Ανατρεπτική δημοσκόπηση στην Θεσσαλονίκη: Μόλις στο 1,2% η διαφορά – Μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων από ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ

 Ανατρεπτική δημοσκόπηση στην Θεσσαλονίκη: Μόλις στο 1,2% η διαφορά – Μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων από ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ

Η τελευταία δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της POLITIC που εστιάζει στην  Α’ Θεσσαλονίκης δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα λίγο διάστημα πριν τις εθνικές εκλογές.

Στα όρια του στατιστικού λάθους κινείται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης καθώς  η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι μικρότερη του 2% με την ΝΔ να προηγείται, αλλά την ίδια στιγμή να παρουσιάζει σοβαρά δομικά προβλήματα.

  • Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ συγκέντρωσε ένα ποσοστό της τάξης του 29,7% έναντι 28,5% του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τη διαφορά να ανέρχεται στο 1,2%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων σε σχέση με το 2019, με τη Νέα Δημοκρατία να χάνει το 5,82% των ψήφων της (σ.σ. το 2019 έλαβε ποσοστό 35,52%) ενώ αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα χάνοντας μόλις το 2,81% από το 31,31% που συγκέντρωσε στις προηγούμενες εκλογές.

Μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε υψηλά ποσοστά κινούνται τα τρία πρώτα κόμματα και ως προς της συσπείρωση, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται ελαφρώς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με 73,8% έναντι 71,7%. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη συσπείρωση την εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 84,7%.

  • Το 8,3% των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς παράταξης δήλωσε πως θα «μεταναστεύσει» στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενώ την αντίθετη πορεία θα ακολουθήσει το 4,9%.

Από εκεί και πέρα στο χώρο της κεντροαριστεράς παρατηρείται μια ισοπαλία στις μετακινήσεις αφού το 8,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα, και το ίδιο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα εμπιστευθεί το Νίκο Ανδρουλάκη στις επόμενες εκλογές.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις από τη Νέα Δημοκρατία προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και αντίστροφα, μόλις το 2,2% θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα απορροφήσει το 3,5% των ψηφοφόρων της Χαριλάου Τρικούπη.

Σχετικά Άρθρα