Η πρόταση Καμίνη για τις συνεργασίες και η ομηρία Ανδρουλάκη στην αμφισημία…

 Η πρόταση Καμίνη για τις συνεργασίες και η ομηρία Ανδρουλάκη στην αμφισημία…

Μπορεί να είναι άδικο να απαιτεί κανείς από το ΠΑΣΟΚ να δηλώσει από τώρα εάν και με ποιόν θα συνεργαστεί μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική, είναι, ωστόσο, αναγκαίο το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να έχει καταλήξει σε σχέδιο συνεργασιών και να έχει προσανατολιστεί σχετικά με το τι θα πράξει.

Ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Καμίνης δήλωσε, για παράδειγμα, την Κυριακή (Realfm) πως το κόμμα του πρέπει να παρουσιάσει πριν τις εκλογές την πρόταση προγραμματικής σύγκλισης για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ακούγεται σωστό και εύκολο, αλλά δεν είναι.

Διότι από μόνη της μία τέτοια πρόταση ίσως αποκαλύψει προς ποιά κατεύθυνση (Ν.Δ, ή ΣΥΡΙΖΑ, ή και προς τους δύο) σκέφτεται να κινηθεί την επομένη της πρώτης κάλπης ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εάν πρόκειται για μια πρόταση γενικών αρχών που να χωράει και τα δύο μεγάλα κόμματα ως δυνητικούς εταίρους, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι το αντίθετο απ΄ ότι επιδιώκει. Να καταστήσει, δηλαδή, σαφές πως η πολιτική αυτονομία είναι ένα προεκλογικό “λάστιχο” που μπορεί μετεκλογικά να λάβει κάθε πιθανό σχήμα, κι έτσι να εντείνει την σύγχυση που έχει ήδη δημιουργηθεί και συρρικνώνει δημοσκοπικά τα ποσοστά του.

Εάν η πρόταση γίνει σαφής, τότε θα προκύψουν άλλα ζητήματα. Θα υπάρχει, για παράδειγμα, σε μία τέτοια πρόταση η απαίτηση για άμεση διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, η αλλαγή του νόμου που πρόσφατα ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία για την ΕΥΠ που “επιτρέπει” στον Νίκο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί μετά την πάροδο τριετίας (ενώ ο ίδιος έχει ζητήσει να γίνει γνωστός ο λόγος για τον οποίο τον παρακολουθούσαν πριν τις εκλογές), η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ και άλλα παρεμφερή και ουσιώδη;

Θα περιλαμβάνει (η πρόταση σύγκλισης) την απόσυρση του νόμου για την Υγεία, ο οποίος θεωρήθηκε ως “ύβρις στο ΕΣΥ του Ανδρέα και του Γεννηματά” και αποτελεί “γονιδιακό θέμα” για το ΠΑΣΟΚ και την ιστορία του; Θα περιλαμβάνει την ανακατεύθυνση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως μετ’ επιτάσεως έχει ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος και ευρωβουλευτής; Και πολλά ακόμη.

Διότι εάν δεν τα περιλαμβάνει, όλοι θα θεωρήσουν πως κλίνει το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εάν τα περιλαμβάνει, ίσως θεωρηθεί πως είναι ένα βήμα προς το ζητούμενο της “σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης”, άρα πλησιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση Καμίνη υιοθετείται και από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αρκετούς βουλευτές. Το πιθανότερο, όμως, πως η “απορία” του Νίκου Ανδρουλάκη εκτός από …βήχα, συντηρεί την αμφισημία, ίσως και την αμφιθυμία. Ως εκ τούτου είναι αναγκασμένος να αναμένει το εκλογικό αποτέλεσμα, με την ελπίδα πως θα συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 12% ώστε να καταστεί συνομιλητής…

Σχετικά Άρθρα