Παρέμβαση Μητσοτάκη: Άμεσα η νομοθετική ρύθμιση αποτροπής εγκληματικών οργανώσεων από τις εκλογές – Ανοιχτό ενδεχόμενο αλλαγών

 Παρέμβαση Μητσοτάκη: Άμεσα η νομοθετική ρύθμιση αποτροπής εγκληματικών οργανώσεων από τις εκλογές – Ανοιχτό ενδεχόμενο αλλαγών

Η νομοθετική ρύθμιση για την αποτροπή καθόδου στις εκλογές κομμάτων από καταδικασθέντες για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις αναμένεται να κατατεθεί μέχρι αύριο Παρασκευή. Το θέμα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη του υπουργικού Συμβουλίου, αλλά ο πρωθυπουργός στην εισηγητική του τοποθέτηση αναφέρθηκε σε αυτό.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία σημαντική διάταξη με στόχο την προστασία της Δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις, που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων. Επισήμανε ότι πρόκειται για μία διάταξη αντίστοιχη με αυτά που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε επίσης ότι η διάταξη δεν αποκλείει ιδέες, αλλά προσβλέπει στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την υποστήριξη όλων των κομμάτων στη νομοθετική ρύθμιση,.

Τόνισε ότι δεν θα μπορεί να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία κάποιος που έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας, κάτι που θα κρίνει ο Άρειος Πάγος. Και υποστήριξε ότι αποτελεί μία καταστατική και ηθική υποχρέωση της Δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της. “Έχουμε πείρα από τραμπουκισμούς”, σχολίασε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι προσβλέπει σε διακομματική στήριξη στο νομοθετικό μπλόκο στο κόμμα του καταδικασθέντα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

H τροπολογία σχετικά με την απαγόρευση συμμετοχής εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο ήδη συζητείται στο κοινοβούλιο. Έτσι η ψήφισή της προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη.