Συμφωνία για διμερή συνεργασία μεταξύ του ελληνικού και του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου

 Συμφωνία για διμερή συνεργασία μεταξύ του ελληνικού και του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Ιωάννη Σαρμά, Προέδρου του ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Πρώτος-Πρόεδρος του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Pierre Moscovici, μετέβη στην Ελλάδα σε μια επίσκεψη που αποβλέπει στην ενίσχυση των ήδη στενών δεσμών μεταξύ των δύο Ανώτατων Θεσμών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΑΘΔΕ), αρμόδιων για την επιτήρηση της καλής χρήσης του δημοσίου χρήματος.

Οι δύο Θεσμοί διατηρούν μεταξύ τους ισχυρούς δεσμούς, καθώς το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο οικοδομήθηκε με βάση το αντίστοιχο γαλλικό μοντέλο οργάνωσης, και η ως άνω επίσκεψη έλαβε χώρα προκειμένου να ενισχυθούν οι δεσμοί αυτοί ακόμη περισσότερο. Μία συμφωνία διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο Θεσμών συνομολογήθηκε για την ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών, για την οργάνωση επιμορφωτικών επισκέψεων και σεμιναρίων καθώς και για την υποδοχή Ελλήνων γαλλόφωνων δικαστών και ελεγκτών στο γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγών επισκέψεων.

Με την πρωτοβουλία του Ιωάννη Σαρμά το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκληρώνει μία διαδικασία ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του, κάτι αντίστοιχο προς αυτήν που ανελήφθη από το 2020 στο γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο με την πρωτοβουλία του Pierre Moscovici. Οι δύο Θεσμοί συμφώνησαν λοιπόν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στο πλαίσιο της κοινής τους προσπάθειας να εκπληρώνουν πιο αποτελεσματικά και χρήσιμα την αποστολή τους, στην υπηρεσία του κράτους και των πολιτών.

Το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο προσκλήθηκε επίσης να συμμετάσχει ως μέλος στην κοινότητα των γαλλόφωνων ΑΘΔΕ (AISCCUF). Η κοινότητα αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από 40 μέλη συνεργαζόμενα στο πλαίσιο της ‘Ένωσης ΑΘΔΕ που χρησιμοποιούν τη γαλλική γλώσσα και της οποίας το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας. Οι ανώτατοι ελεγκτικοί Θεσμοί της Ελλάδος και της Γαλλίας, οι οποίοι στελεχώνονται από ανεξάρτητους λειτουργούς και οι οποίοι ασκούν δικαιοδοτικά καθήκοντα, εργάζονται από κοινού χέρι με χέρι για την αναγνώριση και την προώθηση του δικαστικού μοντέλου οργάνωσης των ανώτατων ελεγκτικών θεσμών.

Στη Γαλλία όπως και στην Ελλάδα και σε 42 χώρες συνολικά λειτουργούν ΑΘΔΕ με δικαιοδοτικές αρμοδιότητες, δυνάμενοι έτσι ευκολότερα να επιβάλουν κυρώσεις σε ό,τι αποτελεί παραβίαση των αρχών της ορθής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Αυτό ενισχύει την καλή διακυβέρνηση και συντελεί αποτελεσματικότερα στη μάχη κατά της μη έντιμης διάθεσης του δημοσίου χρήματος. Εξάλλου, ΑΘΔΕ τόσο διαφορετικοί όπως αυτός της Νότιας Αφρικής ή της Λετονίας ενισχύθηκαν πρόσφατα και με δικαιοδοτικές αρμοδιότητες, για να μπορούν ακριβώς να επιβάλουν κυρώσεις στα σφάλματα που διαπιστώνονται στην καλή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Ένα κείμενο υποστήριξης των προτερημάτων που αποφέρουν στην κοινωνία οι ΑΘΔΕ όταν είναι οργανωμένοι ως δικαστήρια εγκρίθηκε και διανεμήθηκε σε διεθνείς ηγέτες και χρηματοδότες.

Σχετικά Άρθρα