Τηλεοπτικές άδειες: Αθώωση Κρέτσου ζήτησε η εισαγγελέας

 Τηλεοπτικές άδειες: Αθώωση Κρέτσου ζήτησε η εισαγγελέας

Την αθώωση του πρώην υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λευτέρη Κρέτσου και των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Πρόκειται για την υπόθεση για την οποία είχαν καταθέσει το 2016 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου τρεις βουλευτές της ΝΔ.

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση του Λευτέρη Κρέτσου αλλά και των μελών της Επιτροπής για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της συνέργειας στην πράξη αυτή, που κατηγορούνται κατά περίπτωση.

«Η επιτροπή έκρινε με συγκεκριμένα μέσα που είχε στη διάθεσή της, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είχε καθοδήγηση από τη Grant Thornton. Είχε διασφάλιση πως εάν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση θα κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία όπως και έγινε» τόνισε στην πρότασή της η εισαγγελέας και συνέχισε: «Δεν συντρέχει δόλος των κατηγορουμένων. Δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχε εκ μέρους τους γνώση βεβαίωσης ψευδών πραγματικών περιστατικών».

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται και ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του Χρ. Καλογρίτσα, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στη δίκη αλλά εκπροσωπήθηκε και από τους συνηγόρους του.

Στις απολογίες τους και οι έξι κατηγορούμενοι, ο Λευτέρης Κρέτσος και τα πέντε μέλη της επιτροπής, αρνήθηκαν την κατηγορίες.

«Είχα ηγεσία της αρχής που διοργάνωσε τον διαγωνισμό. Ήρθα να απολογηθώ σε ένδειξη σεβασμού στο δικαστήριό σας, αλλά, θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω πως είμαι υπερήφανος, οργισμένος και φορτισμένος με αυτό που έχει συμβεί. Είμαστε οι πρώτοι που δώσαμε άδειες στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια» είπε στην απολογία του ο κ. Κρέτσος και πρόσθεσε:

«Στην περίπτωση της Ελλάδος δεν είχε συμβεί ποτέ ένας τέτοιος διαγωνισμός. Είχανε δώσει το φάσμα σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Το συμβούλιο της επικρατείας είπε πως αυτό είναι παράνομο το 2010. Εγώ ακαδημαϊκός είμαι. Είχαμε βούληση να μην είμαστε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Λυπάμαι γιατί αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. τα μέλη της Επιτροπής) υπέστησαν κακοποίηση και είχαν συνέπειες στην επαγγελματική τους ζωή. Εγώ τους επέλεξα με βάση το ακαδημαϊκό παρελθόν τους. Η προπαγάνδα ήταν πολύ μεγάλη, είχαμε κατεστημένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να αλλάξουν την κατάσταση».

Σχετικά Άρθρα