Μενδώνη σε Βρετανικό Μουσείο: “Προϊόντα κλοπής τα Γλυπτά του Παρθενώνα” – Η πρόταση Μητσοτάκη για επιστροφή τους

 Μενδώνη σε Βρετανικό Μουσείο: “Προϊόντα κλοπής τα Γλυπτά του Παρθενώνα” – Η πρόταση Μητσοτάκη για επιστροφή τους

Η Λίνα Μενδώνη μίλησε στη Βουλή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του ΥΠΠΟ για τα μουσεία.

Η Λίνα Μενδώνη πήρε αφορμή από την αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα στο θέμα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, και επισήμανε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ότι δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο και τα θεωρεί προϊόντα κλοπής.

«Είναι εντυπωσιακό να διαμορφώνει κανείς μια ολόκληρη εισήγηση σε διαρροές», σχολίασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αμέσως μετά την ομιλία του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκης και τα όσα είπε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Θα επαναλάβω, για πολλοστή φορά. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ότι δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο. Τα θεωρεί προϊόντα κλοπής. Επομένως, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τίποτα από όλα αυτά. Αυτά, είναι η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης και έχει λεχθεί από τον πρωθυπουργό, από όλους όσους παίρνουν τον λόγο και προφανώς, από μένα.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής, όταν μίλησε με τον ομόλογό του στο Ηνωμένο Βασίλειο: Επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και κάλυψη αυτού του κενού με διαχρονικές εκθέσεις. Όλα τα άλλα είναι διαρροές και φιλολογίες και παρά-φιλολογίες. Αυτό να το συνειδητοποιήσουμε», είπε η Λίνα Μενδώνη.

Σχετικά Άρθρα