειρία της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Σχετικά Άρθρα