Η δεύτερη ανάγνωση της συνέντευξης Μητσοτάκη – Προεκλογικές παροχές, κινδυνολογία, προβληματισμοί, παραδοχές

 Η δεύτερη ανάγνωση της συνέντευξης Μητσοτάκη – Προεκλογικές παροχές, κινδυνολογία, προβληματισμοί, παραδοχές

Άρωμα κινδυνολογίας και παροχολογίας άφησε η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική. Μέσα σε ενα πολιτικό σκηνικό που «μυρίζει εκλογές» εντονότατα, δυο ήταν τα βασικά πολιτικά μηνύματα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Πρώτον, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην πάρει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα αν δεν εκλεγεί κυβέρνηση η ΝΔ.
  • Δεύτερον, ότι η ακρίβεια απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο πρόβλημα την κυβέρνηση κι ότι την επόμενη των εκλογών έρχονται νέα μέτρα στήριξης των πολιτών.

Η προεκλογική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου είναι εστιασμένη σε δύο βασικές γραμμές: από την μία μεριά στην θετική αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας κι από την άλλη μεριά στην προαναγγελία της επόμενης διακυβέρνησης της ΝΔ.  

Ο κίνδυνος

«Επενδυτική βαθμίδα γιοκ, σε περίπτωση που δεν είναι ξανά κυβέρνηση η ΝΔ» αυτό ήταν το βασικό και ξεκάθαρο μήνυμα που πέρασε ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή του συνέντευξη.

Όπως είπε ο ίδιος, οι επενδυτικοί οίκοι αναμένουν το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών στην Ελλάδα. Κι αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές τότε είναι ζήτημα λίγων μηνών να κερδίσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

Απείλησε μάλιστα πως «αν από τις εκλογές, προκύψει παρατεταμένη αστάθεια ή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει διαφορετικό πρόγραμμα από το δικό μας, δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι».

  • Με αυτή την αναφορά ο ίδιος θέλησε να επαναφέρει στις συλλογικές μνήμες την περίοδο της πολιτικής αστάθειας της πρώτης φοράς Αριστεράς και την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από τρίτο μνημόνιο ούτε κινδύνευσαν να βγουν από την ευρωζώνη. Ούτε είχαν ποτέ μια κυβέρνηση η οποία έπαιξε κορώνα-γράμματα τις τύχες της χώρας όπως η κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη, το πρώτο εξάμηνο του 2015» είπε .

Εμείς έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις από τότε που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός. Έχουμε φθάσει ουσιαστικά ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ανάγει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ως «εθνικό στόχο».

Οι παροχές

«Καλύτερες ημέρες» για την ελληνική οικονομία και κυρίως για τους ευάλωτους πολίτες προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Πιο συγκεκριμένα θέλησε να περάσει το μήνυμα πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών και στηρίζει τους ευάλωτους.

  • «Το ζήτημα της ακρίβειας στα τρόφιμα απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο την κυβέρνηση», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας όμως ότι τα «χειρότερα» είναι πίσω μας στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ».

Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο πρωθυπουργός ήταν πως η κυβέρνηση στηρίζει σταθερά και πολύπλευρα τους καταναλωτές και το κάνει αυτό λαμβάνοντας μέτρα με κοινωνική δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα υπενθύμισε την δέσμευση της κυβέρνηση για μείωση φόρων αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για νέες φοροελαφρύνσεις την επόμενη των εκλογών.

«Μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση» δήλωσε και πρόσθεσε «εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση. Αν πρόκειται να κάνουμε μείωση έμμεσων φόρων, πιθανό στην επόμενη τετραετία, θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν θα διακυνδινεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα, βάσει του σχεδίου που θα έχουμε». Επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024.

Σχετικά Άρθρα