Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα σε Αττική και υπόλοιπη χώρα – Ποιοι δρόμοι μένουν κλειστοί – 400 κλήσεις σε Πυροσβεστική – Πρόγνωση καιρού

 Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα σε Αττική και υπόλοιπη χώρα – Ποιοι δρόμοι μένουν κλειστοί – 400 κλήσεις σε Πυροσβεστική – Πρόγνωση καιρού

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός καθώς η χώρα βρίσκεται στη δίνη της  κακοκαιρίας , την ώρα που, η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρές βροχές και καταιγίδες.

Σε ποιες περιοχές της Αττικής καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Την Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού έως τις 16:40 καταγράφηκε στα Βίλια και ήταν ίσο με 68 χιλιοστά.

Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή του αθροιστικού υετού καθώς και οι σταθμοί που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη έως τις 16:40 της Πέμπτης 26/01.

Σε ποιες περιοχές της Αττικής καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής/meteo

Σοβαρά προβλήματα

Συνολικά 394 κλήσεις έχει λάβει από χθες το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός. Οι κλήσεις, αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις συνανθρώπων μας προς ασφαλή σημεία.

Όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν στην Αττική όπου το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 204 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 113 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, μεταφορές ατόμων κυρίως οδηγών προς ασφαλή σημεία. Ακόμη, 100 κλήσεις δέχθηκαν στη Ζάκυνθο, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 30 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων.

Ο κ. Αρτοποιός επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινόμενων.

Συνολικά σήμερα, όπως είπε, έχουν εκδοθεί από το πρωί 5 προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους Αττικής, Εύβοιας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας, Παξών , Βορειανατολικού Αιγαίου, της Θάσου καθώς και προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Τρίπολης. Αργότερα εστάλη SMS από το 112 και στους κατοίκους των Δωδεκανήσων.

Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Σοβαρότατα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, ενώ και ο σιδηρόδρομος φαίνεται να μαστίζεται από …επιδημία τεχνικών προβλημάτων τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των οποίων προκαλούνται καθυστερήσεις ή και ματαιώσεις σε δρομολόγια.

Νωρίτερα για κάποια λεπτά διακόπηκε το σύνολο των δρομολογίων του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου καθώς τα τρένα της Γραμμής 1 είχαν ακινητοποιηθεί σε όλους τους σταθμούς, εξαιτίας της διακοπής ρεύματος που σημειώθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) Ειρήνης.

Στη συνέχεια άρχισαν να κυκλοφορούν ξανά αλλά περίπου στο μισό δίκτυο. Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια άρχισαν να γίνονται αρχικά μόνο στο τμήμα Ομόνοια – Πειραιάς και αντίστροφα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα οι συρμοί έφταναν έως τον σταθμό Άνω Πατήσια και περίπου στις 14.10 η κυκλοφορία των τρένων αποκαταστάθηκε στο σύνολο του δικτύου.

Προβλήματα όμως σημειώθηκαν και στις άλλες δύο γραμμές του μετρό τη 2 και την 3. Αιτία ήταν οι συνεχείς πτώσεις τάσης σε υποσταθμούς ρεύματος της ΔΕΗ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια των δύο γραμμών. Ωστόσο σε καμία από τις συγκεκριμένες γραμμές δεν παρατηρήθηκε διακοπή λειτουργίας. Τελικώς, σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ και αυτό το ζήτημα, το οποίο οφείλεται στον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαταστάθηκε.

Καθυστερήσεις στα δρομολόγια σημειώθηκαν και σε ορισμένες γραμμές των οδικών μέσων, χωρίς ωστόσο η ΟΣΥ να προβεί σε κάποια ενημέρωση για πιο εκτεταμένα προβλήματα.

Προβλήματα στους δρόμους

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους εξής δρόμους:

  • Λόγω βροχόπτωσης και υπερχείλισης υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο γεφυράκι «Βάρδας» στη Ραφήνα, στο ρεύμα προς Λ. Μαραθώνος, στην Λ.Βραυρώνος, στην Κερατέα, στη θέση “Γεφυράκι Βρύση” και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, όπως επίσης στο γεφυράκι «Αρίωνα», στα Σπάτα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Στην Λ. Ποσειδώνος πλέον, στο ύψος του παλαιού ιπποδρόμου και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά, η κυκλοφορία διεξάγεται αλλά μόνο από την δεξιά λωρίδα

Η κυκλοφορία στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας και στο Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Σχίνου έχει αποκατασταθεί.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Αττικής

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, τα σχολεία της Αττικής αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά αύριο, Παρασκευή, ύστερα και από σχετική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γεώργιο Πατούλη.

“Τα παιδιά θα πάνε κανονικά στο σχολείο την Παρασκευή” ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πατούλης, “καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κοπάσουν τις επόμενες ώρες”.

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα Πέμπτη (26/1) δόθηκε εντολή να ανασταλεί η λειτουργία των εσπερινών, αλλά και των σχολείων που γίνονται απογευματινά μαθήματα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στο Λεκανοπέδιο.

Μήνυμα του 112 και στα Δωδεκάνησα

Ένα ακόμη μήνυμα προς τους πολίτες, αυτή τη φορά των Δωδεκανήσων έστειλε η υπηρεσία 112 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο συνιστά την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, όσο διαρκεί η κακοκαιρία που χτυπά τη χώρα.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία – Πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχου Μαρουσάκη μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς θα συνεχιστούν οι καταιγίδες.

meteo 2

Αυτό το κύμα ισχυρών καταιγίδων αργότερα αναμένεται να μετατοπιστεί προς τα ανατολικά βορειοανατολικά και μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχει επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές.

Επίσης, θα χιονίσει στα περισσότερα ορεινά και θα δούμε τα χιόνια να κατεβαίνουν σε υψόμετρο και προς την κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα. Ενδεικτικό υψόμετρο είναι τα 400 μέτρα και πάνω από το ύψος της Λαμίας και πιο βόρεια.

Και αύριο, Παρασκευή ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα άστατος, ενώ το Σάββατο από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και την δυτική Ελλάδα, με τον καιρό να βελτιώνεται σταδιακά.

Σχετικά Άρθρα