Δίκη Άλκη: Τι έδειξαν τα βίντεο στο δικαστήριο – Η ανάλυση της ΕΛΑΣ

 Δίκη Άλκη: Τι έδειξαν τα βίντεο στο δικαστήριο – Η ανάλυση της ΕΛΑΣ

Τα τέσσερα βίντεο που είχαν οι αρχές στη διάθεσή τους από την δολοφονία του Άλκη Καμπανού τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 παρουσιάστηκαν σήμερα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης. 

Από τα τέσσερα βίντεο, τα πρώτα δύο αφορούν βίντεο από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων ενώ τα άλλα δύο από κατοίκους που τράβηξαν τα βίντεο από το μπαλκόνι τους.

Ο πατέρας του Άλκη Καμπανού έσκυψε το κεφάλι καθώς δεν μπορούσε να παρακολουθήσει το βίντεο που έδειχνε την επίθεση στον γιο του και τους φίλους του.

Το πρώτο βίντεο που οδήγησε στον πρώτο κατηγορούμενο

Το πρώτο βίντεο που παρουσιάστηκε είναι από το κατάστημα ψιλικών που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Πλαστήρα με Γαζή, στην άλλη γωνία από το σημείο της επίθεσης των δώδεκα κατηγορουμένων κατά των πέντε φίλων του Άρη. Δείχνει ξεκάθαρα το πρώτο αυτοκίνητο, που οδήγησε τις αρχές στον πρώτο κατηγορούμενο.

Το βίντεο ήταν το πρώτο που εξέτασαν οι αρχές, το επόμενο πρωί. Δείχνει τα πρώτα δύο οχήματα που κατεβαίνουν και σταματούν επί της Πλαστήρα και το ελάχιστα το τρίτο που στρίβει επί της Γαζή. Το βίντεο δείχνει τα 66 δευτερόλεπτα της επίθεσης. Το μαγαζί είναι κλειστό και υπάρχει σκοτάδι στο σημείο.

Το βίντεο δεν είναι πολύ καλής ανάλυσης και χρειάζεται ειδική επεξεργασία από τα τμήματα της ΕΛΑΣ ώστε από τις φιγούρες και από τις σκιές να βγουν συμπεράσματα.

Τα αυτοκίνητα φτάνουν όλα μαζί, κατεβαίνουν από τα αυτοκίνητα οι κατηγορούμενοι και κινούνται προς το σημείο. Ο οδηγός του πρώτου αυτοκινήτου και πρώτος κατηγορούμενος ξεχνάει να βάλει χειρόφρενο, κάνει δύο βήματα, το αμάξι τσουλαει δύο μέτρα με τον κατηγορούμενο να επιστρέφει, να βάζει χειρόφρενο και να βγαίνει ξανά από το αμάξι.

Συνολικά ο πρώτος κατηγορούμενος φαίνεται στο σχετικό βίντεο για 11 δευτερόλεπτα. Ερωτώμενος ο επικεφαλής αστυνομικός της έρευνας αν σε αυτόν τον χρόνο μπορούσε να έχει συμμετοχή σημείωσε ότι ο χρόνος είναι αρκετός να φτάσει στο σημείο και να επιστρέψει.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα στα πρώτα 20 δευτερόλεπτα οι κατηγορούμενοι περπατάνε. Εκτίμησε ότι επειδή ήθελαν να στρίψει το Polo επί της Γαζή να μπει μέσα στο στενό, ώστε να τους περικυκλώσουν.

Στο τέλος του βίντεο το Citroen φεύγει προς την Παπαναστασίου, το Renault στρίβει ανάποδα τη Γαζή από την απέναντι γωνία της επίθεσης ενώ η λευκή BMW που είδε το περιστατικό αλλά δεν είδε σχέση με την υπόθεση, έστριψε και αυτή προς την ίδια κατεύθυνση φοβούμενοι οι επιβάτες τον κόσμο που ανεβαινε την Πλαστήρα.

Το βίντεο από το χρυσοχοείο

Το δεύτερο βίντεο που μεταδόθηκε στο δικαστήριο ήταν το βίντεο από κάμερα ασφαλείας χρυσοχοείου επί της Θ. Γαζή.

Στο βίντεο αχνοφαίνεται λόγω των φώτων του αυτοκινήτου, το τρίτο αυτοκίνητο που κινείται επί της Γαζή. Σταματάει, εκτιμάται ότι αφήνει τα άτομα, προχωραει μέχρι την συμβολή με Σεφέρη και περιμένει τα τρία άτομα που επιστρέφουν

Από την λάμψη σε μια κίνηση του ενός κατηγορουμένου, κρίνεται ότι φορούσε κράνος.

Τα βίντεο των κατοίκων

Το τρίτο βίντεο των 51 δευτερολέπτων είναι το βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας από τις πρώτες μέρες.

Είναι τραβηγμένο από μπαλκόνι διαμερίσματος επί της Πλαστήρα και δείχνει τα τελευταία δευτερόλεπτα της επίθεσης αλλά και την διαφυγή των δύο εκ των τριών εμπλεκομένων αυτοκινήτων συν της λευκής BMW.

Το βίντεο έφτασε στα κεντρικά της ΓΑΔΘ μέσω ενός mail από ανώνυμο αποστολέα.

Τέλος το τέταρτο βίντεο 15 δευτερολέπτων και αυτό τραβηγμένο από μπαλκόνι δείχνει τα τελευταία δύο άτομα να φεύγουν από το σημείο της επίθεσης και να τρέχουν επί της Γαζή στο Polo. Αυτό το βίντεο το έδωσε στην ΕΛΑΣ ο εκπρόσωπος του Άρη Λευτέρης Αρβανίτης.

Η ανάλυση της ΕΛΑΣ

Όπως είναι γνωστό από την δικογραφία η αστυνομία προέβη στα εξής συμπεράσματα για την επίθεση τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου των 12 κατηγορουμένων κατά των πέντε φίλων του Άρη.

Τρία αυτοκίνητα, όπου στο καθένα επιβαίνουν τέσσερα άτομα, φτάνουν στην οδο Πλαστήρα με Γαζή στις 00:17. Κινήθηκαν σε πορεία και τα τρία από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από την Παλαιών Πατρών Γερμανού όπου βρισκόταν ο ΣΦ ΠΑΟΚ Θύρα 4.

Στο σημείο έφτασαν ως φάλαγγα. Τα δύο πρώτα αυτοκίνητα (CITROEN, RENAULT) έμειναν επί της Πλαστήρα, το τρίτο (POLO) έστριψε επί της Γαζή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατέβηκαν άπαντες από τα αυτοκίνητα τους και συμμετείχαν στην επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Παράλληλα οι 12 κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Άγγελου, φίλου του Άλκη ενω ο ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας του ετέρου φίλου του, Δημήτρη και οι υπόλοιποι 11 για συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Διακοπή λόγω έντασης μεταξύ των συνηγόρων

Κατά την εξέταση του αστυνομικού από τον συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας Αλέξη Κούγια υπήρξε ένταση μεταξύ των δικηγόρων με αρκετούς από τους συνηγόρους υπεράσπισης να εξανισταντε από τον τρόπο που έκανε ερωτήσεις ο κ. Κούγιας.

Η ένταση ανάγκασε το δικαστήριο να διακόψει για 20 λεπτά ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πηγή: theopinion.gr

Σχετικά Άρθρα