Η ίωση του Σαμαρά και η ανειλημμένη υποχρέωση του Καραμανλή

 Η ίωση του Σαμαρά και η ανειλημμένη υποχρέωση του Καραμανλή

Η …ίωση που επικαλέστηκε ο Αντώνης Σαμαράς και κάποια …”ανειλημμένη υποχρέωση” του Κώστα Καραμανλή βοήθησαν για να αποφευχθούν τα πραγματικά δύσκολα για την κυβέρνηση στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί στάθμισαν πως τυχόν παρουσία τους στη Βουλή θα τους έφερνε σε δύσκολη θέση -θα έπρεπε να χειροκροτούν όρθιοι τον πρωθυπουργό, όπως έκαναν σχεδόν όλοι οι βουλευτές- και προτίμησαν την ασφαλή μέθοδο της επιστολικής ψήφου. Η διαδικασία είχε επιλεγεί κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά το προεδρείο της Βουλής παρέτεινε την εφαρμογή του μέτρου και έτσι οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς άδραξαν την ευκαιρία. Δεν υπήρχε προφανώς καμία πιθανότητα να καταψηφίσουν καθώς θα ισοδυναμούσε με πολιτική αποδοκιμασία και θα προκαλούσε αξεπέραστους τριγμούς για την κυβέρνηση και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Το βράδυ, μάλιστα, πριν την ημέρα της ψηφοφορίας, ανέλαβαν δράση ακόμα και δημοσιογράφοι προσκείμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι τηλεφώνησαν σε συνεργάτες των δύο πρώην πρωθυπουργών για να ασκήσουν πίεση και να προτρέψουν να αξιοποιήσουν την επιστολική ψήφο.

Σχετικά Άρθρα