Εξελίξεις/ΝΑΤΟ: Το Ελσίνκι ζητεί… ανάπαυλα στις συνομιλίες με την Άγκυρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν – Ερωτηματικά από τις διατυπώσεις του Φινλανδού ΥΠΕΞ

 Εξελίξεις/ΝΑΤΟ: Το Ελσίνκι ζητεί… ανάπαυλα στις συνομιλίες με την Άγκυρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν – Ερωτηματικά από τις διατυπώσεις του Φινλανδού ΥΠΕΞ

Εξελίξεις στο μέτωπο της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λόγω του “μπλόκου” της Τουρκίας ως προς την πρώτη σκανδιναβική χώρα μετά και το “σώου” ακροδεξιού Σουηδού πολιτικού που έκαψε δημοσίως το κοράνι. Με φόντο την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, πάντως εξαρχής η Άγκυρα είχε θέσει όρους και προϋποθέσεις.

Μετά τις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, όπου Σουηδοί διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι εξοργίζοντας την Άγκυρα προκαλώντας αντι-διαδηλώσεις στην Τουρκία, ο Ερντογάν χθες δήλωσε ότι δεν «βλέπει» πιθανή την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Την ίδια στιγμή, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Τουρκία να μη θέσει εμπόδια στην ένταξη της χώρας.

Σήμερα, τη σκυτάλη πήρε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι χρειάζεται μία ανάπαυλα (τάιμ άουτ, είπε χαρακτηριστικά), δύο εβδομάδων όπως τόνισε, στις συνομιλίες με την Άγκυρα για την ένταξη της χώρας του αλλά και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι καλό είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός που έχει σηκωθεί.

Την ίδια στιγμή, ο Χααβίστο ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη εξελίξεων με την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, «ελπίζουμε η διαδικασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα», έστω και με την όποια καθυστέρηση.

  • Πάντως, σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις του, στο φινλανδικό δίκτυο ΥLE και το πρακτορείο Reuters, ο ίδιος εμφάνισε δύο διαφορετικές θέσεις για το κατά πόσο θα επεδίωκε το Ελσίνκι να προχωρήσει σε μονομερή διαδικασία ένταξης στη Συμμαχία, χωρίς δηλαδή τη Σουηδία.

Στις δηλώσεις του στο φινλανδικό μέσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί περαιτέρω το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και των προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν εν ευθέτω χρόνω, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως το Ελσίνκι εξετάσει να προχωρήσει χωρίς τη Στοκχόλμη.

Κινήθηκε, ωστόσο, σε διαφορετική γραμμή μιλώντας στο Reuters, σημειώνοντας ότι δεν κρίνει απαραίτητη τη συνέχιση των συνομιλιών μόνο για τη χώρα του, χωρίς τη Σουηδία.

Λίγη ώρα αργότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, ο Πέκα Χααβίστο επικοινώνησε με τον ομόλογό του της Σουηδίας, επιβεβαιώνοντας ότι οι δύο χώρες θα παραμείνουν σταθερές στην ταυτόχρονη διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: Reuters, YLE, Bloomberg, ΑFP