Τι εννοεί ο Ανδρουλάκης όταν ζητά “κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή”- Πρόταση για κυβέρνηση “ειδικού σκοπού”

 Τι εννοεί ο Ανδρουλάκης όταν ζητά “κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή”- Πρόταση για κυβέρνηση “ειδικού σκοπού”

Εσωκομματικές εκλογές Κίνημα Αλλαγής πρώτος γύρος – Νίκος Ανδρουλάκης. Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)

“Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή χωρίς παζάρια για υπουργικές θέσεις”, είπε στην ομιλία του (εδώ), παρουσιάζοντας τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης και άρχισαν αμέσως τα σενάρια και οι προσπάθειες “μετάφρασης”.

Όπως πληροφορείται το libre, η συγκεκριμένη αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εδράζεται στις μετρήσεις που, είτε έχουν δημοσιευτεί, είχε έχει πάρει στα χέρια του από τις δύο δημοσκοπικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Χαριλάου Τρικούπη, και σε μια σειρά παράγοντες σχετικά με την εσωστρέφεια στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα του.

Το δεύτερο φάνηκε καθαρά και κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πολλοί είναι εκείνοι που διέκριναν έναν “δυϊσμό”: το επίσημο ΠΑΣΟΚ, με την δήλωση Ανδρουλάκη μετά την επιβεβαίωση από την ΑΔΑΕ των παρακολουθήσεων Χατζηδάκη, Φλώρου κ.ά, ήταν σε άλλη κατεύθυνση (πολύ ηπιότερη και στο πλαίσιο του γνωστού διμέτωπου) από αυτή των κεντρικών και έμπειρων κοινοβουλευτικών στελεχών του. Οι ομιλίες των Χάρη Καστανίδη, Γιώργου Καμίνη, Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Σκανδαλίδη ήταν καθαρά επικριτικές προς την κυβέρνηση και χωρίς ιδιαίτερες αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπνέονταν, δε, από ευθεία καταδίκη του πρωθυπουργού και προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημοσκοπήσεις που έχουν περιέλθει σε γνώση του κ. Ανδρουλάκη επιβεβαιώνουν πως στην Πρόθεση Ψήφου το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σταθερά πλέον ποσοστά κάτω του 10%, ενώ ορισμένες δεν του δίνουν διψήφιο ποσοστό ούτε στην αμφιλεγόμενη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος. Υπό αυτή την εκδοχή, οι δημοσκόποι θεωρούν μάλλον βέβαιο πως εφόσον η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερη κάλπη, εν μέσω οξύτατης πόλωσης, όπου θα τεθεί επιτακτικά και σκληρά το δίλημμα διακυβέρνησης μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, το τελικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ μπορεί να κυλήσει στην “περιοχή” του 8,1% που είχε συγκεντρώσει υπό την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στις εκλογές του 2019. Μία τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με μείζονα πολιτική και προσωπική ήττα και εκ των πραγμάτων θα έθετε τον κ. Ανδρουλάκη υπό την αμφισβήτηση του κόμματος, ακόμα κι αν έχει κατορθώσει να ελέγξει με δικά του πρόσωπα την κοινοβουλευτική ομάδα και τα κομματικά όργανα.

Γι αυτό και συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως ο στόχος του είναι περίπου αναγκαστικά να επιτύχει ποσοστό κοντά στο 12% στην κάλπη της απλής αναλογικής και να μπει αμέσως σε συνομιλίες συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας ώστε να αποφύγει την πιθανότατα εξοντωτική δεύτερη κάλπη.

Σε μία τέτοια περίπτωση, πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και συγκεκριμένα:

Εάν η Ν.Δ είναι πρώτο κόμμα με ποσοστό που θα είναι αρκετά υψηλό αλλά δεν θα δίνει βεβαιότητα αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη. Οι μετρήσεις της δίνουν σήμερα προοπτική να συγκεντρώσει κοντά στο 33-33,5% και παρότι φαίνεται να διαθέτει “αποθέματα” στα δεξιά της τίποτε δεν μπορεί να είναι βέβαιο. Η αυτοδυναμία με 38%, ή και με μικρότερο ποσοστό (ανάλογα με το άθροισμα των εκτός Βουλής κομμάτων) δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, οπότε θα τεθεί θέμα διαπραγμάτευσης με το ΠΑΣΟΚ. Το έχουν καταστήσει εμμέσως σαφές, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και κορυφαία στελέχη, όπως οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Γιάννης Μπρατάκος.

Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Ανδρουλάκης οφείλει να υπολογίσει: α. θα δεχθεί συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπαναχωρώντας από τις δεσμεύσεις του και αποδεχόμενος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό αυτόν που έχει κατηγορήσει ότι τον παρακολουθούσε;, β. θα αναλάβει το ρίσκο διάσπασης και αποχώρησης κεντρικών στελεχών που έχουν θέσει ως όρο το αντιδεξιό πρόσημο του κόμματος;

Από την άλλη, εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ή έστω καταταγεί δεύτερος αλλά με μικρή διαφορά από τη Ν.Δ, θα τεθεί πιθανώς ζήτημα προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας αλλά θα είναι …”των ηττημένων”, κάτι που είχε απορρίψει (ΔΕΘ)ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο τον τελευταίο καιρό δεν το έχει επαναφέρει. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν δεν επαρκεί το άθροισμα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ; Θα προσχωρήσει σε ένα τέτοιο σχήμα ο Γιάνης Βαρουφάκης;

Εάν δεν σταθεί εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας στην πρώτη κάλπη, το ΠΑΣΟΚ θα συρρικνωθεί στην δεύτερη κάλπη, ή θα συρθεί, τότε, σε συνεργασία με το πρώτο κόμμα, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί αυτοδυναμία, αλλά με σαφώς δυσμενέστερους όρους. Ένα “ναυάγιο” στην συγκρότηση συνεργατικού κυβερνητικού σχήματος και στις δεύτερες κάλπες θα οδηγούσε τη χώρα σε τρίτες, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για την οικονομία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, φέρεται να λέει σε συνομιλητές του πως “το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας εάν δεν έχει 12% στην κάλπη της απλής αναλογικής”.

Τούτων δοθέντων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως όταν λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο κ. Ανδρουλάκης σκοπεύει να διαπραγματευτεί και με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) με βασικό θέμα την οικονομία, δεδομένου ότι πολλοί αναλυτές αξιολογούν πως μετά τις εκλογές θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα για την επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων και την λήψη έκτακτων μέτρων, ειδικά μετά την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και τις μεγάλες παροχές. Αυτό είναι, άλλωστε, το κλίμα που επικρατεί και στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σχετικά είναι τα μηνύματα που φθάνουν και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (Fitch κ.ά).

Στο πλαίσιο αυτό ο υπεύθυνος για το οικονομικό πρόγραμμα-πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, είπε την Κυριακή στον realfm και στην εκπομπή των Σεραφείμ Κοτρώτσου και Έλλης Τριανταφύλλου πως ίσως χρειαστεί να σχηματιστεί κυβέρνηση “ειδικού σκοπού” ετήσιας διάρκειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με έκτακτα μέτρα. Φαίνεται πως αυτή θα είναι η γραμμή αμύνης του ΠΑΣΟΚ μετά την κάλπη της απλής αναλογικής και η “έκτακτη κατάσταση” θα δικαιολογήσει, ως φαίνεται, τη συνεργασία ακόμα και με τη Ν.Δ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ομιλία του, άλλωστε, ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρώτη φορά δεν έβαλε τον γνωστό όρο “ούτε με Μητσοτάκη, ούτε με Τσίπρα πρωθυπουργό”.

Σχετικά Άρθρα