Σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η FED

 Σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η FED

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τις προσδοκίες οικονομολόγων και επενδυτών, επιβραδύνοντας εκ νέου τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, κάτι για το οποίο είχαν προϊδεάσει και τα πρακτικά της Επιτροπή από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η FOMC προχώρησε σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,50%-4,75%.

Σημειώνεται ότι είναι η όγδοη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων που έχει κάνει η Fed από πέρυσι τον Μάρτιο.

«Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί κάπως αλλά παραμένει υψηλός» τόνισε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι συνεχιζόμενες αυξήσεις ενσπείρουν ανησυχία στους επενδυτές, που ενδεχομένως έχουν υποτιμήσει τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Μέχρι στιγμής οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων έχουν μεν οδηγήσει σε μερική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά οι αυξήσεις των τιμών παραμένουν ανησυχητικά υψηλές καθώς στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 6,5% και στην Ευρωζώνη στο 9,2%.

Ο δομικός πληθωρισμός, άλλωστε, αυτός από τον οποίο αφαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, παραμένει αυξημένος. Στις αγορές επικρατεί η πεποίθηση πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά στον στόχο του 2% που έχουν υιοθετήσει τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η τρέχουσα συγκυρία θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της προσέγγισης των κεντρικών τραπεζών στη νομισματική πολιτική τους. Θα φανεί εν ολίγοις κατά πόσον αυτή η προσέγγιση αποδίδει αφ’ ης στιγμής αρχίσουν να εκτοξεύονται οι τιμές και πόσο πιστά θα την εφαρμόσουν οι κεντρικές τράπεζες αν αποβεί περαιτέρω επιζήμια για τις οικονομίες τους.