ΝΑΤΟ: “Οι χώρες-μέλη να επικυρώσουν τα αιτήματα ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας”

 ΝΑΤΟ: “Οι χώρες-μέλη να επικυρώσουν τα αιτήματα ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας”

Είναι σημαντικό η Φινλανδία και η Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Μίκο Σαβόλα, στο πλαίσιο διάσκεψης ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα, ο οποίος είπε απευθυνόμενος στην ίδια διάσκεψη ότι, “ήρθε η ώρα οι δύο χώρες να ενταχθούν στη Συμμαχία”. Ο ίδιος χαρακτήρισε “αδιανόητο να μην ενεργήσει το ΝΑΤΟ αν απειληθεί η ασφάλεια των δύο σκανδιναβικών χωρών”.

«Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικυρώσουν τα αιτήματα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας χωρίς χρονοτριβή», δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Οκτώ μήνες αφότου οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία, μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την προσχώρησή τους. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να εγκρίνει το ενταξιακό πρωτόκολλο μόνο για τη Φινλανδία, ωστόσο το Ελσίνκι έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με το επιχείρημα ότι η ασφάλεια των δύο σκανδιναβικών χωρών είναι αλληλοεξαρτώμενη.

Σχετικά Άρθρα