ΗΠΑ: Δικαστήριο εκτιμά ότι μάρτυρες ψευδόρκησαν υπέρ του Τραμπ

 ΗΠΑ: Δικαστήριο εκτιμά ότι μάρτυρες ψευδόρκησαν υπέρ του Τραμπ

Το ειδικό δικαστήριο στις ΗΠΑ που ερεύνησε τις προσπάθειες του τέως προέδρου της χώρας Ντόναλντ Τραμπ και των συμμάχων του να ανατρέψουν την ήττα του στις εκλογές στην Τζόρτζια πιστεύει ότι ορισμένοι μάρτυρες διέπραξαν ψευδορκία.

Η επιτροπή ζήτησε από τους εισαγγελείς να δουν αν μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες. Συγκεκριμένα, συνέστησε στον εισαγγελέα της περιφέρειας «να αναζητήσει κατάλληλες κατηγορίες για τέτοια εγκλήματα, όπου τα στοιχεία είναι πειστικά».

Η έκθεση που βγήκε στην επιφάνεια δεν δίνει στοιχεία για βασικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του ποιος πιστεύει η επιτροπή ότι διέπραξε ψευδή μαρτυρία και εάν πρέπει να επιδιωχθούν άλλες κατηγορίες. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που δημοσιοποιήθηκαν οι συστάσεις των ενόρκων για ποινικές κατηγορίες που συνδέονται με την υπόθεση.

Παρά τους επίμονους ισχυρισμούς του Τραμπ, οι ένορκοι διαπίστωσαν «με ομόφωνη ψηφοφορία ότι δεν έγινε εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020 στην πολιτεία της Τζόρτζια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή των εκλογών».

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης τον περασμένο μήνα, οι εισαγγελείς προέτρεψαν τον δικαστή του Δικαστηρίου της Κομητείας Φάλτον, Ρόμπερτ Μακ Μπέρνι, να μη δημοσιοποιήσει την έκθεση μέχρι να αποφασίσουν για τις κατηγορίες, ενώ ένα μέρος των ΜΜΕ πίεσε να δημοσιοποιηθεί αμέσως ολόκληρη η έκθεση.

Σε διάστημα περίπου επτά μηνών, οι ένορκοι άκουσαν 75 μάρτυρες, ανάμεσά τους και συμμάχους του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δήμαρχου της Νέας Υόρκης και δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, και της γερουσιαστή των ΗΠΑ Λίντσεϊ Γκράχαμ, από τη Νότια Καρολίνα.

Ο Τραμπ ζητούσε να του βρουν 11.780 ψήφους για να αλλάξει το αποτέλεσμα

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Τζόρτζια, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μπραντ Ράφενσπεργκερ και ο κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ, εμφανίστηκαν επίσης ενώπιον της επιτροπής.

Οι ένορκοι άρχισαν να λαμβάνουν αποδεικτικά στοιχεία τον Ιούνιο και υπέβαλαν την έκθεσή τους στον Μακ Μπέρνι στις 15 Δεκεμβρίου. Η εισαγωγή της έκθεσης λέει ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των πληροφοριών που έλαβε η μεγάλη κριτική επιτροπή «παραδόθηκε αυτοπροσώπως ενόρκως».

Ο Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε δημοσίως να δεχτεί ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020, φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την ήττα του στην Τζόρτζια και ήταν αυτή που θεωρούσε ότι στοίχισε την ήττα του, κατηγορώντας τους αξιωματούχους Ρεπουμπλικάνους ότι δεν πάλεψαν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα και να αγωνιστούν και για τον ίδιο. Η Τζόρτζια έβγαλε πρώτο τον Μπάιντεν με περίπου 12.000 ψήφους.

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του έχουν διατυπώσει αναπόδεικτους ισχυρισμούς για εκτεταμένη νοθεία των ψηφοφόρων και επέπληξαν επανειλημμένα τους Ράφενσπεργκερ και Κεμπ επειδή δεν ενήργησαν για να ανατρέψουν την απώλειά του. Πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του γενικού εισαγγελέα του Τραμπ, έχουν δηλώσει σταθερά ότι οι εκλογές ήταν ασφαλείς και δεν υπήρχαν στοιχεία για σημαντική νοθεία.

Στην δίκη ακούστηκε πως στις 2 Ιανουαρίου του 2021 ο Τραμπ πρότεινε στον Ραφενσμπέργκερ να «βρει» τις ψήφους που απαιτούνται για να ανατρέψει την ήττα του στην πολιτεία.

«Το μόνο που θέλω να κάνω είναι το εξής: Θέλω απλώς να βρω 11.780 ψήφους, που είναι μία περισσότερες από αυτές που έχουμε», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια αυτής της κλήσης. «Επειδή κερδίσαμε το κράτος».

Ο Τραμπ έχει πει επανειλημμένα ότι η κλήση του με τον Ράφενσπεργκερ ήταν «τέλεια» και είπε στο AP τον περασμένο μήνα ότι ένιωθε «πολύ σίγουρος» ότι δεν θα του απαγγελθούν κατηγορίες.

Που εστιάζει ο δικαστής

Με βάση μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον της ειδικής μεγάλης κριτικής επιτροπής, είναι σαφές ότι ο δικαστής εστιάζει στους εξής τομείς:

  • Τηλεφωνήματα Τραμπ και άλλων προς αξιωματούχους της Τζόρτζια στον απόηχο των εκλογών του 2020.
  • Ομάδα 16 Ρεπουμπλικανών της Τζόρτζια που υπέγραψαν ένα πιστοποιητικό τον Δεκέμβριο του 2020 το οποίο έλεγε ψευδώς ότι ο Τραμπ είχε κερδίσει την πολιτεία και ότι ήταν οι «δεόντως εκλεγμένοι και κατάλληλοι» εκλέκτορες της πολιτείας.
  • Ισχυρισμούς (ψεύτικους) για εκλογική νοθεία που έγιναν κατά τη διάρκεια συναντήσεων των νομοθετών της πολιτείας στο Καπιτώλιο της Τζόρτζια τον Δεκέμβριο του 2020.
  • Αντιγραφή δεδομένων και λογισμικού από εκλογικό εξοπλισμό στην επαρχιακή Coffee County από μια ομάδα εγκληματολογικών υπολογιστών που προσέλαβε συμμάχους Τραμπ.
  • Υποτιθέμενες προσπάθειες να πιέσουν την εργαζόμενη στις εκλογές της κομητείας Fulton, Ρούμπι Φρίμαν, ώστε να ομολογήσει ψευδώς την εκλογική νοθεία.
  • Η απότομη παραίτηση του εισαγγελέα των ΗΠΑ στην Ατλάντα τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Γουίλις το περασμένο καλοκαίρι έστειλε επιστολές ενημερώνοντας μερικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του Τζουλιάνι και των 16 ψεύτικων εκλογέων της πολιτείας, ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εγκληματικές κατηγορίες.

Σχετικά Άρθρα