Ραγδαίες εξελίξεις με νέες συλλήψεις ευρωβουλευτών για το Qatargate

 Ραγδαίες εξελίξεις με νέες συλλήψεις ευρωβουλευτών για το Qatargate

Οι αρχές έκαναν εφόδους στα σπίτια τους, ενώ σφραγίστηκαν τα γραφεία των δύο συλληφθέντων στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για το σκάνδαλο Qatargate. Πρόκειται για τους ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο. 

Ο Μαρκ Ταραμπέλα συνελήφθη από τις βελγικές αρχές χθες, Παρασκευή. Οι ιταλικές αρχές, έπειτα από αίτημα των Βέλγων εισαγγελέων, συνέλαβαν τον Αντρέα Κοτσολίνο σε κλινική στη Νάπολη, όπου βρισκόταν για να υποβληθεί σε εξετάσεις. 

Από το πρωί της Παρασκευής έγιναν έρευνες σε τραπεζική θυρίδα του Ταραμπέλα στη Λιέγη, στο σπίτι του και στο δημαρχείο Ανθινσών- κοινότητα κοντά στη Λιέγη της οποίας ήταν δήμαρχος ο ευρωβουλευτής. 

Επίσης, η βελγική αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του Αντρέα Κοτσολίνο στο Ισέλ, ενώ σφραγίστηκε το γραφείο τόσο του ίδιου όσο και του Μαρκ Ταραμπέλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  

Ο Αντρέα Κοτσολίνο μεταφέρθηκε στις φυλακές της Νάπολης το βράδυ της Παρασκευής. 

Στο ένταλμα σύλληψής του αναφέρεται, σύμφωνα με το Ansa, ότι «από τα αποδεικτικά στοιχεία που συνέλεξαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τους, ο Κοτσολίνο, μαζί με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον Αντόνιο Παντσέρι, φαίνεται να έλαβε απευθείας χρήματα από τον κύριο Ατμούν, τον πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία».

Ακόμη, αναφέρεται πως ο Κοτσολίνο «είχε απευθείας επαφές με τον Ατμούν και την 1η Ιουνίου του 2022, κατά την διάρκεια συνάντησης μαζί του στην Βαρσοβία, έλαβε μια διάκριση, μια γραβάτα και φέρεται να συζήτησε την γραμμή που έπρεπε να ακολουθήσει στην μεικτή επιτροπή ΕΕ- Mαρόκου στο Ευρωκοινοβούλιο».

Οι συλλήψεις του Μαρκ Ταραμπέλα και του Αντρέα Κοτσολίνο έρχονται μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρθεί η βουλευτική ασυλία και των δύο. 

Κοινοβουλευτική έκθεση, πριν από τη διενέργεια της ψηφοφορίας για την άρση της ασυλίας τους, αναφερόταν πως οι δύο ευρωβουλευτές «ενδέχεται να εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς που συνδέονται με την παρέμβαση ενός ή περισσοτέρων χωρών, με στόχο την επιρροή αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». 

Την προηγούμενη εβδομάδα αποφυλακίστηκε ένας από τους πρώτους συλληφθέντες για το σκάνδαλο Qatargate, ο Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα. Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα της No Peace Without Justice, μίας εκ των οργανώσεων που έχουν συνδεθεί με την υπόθεση. 

Η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι παραμένουν στη φυλακή. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος υπέγραψε συμφωνία με τους Βέλγους εισαγγελείς τον Ιανουάριο, που προβλέπει ότι θα έχει ελαφρότερη ποινή αν δώσει στις αρχές κρίσιμα στοιχεία για το σκάνδαλο Qatargate. 

Με πληροφορίες από Politico, DW, ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα