Κύπρος: Πώς ο σεισμός της Τουρκίας προκάλεσε τον θάνατο φαλαινών που ξεβράστηκαν στις ακτές (vid)

 Κύπρος: Πώς ο σεισμός της Τουρκίας προκάλεσε τον θάνατο φαλαινών που ξεβράστηκαν στις ακτές (vid)

Πλήθος από νεκρές φάλαινες ξεβράστηκαν στις βόρειες ακτές της Κύπρου, δήλωσαν οι αρχές την Παρασκευή (10/2), πιθανότατα ως αποτέλεσμα των σεισμού σε Τουρκία και Συρία.

Συγκεκριμένα, έξι ραμφοφάλαινες βρέθηκαν νεκρές, ενώ ένας λοβός τεσσάρων μέτρων βρέθηκε στην παραλία την Πέμπτη, ανακοίνωσε το Κυπριακό Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ).

«Αυτά τα ζώα διαθέτουν σύστημα ηχοεντοπισμού που επηρεάζεται από τον θόρυβο της θάλασσας. Θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικές ασκήσεις, σεισμικές ασκήσεις ή φυσικά ο σεισμός στην περιοχή», δήλωσε στο Sigma TV ο Γιάννης Ιωάννου, από το τμήμα αλιείας και θαλάσσιων ερευνών.

Οι αρχές αναγνώρισαν τη φάλαινα ως Ζιφιό cavirostris, ή ευρύτερα γνωστή ως φάλαινα με ράμφος Cuvier. Δεν είναι πολύ συνηθισμένη μάλιστα στην υπεράκτια Κύπρο.

Οι φάλαινες βρέθηκαν σε ένα σχετικά μικρό τμήμα της βόρειας ακτογραμμής της Κύπρου υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του νησιού.

Βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο όπου ξεβράστηκαν τα ζώα έκαναν το γύρο του διαδικτύου.

Προσωπικό από το ΤΑΘΕ, μέλη της Νεολαίας Πόλης Χρυσοχούς, και άτομα από την τοπική κοινωνία μετέβησαν άμεσα στην περιοχή και «σε αντίξοες συνθήκες μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες», επαναπροώθησαν στη θάλασσα τρεις Ζιφιούς, ενώ ο τέταρτος ήταν ήδη νεκρός.

Σήμερα, όπως αναφέρεται, από τις πρώτες πρωινές ώρες, προσωπικό του ΤΑΘΕ και του Τμήματος Δασών, ξεκίνησε τη διερεύνηση κατά μήκος της ακτογραμμής για την ανεύρεση ενδεχόμενων άλλων Ζιφιών.

Αναφέρεται ακόμη ότι προσωπικό του ΤΑΘΕ μαζί με προσωπικό από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κτηνίατρο της ΜΚΟ ΑΡΙΩΝ, με την οποία συνεργάζεται το ΤΑΘΕ, μετέβησαν στα σημεία για επιτόπιες εξετάσεις των νεκρών Ζιφιών. «Αναμένεται να γίνουν οι νενομισμένες διαδικασίες νεκροψίας και νεκροτομής και να συλλεχθούν δείγματα, τα οποία θα αποσταλούν για εξειδικευμένες εξετάσεις και εκτίμηση των πιθανών αιτίων θανάτου».

Σχετικά Άρθρα