Δεύτερο προγνωστικό μοντέλο επιβεβαιώνει την ψυχρή εισβολή – Τριήμερο με χιόνια ακόμη και στα βόρεια προάστια της Αθήνας

 Δεύτερο προγνωστικό μοντέλο επιβεβαιώνει την ψυχρή εισβολή – Τριήμερο με χιόνια ακόμη και στα βόρεια προάστια της Αθήνας

Νέα πρόγνωση δείχνει ότι ψυχρή εισβολή αναμένεται να προσεγγίσει την Αττική στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και φαίνεται πως θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα τριήμερο, με κορύφωση την Κυριακή (5/2) και τη Δευτέρα (6/2), οπότε και θα καταγραφούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Μακεδονία – Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά και νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και σποραδικές καταιγίδες στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου

Στα ανατολική και τη νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς στα θαλάσσια και παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Λίγα χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 8 με 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες,

Τρίτη

Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα όπου είναι πιθανόν μέχρι το απόγευμα να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τετάρτη

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Πέμπτη

Λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα επεκταθούν ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά της βόρειας και της κεντρικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και σταδιακά στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Παρασκευή

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά της βόρεια και κεντρικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.

Η νέα πρόγνωση για ψυχρή εισβολή

Σύμφωνα με το windy.com, την ερχόμενη Παρασκευή (3/2), από το απόγευμα και μετά η θερμοκρασία φαίνεται ότι θα αρχίσει την πτωτική της πορεία.

Την ερχόμενη Παρασκευή ο υδράργυρος αναμένεται να κυμανθεί έως τους 14 βαθμούς Κελσίου, το απόγευμα μετά τις 17:00 προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας στους 7 βαθμούς, η οποία θα παραμείνει στα ίδια ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο, όπως θα δείτε στους δύο παρακάτω χάρτες.

Το Σάββατο (4/2) η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί στους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι.

Το σκηνικό από την επόμενη ημέρα θα γίνεται πιο ψυχρό.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής (5/2), η μέση θερμοκρασία στην Αττική θα κινηθεί στους 4 βαθμούς, ενώ όπως φαίνεται στους χάρτες, ένα μεγάλο ψυχρό σύστημα με χιόνια θα φτάσει στις παρυφές του νομού, το οποίο προβλέπεται να έχει καλύψει σχεδόν όλη τηn υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα.

Το μεσημέρι της Κυριακής, φαίνεται οι πρώτες νιφάδες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Αττική, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, με το κέντρο της Αθήνας, ωστόσο, να παραμένει ανέπαφο. Έως τις 18:00 της Κυριακής, οι χιονοπτώσεις θα έχουν κυκλώσει την Αθήνα, όπου η θερμοκρασία θα δείχνει περίπου 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια του νομού θα χιονίζει.

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα η θερμοκρασία στην Αττική αναμένεται να πέσει λίγο ακόμα, ενώ το Windy «βλέπει» πιθανότητα χιονόπτωσης ακόμα και στην Αθήνα. Το σκηνικό αυτό αναμένεται να επικρατήσει μέχρι τουλάχιστον το πρωί της Δευτέρας (6/2), με το τσουχτερό κρύο να κυριαρχεί και τα βόρεια προάστια να ντύνονται στα λευκά.

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Σύμφωνα με αναλύσεις που αναδημοσιεύτηκαν από Meteoweb.eu στο Forecast Weather, αυξάνεται πολύ η πιθανότητα ο Φεβρουάριος στις πρώτες μέρες του να προκαλέσει κύμα σιβηρικού ψύχους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις χιονοπτώσεις να καταλήγουν ίσως ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα.

  • Η αιτία θα είναι η άνοδος της κορυφογραμμής του Αντικυκλώνα των Αζορών, που φαίνεται να καταλήγει έως την Σκανδιναβική χερσόνησο στα τέλη Ιανουαρίου, με την ατμοσφαιρική πίεση στον κέντρο του να φτάνει σχεδόν στα 1040hPa μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, ωθώντας έτσι τις ψυχρότερες αέριες μάζες με τα πολικά χαρακτηριστικά από την βορειοανατολική Ευρώπη προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Φεβρουάριος θα μπει λοιπόν με εντυπωσιακά χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ αν συνδυαστεί με ένα ισχυρό βαρομετρικό σύστημα που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις αναλύσεις τους προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας μεταξύ Ιονίου πελάγους και Αδριατικής, οι χιονοπτώσεις σε όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα καταλήξουν ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα.

Η Ιταλία θα βρίσκεται μάλιστα ανάμεσα σε δύο σενάρια, όπου το ένα θα προκαλέσει ήπιες συνθήκες καιρού εξαιτίας της επέκτασης του Αντικυκλώνα των Αζορών προς την κεντρική Μεσόγειο, ενώ το δεύτερο θα επιτρέψει στις ψυχρότερες αέριες μάζες να κινηθούν και προς τη χώρα τους.