Στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο ο Μπλίνκεν – Θα επισκεφτεί και την Τουρκία

 Στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο ο Μπλίνκεν – Θα επισκεφτεί και την Τουρκία

Επιβεβαιώνεται κι επίσημα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου, ύστερα από το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Την Ελλάδα θα επισκεφθεί επίσης ο Μπλίνκεν, μέσα στον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο μιας σημαντικής περιοδείας που θα περιλαμβάνει και τη Γερμανία. Πρόκειται για μια επίσκεψη που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προγραμμάτιζε καιρό τώρα. Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα θα γίνει στις 20 και 21 Φεβρουαρίου.

Στην Αθήνα, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν – μεταξύ άλλων – για την αμυντική συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια. 

Πηγή από το Αμερικανικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το ταξίδι είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς πρόκειται για σειρά επαφών που θα φέρουν στο προσκήνιο όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Έχει εκδοθεί, μάλιστα, και ανακοίνωση για το πρόγραμμα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

Στις 16 Φεβρουαρίου, θα μεταβεί στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου θα πάρει σε μια σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων για να συζητήσει τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία, τη βοήθεια προς τον τουρκικό και τον συριακό λαό, καθώς και τη δέσμευσή των ΗΠΑ στη διατλαντική ασφάλεια και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες.

Ο κ. Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκάλεσαν οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία ως πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ο Υπουργός Μπλίνκεν θα ευχαριστήσει επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξή της στη διασυνοριακή βοήθεια προς τις πληγείσες περιοχές της Συρίας.

Στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια και τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή μας δέσμευση για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Ο Υπουργός θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου.