Ουκρανία: Μπορούν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου τα άρματα μάχης (leopard 2 – M1 Abrams); – Ποτέ θα τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα

 Ουκρανία: Μπορούν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου τα άρματα μάχης (leopard 2 – M1 Abrams); – Ποτέ θα τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα

Η κλιμάκωση Δύσης – Μόσχας με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έρχεται με την απόφαση για αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο από ΗΠΑ και Γερμανία. Το βερολίνο πήρε την απόφαση υποκύπτοντας στις εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις – με πρώτες αυτές των ΗΠΑ, της Πολωνίας, ενώ ακολούθησε και ένα μπλοκ άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που κάλεσαν το Βερολίνο να ενισχύσει τη στρατιωτική του υποστήριξη και να δεσμευτεί για την αποστολή των περιζήτητων αυτών αρμάτων μάχης.

  • Τα δυτικά άρματα μάχης που θα έχει πλέον στην κατοχή της η Ουκρανία έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με τις προσδοκίες του Κιέβου, να αλλάξουν τη μορφή του πολέμου και να ανακτηθούν κατεχόμενα εδάφη, καθώς θα του επιτρέψει να εξαπολύσει επιθέσεις ενάντια στις δυνάμεις της Μόσχας αντί να επικεντρώνεται κυρίως στην απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται στείλουν κι αυτές με τη σειρά τους στην Ουκρανία 31 άρματα μάχης τύπου M1 Abrams αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Η απόφαση ελήφθη, κατόπιν σύστασης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τονίζει πως πρόκειται για τα πιο «ισχυρά άρματα μάχης στον κόσμο». Ο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα παράσχουν εκπαίδευση και συντήρηση στην Ουκρανία για να διασφαλίσουν ότι τα άρματα αυτά θα διατηρηθούν στο πεδίο της μάχης. Η δέσμευση για την Ουκρανία είναι μια «παγκόσμια δέσμευση», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διευκρίνισαν ότι τα άρματα μάχης θα μπορούσαν να χρειαστούν μήνες για να φτάσουν, επειδή παρέχονται μέσω της Πρωτοβουλίας για τη Βοήθεια Ασφάλειας στην Ουκρανία, η οποία χρησιμοποιεί εξοπλισμό από εμπορικούς προμηθευτές αντί για το αμερικανικό απόθεμα.

Ο Αμερικανός ηγέτης επέμεινε ότι η βοήθεια χρησιμοποιείται για να στηριχθεί η Ουκρανία και να μπορέσει να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τα εδάφη της. «Δεν υπάρχει καμία επιθετική απειλή για τη Ρωσία», υπογράμμισε. «Αν τα στρατεύματα επιστρέψουν στη Ρωσία, αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σήμερα», είπε.

  • Λίγη ώρα νωρίτερα, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτςείχε ανακοινώσει επίσημα την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard A2 στην Ουκρανία.

«Ήταν σωστό και είναι σωστό που δεν επιτρέψαμε να παρασυρθούμε», σημείωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να αναμένει τον συντονισμό με τις ΗΠΑ πριν εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2-A6 στην Ουκρανία.

Ο κ. Σολτς απέρριψε πάντως το ενδεχόμενο να αποστείλει η Γερμανία μαχητικά αεροσκάφη ή στρατεύματα. «Ο συντονισμός με τους διεθνείς συμμάχους ήταν σημαντικός. Αρχή μας είναι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός», τόνισε ο κ. Σολτς απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Bundestag και, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση και υπερβολική διστακτικότητα, δήλωσε: «Αν ακολουθούσαμε τις συμβουλές σας, αυτό θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια της Γερμανίας».

Ο κ. Σολτς εξήγησε στην Bundestag ότι προκειμένου να χειριστούν τα Leopard 2, οι Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να εκπαιδευτούν στη Γερμανία. Η σχετική εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει ήδη τις επόμενες ημέρες, ανέφερε. Η εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινήσει σε λίγες μέρες. «Ίσως αυτόν τον μήνα, αλλά το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου», δήλωσε λίγο αργότερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ακόμη ότι είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης. Η Γερμανία θα συνεχίσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο και δυνατό για να στηρίξει την Ουκρανία», σημείωσε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς η χώρα του είχε κάνει πολύ λίγα για να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Η Γερμανία θα είναι πάντα στο προσκήνιο όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία, μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ. Αλλά «ήταν σωστό που προχωρήσαμε βήμα βήμα και αυτό έγινε συνειδητά», υπογράμμισε και ζήτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Μέσω του διεθνούς συντονισμού, διευκρίνισε, η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι, παρά τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ο κίνδυνος για τη Γερμανία δεν θα γίνει πολύ μεγάλος. «Η Γερμανία ενεργεί σύμφωνα με την αρχή του να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε αυτήν την αρχή», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών, εάν η Γερμανία θα ανταποκριθεί σε περαιτέρω αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια, ο κ. Σολτς ξεκαθάρισε ότι δεν θα σταλεί στρατός ή μαχητικά αεροσκάφη. «Και εμείς και οι ΗΠΑ το λέμε από την αρχή και αυτό δεν θα αλλάξει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, το πρώτο Leopard από τη Γερμανία εκτιμάται ότι θα φτάσει σε τρεις μήνες στην Ουκρανία.

  • Δριμεία κριτική στην απόφαση του Βερολίνου άσκησε πάντως ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βερολίνο Σεργκέι Νετσάγιεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη» ενέργεια, η οποία «οδηγεί τη σύγκρουση σε νέο επίπεδο αντιπαράθεσης». Η απόφαση, δήλωσε, έρχεται σε αντίθεση προς τις εξαγγελίες των Γερμανών πολιτικών ότι δεν επρόκειτο να παρασυρθούν στη σύγκρουση».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας πως θα βοηθήσουν το Κίεβο να νικήσει τη Ρωσία.

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο που εξαπολύθηκε από τη Ρωσία, μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί, να νικήσει και να τον κερδίσει ως ανεξάρτητο κράτος», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

Μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας, η Ουκρανία ζήτησε από τους δυτικούς της συμμάχους να της προσφέρουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια.

  • «Θα χρειαστούμε πολεμικά πλοία για να προστατευθούν οι ακτές, έχουμε πολύ μεγάλη ακτογραμμή. Θα χρειαστούμε επίσης υποβρύχια για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο μιας νέας επίθεσης από τη θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Μέλνικ μιλώντας στα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα RTL και ntv.

Η Ουκρανία θα πιέσει τώρα τους Δυτικούς συμμάχους της να της παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, όπως τα αμερικανικά F-16, αφού εξασφάλισε τα άρματα μάχης που ζητούσε, ανέφερε ένας σύμβουλος του υπουργού Άμυνας.

Η σημασία των Leopard 2 στην εξέλιξη του πολέμου

Τα σύγχρονα άρματα μάχης που θα έχει πλέον στη διάθεσή του το Κίεβο θεωρούνται κρίσιμης σημασίας ενόψει των νέων χερσαίων μαχών που αναμένονται την άνοιξη.

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια ρωσική επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο την ολοκλήρωση της κατάληψης των περιοχών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ – ο πρωταρχικός στόχος δηλαδή που έχει θέσει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ανώτερος αξιωματικός του ουκρανικού στρατού, ο στρατηγός Valerii Zaluzhniy, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Ουκρανία αναμένει μια ρωσική επίθεση οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ του τέλους Ιανουαρίου και του Μαρτίου.

  • Η προηγούμενη στρατιωτική βοήθεια, όπως το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα HIMARS, ήταν ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακόψει τις ρωσικές προόδους και να πραγματοποιήσει μια σειρά επιτυχημένων αντεπιθέσεων τους τελευταίους μήνες.

Τα τανκς που συγκεντρώνουν πάνω τους πολλές από τις ελπίδες του Κιέβου αντιπροσωπεύουν το ισχυρότερο άμεσο επιθετικό όπλο που έχει παρασχεθεί στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, ένα βαριά οπλισμένο και θωρακισμένο σύστημα σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει τον εχθρό κατά μέτωπο αντί να πυροβολεί από απόσταση. Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά με την απαραίτητη εκπαίδευση, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να ανακαταλάβει εδάφη έναντι των ρωσικών δυνάμεων που είχαν χρόνο να σκάψουν αμυντικές γραμμές.

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να προμηθεύουν ανακατασκευασμένα άρματα T-72 της σοβιετικής εποχής, αλλά τα σύγχρονα δυτικά άρματα είναι μια γενιά μπροστά όσον αφορά την ικανότητά τους να στοχεύουν τις εχθρικές θέσεις.