Μαζική συγκέντρωση καλλιτεχνών στο Σύνταγμα – 48ωρο “λουκέτο” στον Πολιτισμό με αίτημα την κατάργηση του προεδρικού διατάγματος

 Μαζική συγκέντρωση καλλιτεχνών στο Σύνταγμα – 48ωρο “λουκέτο” στον Πολιτισμό με αίτημα την κατάργηση του προεδρικού διατάγματος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία τους και την τροπολογία που κατατέθηκε στην Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Μαζική είναι η συγκέντρωση στο Σύνταγμα έξω από τη Βουλή όπως και η συμμετοχή στη 48ωρη απεργία των ανθρώπων του Πολιτισμού και των Τεχνών που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Οι καλλιτέχνες, με πανό, μακιγιάζ κλόουν και κρατώντας  φωτογραφίες  κλασικών Ελλήνων ηθοποιών, ζητούν απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, καθώς και την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ.

Στην πανελλήνια διαμαρτυρία τους οι καλλιτέχνες -μεταξύ άλλων- διεκδικούν κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμους διορισμούς καθηγητών ειδικοτήτων (χορού και κινηματογράφου) και έγκαιρη τοποθέτησή τους στις σχολικές μονάδες.

Επίσης, ζητούν κατάλληλες κτιριακές υποδομές για τη διεξαγωγή καλλιτεχνικών μαθημάτων και πιστοποίηση του επιπέδου σπουδών στα καλλιτεχνικά μαθήματα και υποχρεωτική αναγνώρισή της.

Προεδρικού Διατάγματος 85, που υποβαθμίζει τα καλλιτεχνικά πτυχία σε απολυτήρια Λυκείου.

Διαμαρυρία καλλιτεχνών 4
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαμαρυρία καλλιτεχνών 3
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαμαρτυρία καλλιτεχνων 1
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαμαρτυρία καλλιτεχνών 2
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
καλλιτέχνες Σύνταγμα
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Με το δυναμικό αυτό συλλαλητήριο στην Αθήνα και ανάλογο στη Θεσσαλονίκη, που πλαισιώνονται από μουσική και δρώμενα, κορυφώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία του ΣΕΗ με τη στήριξη της ΠΟΘΑ και τη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνικών σωματείων σ’ αυτόν τον πανκαλλιτεχνικό και πανελλαδικό αγώνα, ενώ ο ΣΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα 24ωρη απεργία στις 8 Φεβρουαρίου. Την ίδια ημέρα άλλωστε λήγει και το τελεσίγραφο των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου προς την κυβέρνηση, με το οποίο δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν αν δεν δοθεί συγκεκριμένη λύση στο θέμα του επίμαχου Π.Δ.

Στο πλευρό των καλλιτεχνών είναι η ΑΔΕΔΥ, καθώς και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ). «Ο κόσμος του Πολιτισμού απαντά ενωμένος!» διαμηνύουν στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «η Καλλιτεχνική Εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν χρειάζεται “τσεκούρι”», όπως και ότι «τα αρχαιολογικά μουσεία δεν χρειάζονται τοποτηρητές της κυβέρνησης».

Σχετικά Άρθρα