Δέσμευση Τσίπρα: Θα επαναφέρουμε την προστασία της α’ κατοικίας – Νικήτρια η προοδευτική κυβέρνηση το βράδυ των εκλογών (vid)

 Δέσμευση Τσίπρα: Θα επαναφέρουμε την προστασία της α’ κατοικίας – Νικήτρια η προοδευτική κυβέρνηση το βράδυ των εκλογών (vid)

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την προστασία της α΄κατοικίας όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ένα βιώσιμο πλαίσιο για ευάλωτους πολίτες και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι οφείλουμε να δώσουμε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. «Είμαστε φειδωλοί σε αυτά που προτείνουμε και όχι σπάταλοι», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο.

Μίλησε για «κρατική αισχροκέρδεια» και πρόσθεσε ότι «με κουπόνια επιβιώνει η μεσαία τάξη», εν μέσω ακρίβειας.

  • Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών ανέφερε ότι χρειάζεται ένα βιώσιμο πλαίσιο για ευάλωτους πολίτες και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέκτεινε την προστασία του νόμου Κατσέλη μέχρι το τέλος του 2019.

«Τώρα είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει δει η χώρα», υπογράμμισε. Η μεσαία τάξη θα χάσει την περιουσία της, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς επί ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι την περίοδο εκείνη δεν γίνονταν πλειστηριασμοί ευάλωτων νοικοκυριών. Δεσμεύτηκε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την προστασία της πρώτης κατοικίας όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστεί αναλυτικά τις επόμενες ημέρες, όπως είπε.

Υπενθύμιζε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αναφέρθηκε δε, στην περίπτωση Πάτση, που έκανε στα δάνεια τη δουλειά που έκαναν τα «κοράκια».

Η αποχή που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμβολική πράξη διαμαρτυρίας για τις υποκλοπές, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Συντηρητικοί πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και δεν λέει κουβέντα».

Ερωτηθείς αν εκβιάζεται από την κυβέρνηση ο κ. Ανδρουλάκης, απάντησε:

Δεν μπήκαμε σε μια τέτοια συζήτηση. Η Πόπη Τσαπανίδου έθεσε ένα ερώτημα, όπως έθεταν αντίστοιχα και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε δημόσιες εμφανίσεις τους. «Αλλά θεωρούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης άκουγε τον κ. Ανδρουλάκη για να τον έχει σε ομηρεία. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολιτικές ερμηνείες».

Εμείς λέμε ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση, είπε και πρόσθεσε: Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα κάνει εκλογές μέχρι να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.

  • «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση της προοδευτικής συνεργασίας θα είναι η κυβέρνηση των νικητών το βράδυ των εκλογών. Το μοναδικό σενάριο που μπορεί να δώσει βιώσιμη κυβέρνηση». Για μας υπάρχει ο στόχος καθαρής νίκης για να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα, είπε.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι πλέον οι δημοσκοπήσεις διεθνώς δεν είναι ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης του αποτελέσματος. «Θα κριθεί τελικά ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν στην κάλπη. Θα είναι εκλογές μεγάλων εκπλήξεων. Ο πολίτης δεν σκέφτεται μόνο ιδεολογικά, αλλά μετρά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει», σημείωσε. «Ρωτήστε για το καλάθι του νοικοκυριού, ποια αποτελέσματα δίνουν», είπε και αναφέρθηκε στην ακρίβεια και τις τιμές που διαρκώς ανεβαίνουν.

Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Χρειάζεται στην πορεία προς τις εκλογές να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος, πρόσθεσε.

Σχετικά με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε: «Ξέρουμε τις δυσκολίες, κυβερνήσαμε τη χώρα, ρυθμίσαμε το χρέος, τη βγάλαμε από τα μνημόνια και αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια ευρώ μαξιλάρι για να βγει στις αγορές. Έχουμε επίγνωση. Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ισπανία. Να μειώσουμε τον φόρο στα τρόφιμα, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν τα μειώνει, για να μπορεί να δίνει επιδοτήματα και για να διατηρεί υψηλές τιμές και να ζει η μεσαία τάξη με κουπόνια. Κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για επιδοματική πολιτική, που τα έδινε στους ευάλωτους, αλλά σήμερα η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015-2018 συγκυβερνούσε με την τρόικα. Δεν ήταν όλες οι επιλογές δικές μας. Δεν μπορείς να συγκρίνεις μια περίοδο όπου η χώρα δεν έχει τη θηλιά στον λαιμό, με την εποχή της τρόικας. Εμείς βγάζαμε από τη μύγα ξύγγι για να τα επιμερίσουμε στους ευάλωτους. Θέλουμε υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη, να δώσουμε ανάσα στην επιχειρηματικότητα, στους ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας. Να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους».

Για τη δήλωση Λαφαζάνη ότι πλειστηριασμοί γίνονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Ο κ. Λαφαζάνης έχει κριθεί από τον λαό. Κάθε Τετάρτη πήγαινε σε πλειστηριασμούς που γίνονταν, αλλά δεν ήταν πρώτης κατοικίας, ήταν πολιτών που είχαν τρεις και τέσσερις κατοικίες. Ο κ. Λαφαζάνης ήθελε να αποκτήσει δημοσιότητα, τον έκρινε ο ελληνικός λαός και δεν πήρε ούτε 0,5%. Αν είχε δίκιο και ήταν ο προστάτης της κοινωνίας, δεν θα ήταν εκτός Βουλής. Γνωρίζετε πολύ καλά πως αυτός που προστάτευσε την περιουσία της μεσαίας τάξης ήταν ο νόμος Κατσέλη, που έγινε νόμος Σταθάκη. Αυτό κράτησε ως το καλοκαίρι του 2020, μετά ακολούθησε τη στρατηγική του ο κ. Μητσοτάκης. Τη στρατηγική ανεξέλεγκτων πλειστηριασμών χωρίς δυνατότητα ρύθμισης. Αυτό είναι το κρίσιμο.

Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς θα αποτρέψουμε την οδυνηρή προοπτική για τη μεσαία τάξη. Οι τράπεζες ανεβάζουν ανεξέλεγκτα τα επιτόκια. Είμαστε μπροστά στο να μην μπορούν να πληρώσουν δανειολήπτες που δεν ήταν «κόκκινοι», ήταν «πράσινοι». Ο πτωχευτικός κώδικας που εισήγαγε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κι εμείς είχαμε καταθέσει πρόταση μομφής, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε την προστασία πρώτης κατοικίας. Θα βάλουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο. Δεν μπορεί services που έχουν αγοράσει ένα 15% ενός δανείου, να θέλουν να πάρουν πίσω το 100. Να έχουν ένα εύλογο κέρδος, αλλά να υπάρχει προτεραιοποίηση, κοινωνικά κριτήρια και όσοι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής. Σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύεται ο πλειστηριασμός. Αν εγώ σας κλέψω, μου δώσετε δάνειο και δεν πληρώσω, μπορείτε να με πάτε στο δικαστήριο. Το θέμα είναι να προστατεύσουμε τους ευάλωτους. Να υπάρξει και κρατική αρωγή. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε αναλυτικά την πρότασή μας».

Για το αν θα επιχειρήσει κυβέρνηση ηττημένων, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε: «Για να δηλώσει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, μάλλον δεν είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει. Είναι ταραγμένος το τελευταίο διάστημα παρά τη δημοσκοπική υπεροχή.

Δεν με αφορούν αυτά τα σενάρια. Πιστεύω σε κυβέρνηση συνεργασίας, που θα είναι κυβέρνηση νικητών. Ο κ. Μητσοτάκης το λέει αυτό γνωρίζοντας ότι στον δεύτερο και τον τρίτο δεν θα βγαίνουν τα κουκιά. Το μοναδικό σενάριο για μια βιώσιμη κυβέρνηση που θα προστατεύσει την κοινωνία, θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο. Με μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές».

«Πιστεύω ότι πολλά παραδείγματα, όχι μόνο οι εκλογές στην Κύπρο, μας δείχνουν ότι δεν είναι πια οι δημοσκοπήσεις το πιο ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος. Ιδίως όταν ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων αποφασίζει την τελευταία εβδομάδα. Οι εκλογές θα κριθούν στο ποιοι θα πάνε στην κάλπη. Αν θα κινητοποιηθούν νέοι άνθρωποι, αν θα πάνε στην κάλπη. Θα είναι εκλογές μεγάλων εκπλήξεων. Νομίζω ότι τα κρίσιμα διακυβεύματα σε αυτές τις εκλογές έχουν να κάνουν με τη ζωή των ανθρώπων.

Κάνετε λάθος. Στα κοινωνικά θέματα και στους δείκτες αυτούς υπερτερεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει να κάνει και με τη διατύπωση του ερωτήματος. Σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική προστασία και την ακρίβεια. Το καλάθι του νοικοκυριού για παράδειγμα. Από όταν εφαρμόζεται έχουμε αυξήσεις, 70% για παράδειγμα στις παιδικές τροφές. Το 2019 ήταν πιο ιδεολογική η μάχη. Τώρα ξανά το διακύβευμα πάει στο κοινωνικό, στην επιβίωση και στη Δημοκρατία», είπε για τις δημοσκοπήσεις.

Σχετικά Άρθρα