Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό μετά την απόφαση για τους πλειστηριασμούς

 Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό μετά την απόφαση για τους πλειστηριασμούς

Η απόφαση του Αρείου Πάγου που ουσιαστικά ανάβει το πράσινο φως στα funds ώστε να βγάζουν στο σφυρί ακόμη και τις πρώτες κατοικίες, αναδεικνύεται ως μείζον πολιτικό θέμα και όπως φαίνεται τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ασκήσουν εντονότατες πιέσεις προς την κυβέρνηση στον δρόμο προς τις κάλπες.

Αυτό αναδεικνύεται από την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση, μέσω του Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας άμεση ΠΝΠ που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, ενώ σε ανάλογο τόνο κινήθηκε το ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας τροπολογία.

Τσίπρας: Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί μέχρι τις εκλογές

«Η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε on camera δήλωσή του.

«Με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον πτωχευτικό νόμο, με τον αποτυχημένο εξωδικαστικό και το σχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «καλώ τον κ. Μητσοτάκη άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές».

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι «η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες».

Πόλεμος ΥΠΟΙΚ με ΣΥΡΙΖΑ

Το υπουργείο Οικονομικών, σε σχετική ανακοίνωση για την απόφαση του Αρείου Πάγου, αναφέρει ότι πρόκειται για «απόφαση, η οποία, όπως προκύπτει από τον Τύπο, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4354/2015) σχετικά με τη νομιμοποίηση των εταιρειών servicers να διενεργούν δικαστικές και εξώδικες ενέργειες επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού».

Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ Συγκριτικά, όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Παράλληλα, τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.

Η αντίδραση Αχτσιόγλου

Σε απάντησή της η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η  κυβέρνηση της ΝΔ φέρει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στην ελληνική κοινωνία. Προσθέτει ότι το κρισιμότερο: η δήλωση του κ. Σταϊκούρα επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων από τους πλειστηριασμούς.

Κόντρα σε επίπεδο εκπροσώπων ανάμεσα σε Οικονόμου-Τσαπανίδου

Όπως ήταν αναμενόμενο η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταφέρθηκε και στους εκπροσώπους τύπου, με εκατέρωθεν ανακοινώσεις που κινούνται και εξαιρετικά αυστηρό ύφος.

Η ανακοίνωση Οικονόμου

«Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνει το νόμο 4354/2015, που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα και εσείς ήσασταν πρωθυπουργός. Για αυτό στο λήμμα «πολιτικός φαρισαϊσμός» θα έπρεπε να εμφανίζεται η εικόνα του κ. Τσίπρα, του ανθρώπου που έταζε θησαυρούς και παρέδωσε άνθρακες. Όχι μόνο για αυτό, αλλά και για πολλά ακόμη. Γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί, εισήχθησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προς διευκόλυνση των δανειστών, νομοθετήθηκε η πώληση των δανείων σε funds δίχως προηγούμενη ενημέρωση του δανειολήπτη, κατέστη ιδιώνυμο το αδίκημα παρεμπόδισης πλειστηριασμού και καταργήθηκε οριζόντια (Φεβρουάριος 2019) η προστασία της πρώτης κατοικίας. Η «διαχείριση» του προβλήματος των κόκκινων δανείων από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε τα κόκκινα δάνεια (σε ποσοστό περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων), και άφησε τους δανειολήπτες επί ξύλου κρεμάμενους, αφού πρώτα τους δημιούργησε την αίσθηση της πλήρους απαλλαγής από τα χρέη τους.

Αντίθετα, η Κυβέρνησή μας έχει θεσπίσει δυνατότητες προστασίας και αναστολής πλειστηριασμών για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ευάλωτων οφειλετών. Βασικοί πυλώνες των δυνατοτήτων αυτών είναι η κρατική επιδότηση των δόσεων των ευάλωτων δανειοληπτών, η αναστολή μέτρων των πιστωτών για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα και, φυσικά, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Μέσω του μηχανισμού αυτού έχουν ήδη ρυθμιστεί οφειλές ύψους 1,08 δις για πάνω από 3300 νοικοκυριά, ενώ τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με συνέπεια, μεθοδικότητα και κοινωνική ευαισθησία το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Ό,τι κι αν προσπαθεί σήμερα να πει ο κ. Τσίπρας, δεν μπορεί να ξαναξεγελάσει τους πολίτες».

Και η απάντηση Τσαπανίδου

«Μπροστά στην κοινωνική κατακραυγή που βγαίνουν στο σφυρί 700.000 ακίνητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τη γνωστή μέθοδο “για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου αναφέρει: «Κύριε Οικονόμου:

-Η κυβέρνησή σας κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε. Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και γι’ αυτό δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

-Η κυβέρνησή σας επέλεξε να συνδέσει το σχέδιο “Ηρακλής” με τον νόμο της κυβέρνησης Σημίτη 2003 που δεν προέβλεπε, ούτε φορολόγηση των funds, ούτε υποχρεωτικά στάδια ρύθμισης όπως ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Αυτή την επιλογή σας πληρώνει σήμερα η κοινωνία.

Κλείνοντας αναφέρει: «Αν όντως ενδιαφέρεστε πραγματικά για τους δανειολήπτες, φέρτε αύριο κιόλας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Κάθε καθυστέρηση επιβεβαιώνει απλά την υποκρισία σας»

Τροπολογία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

«Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που λήφθηκε με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με ανακοίνωσή του.

Όπως τονίζει, «ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς», ενώ προσθέτει ότι «ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα».

Η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό».

«Κανένας, άλλωστε, εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της κατοικίας και την εξάλειψη κάθε διαπραγματευτικής δύναμης των οφειλετών που η ίδια προκάλεσε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατόπιν αυτών, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανακοινώνει ότι καταθέτει και πάλι τροπολογία στη Βουλή «για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds».

Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θα περιλαμβάνει:

«Καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων.

»Επιδότηση από το Δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες.

»Προστασία της αγροτικής γης».

Και υπογραμμίζει πως η αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από όλα τα κόμματα «συνιστά πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες».

ΚΚΕ: Η απαράδεκτη απόφαση

Ο Περισσός από την πλευρά του κάνει λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία «λύνονται τα χέρια» των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, που «ανοίγει ένα νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία».

«Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία», σημειώνει το ΚΚΕ, «γιατί στηρίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα αρπακτικά των fundς και σε συνέχεια στον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ».

Και καταλήγει πως «τώρα, χωρίς καθυστέρηση» πρέπει να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στους πλειστηριασμούς, «που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, για να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των funds, για να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών».

Σχετικά Άρθρα