Τουρκία: Μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ για το ζευγάρι των Ελλήνων – Με θερμική κάμερα και σκύλους

 Τουρκία: Μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ για το ζευγάρι των Ελλήνων – Με θερμική κάμερα και σκύλους

Μάχη με τον χρόνο δίνει η ελληνική ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια, προκειμένου να εντοπίσει το ζευγάρι Ελλήνων που εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια πολυκατοικίας, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία και τη Συρία.

Τα τελευταία 10 χρόνια το ζευγάρι ζούσε στην Αντιόχεια, ενώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο εξωτερικό. Το ζευγάρι με διπλή υπηκοότητα, ηλικίας 65 και 62 ετών, έδινε σημεία ζωής μέχρι πριν από λίγες ώρες, ωστόσο, δεν έχει πλέον επικοινωνία με τους συγγενείς του.

Μέλη της 2ης ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη έκαναν, κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, έρευνες με διασωστικό σκύλο στην πολυκατοικία που διέμεναν οι δυο Έλληνες, ενώ κατ’ εξαίρεση η ελληνική ΕΜΑΚ έκανε σήμερα, Παρασκευή (10/2) αίτημα για να επιχειρήσει στο συγκεκριμένο σημείο και πήρε το πράσινο φως.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι έρευνες ανάμεσα στον 5ο και 6ο όροφο της πολυκατοικίας ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα και πλέον για να προχωρήσει η επιχείρηση χρειάζεται η βοήθεια γερανού για να απομακρυνθεί μια μεγάλη πλάκα, που αποτελούσε το ταβάνι του 6ου ορόφου.

Παράλληλα, οι έλληνες διασώστες αναζητούν το ζευγάρι και με τη χρήση θερμικής κάμερας. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, έχουν ήδη γίνει έρευνες σε τρία διαφορετικά σημεία στα συντρίμμια, ενώ με κρουστικό μηχάνημα άνοιξαν τις οπές στα χαλάσματα ώστε να τοποθετηθεί η θερμική κάμερα.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Αρτοποιός, τόνισε: «Για εμάς, το γεγονός ότι είναι Έλληνες σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει για συμβολικούς λόγους να κάνουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».

Όπως σημειώνει, ο συγκεκριμένος χώρος είχε ελεγχθεί από άλλες διασωστικές ομάδες όχι την ελληνική.

«Οι γονείς μου έμειναν στον 5ο όροφο, θα μπορούσαν να τους σώσουν εάν έρχονταν τις πρώτες 24 ώρες»

Νωρίτερα η κόρη του ζευγαριού μίλησε στην τηλεόραση του Open. «Όταν έγινε ο σεισμός ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη στην Αντιόχεια και ζητούσαμε από τους διασώστες από τη Δευτέρα να έρθουν να τους αναζητήσουν. Το διαμέρισμά τους ήταν σε 6όροφο κτίριο που γκρεμίστηκε. Οι γονείς μου έμειναν στον 5ο όροφο. Θα μπορούσαν να τους σώσουν εάν έρχονταν τις πρώτες 24 ώρες, ωστόσο δεν ήρθε κανείς στο σημείο. “Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε’’ είπαν ψάχνουμε σε σημεία όπου ακούγονται φωνές», είπε.

«Η αδερφή μου μένει στο Ντουμπάι, κάλεσε το προξενείο, τα κανάλια, καλέσαμε όλους όσους μπορούσαμε», σημείωσε

Όπως τονίζει «ο πατέρας μου είναι Έλληνας πολίτης και η μητέρα μου έχει τουρκική και ελληνική υπηκοότητα. Ο προ προπάππους μου είχε έρθει στην Τουρκία από την Ελλάδα και ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Τουρκία όπως και εγώ. Ζούσαμε χρόνια στη Συρία με τον πόλεμο επιστρέψαμε στην Τουρκία».

«Θέλουμε έστω να βρούμε τις σορούς τους», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα