Αττική: Πλημμυρισμένοι δρόμοι, κλήσεις στην Πυροσβεστική, διακοπές ρεύματος και δρομολογίων στον ΗΣΑΠ – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

 Αττική: Πλημμυρισμένοι δρόμοι, κλήσεις στην Πυροσβεστική, διακοπές ρεύματος και δρομολογίων στον ΗΣΑΠ – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε στην Αττική το πέρασμα της κακοκαιρίας το πρωί της Πέμπτης. Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο, τα περισσότερα προβλήματα -όπως σε Πειραιώς, Κηφισό και Βουλιαγμένης- έχουν αποκατασταθεί, ενώ χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες ανακοινώθηκαν ότι διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ και γίνονταν μόνο από τον Πειραιά έως τα Άνω Πατήσια.

Δεν έλειψαν τα προβλήματα και στα σχολεία. Ένα νηπιαγωγείο στην Καλλιθέα πλημμύρισε, ενώ ο Γ.Πατούλης ανακοίνωσε ότι για προληπτικούς λόγους δεν θα λειτουργήσουν τα εσπερινά σχολεία σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

Η Πυροσβεστική έχει λάβει 35 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε περιοχές όπως Άγιος Δημήτριος, Καλλιθέα, Μαρούσι, Λυκόβρυση, 11 κλήσεις για ανελκυστήρες, αλλά και κλήσεις για κοπή δέντρων.

Παράλληλα, σε πολλές περιοχές του κέντρου (όπως στο Παγκράτι) υπήρξαν διακοπές ρεύματος.

Εγκλωβισμένα ΙΧ στο Μαρούσι

Ωστόσο, τα σοβαρά προβλήματα με το ρεύμα δεν είναι τα μοναδικά.

Οι ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν την Αττική από το πρωί της Πέμπτης είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας, δημιουργώντας προβλήματα.

Ο όγκος του νερού ήταν τόσο μεγάλος, που η υπόγεια διάβαση της Σπύρου Λούη στο Μαρούσι επί της Κηφισίας πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν ΙΧ κάτω από τη γέφυρα.

Αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια να απομακρυνθούν τα αυτοκίνητα, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Έκτακτη ανακοίνωση για κλειστά σχολεία στην Αττική

Λόγω της κακοκαιρίας, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ανακοίονωσε ότι δεν θα λειτουργήσουν τα απογευματινά και νυχτερινά σχολεία λόγω της κακοκαιρίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πατούλης εξήγησε ότι η απόφαση λήφθηκε για προληπτικούς λόγους.

Την ίδια ώρα, δεν έχει γίνει γνωστό αν θα κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία. Ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ωστόσο ότι καλό θα είναι, εφόσον είναι έντονα τα φαινόμενα, να παραμείνουν στα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Ήχησε το 112 στην Αττική

Νωρίτερα, είχε σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους, καθώς το λεκανοπέδιο πλήττεται από σφοδρές καταιγίδες, ενώ σε κάποιες περιοχές αναφέρθηκαν και χαλαζοπτώσεις. «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε το μήνυμα που έφτασε στα κινητά των πολιτών.

Πού έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος νερού

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την υπηρεσία “METEONOW”.

Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης. Στους ίδιους χάρτες, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης/χιονόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση/χιονόπτωση κατά το διάστημα 10:10 – 10:25 της Πέμπτη 26/1.

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ, για σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

– μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο

– στην ανατολική Πελοπόννησο, στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες με εξασθένηση από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές

– από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικά στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία

– από αργά το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου

– από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

Πού θα χιονίσει

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

– στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)

– στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω)

– στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω)

– από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Σχετικά Άρθρα