Γερμανία σε Πολωνία για Leopard: “Θα εξετάσουμε την κατάσταση και θα αποφασίσουμε”

 Γερμανία σε Πολωνία για Leopard: “Θα εξετάσουμε την κατάσταση και θα αποφασίσουμε”

Δυναμιτίζει το κλίμα ανάμεσα στις χώρες της Βαλτικής και τη Γερμανία το ζήτημα της αποστολής των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, με τον δισταγμό του Βερολίνου να συντηρεί το κλίμα έντασης στην ΕΕ. Λίγος καιρός έχει απομείνει για τη γερμανική απάντηση στη Βαρσοβία που απέστειλε επίσημο αίτημα για την επανεξαγωγή Leopard 2 στο Κίεβο.

«Το Βερολίνο θα εξετάσει και θα αποφασίσει για την αποστολή των 14 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία» δήλωσε μετά την υποβολή του αιτήματος εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας. Ωστόσο, η απάντηση μπορεί να φτάσει και σε διάστημα δύο βδομάδων.

Την Τρίτη, ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Θα διευθετήσουμε το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Σημειώνεται ότι η γερμανική νομοθεσία προβλέπει ότι οι χώρες που χρησιμοποιούν γερμανικό οπλισμό θα πρέπει να ζητούν την άδεια του Βερολίνου εάν θέλουν να μεταφέρουν το υλικό σε τρίτη χώρα.

Η Ουκρανία ζητεί εδώ και καιρό βαρέα άρματα μάχης προκειμένου να καταφέρει να σπάσει τις γραμμές των ρωσικών δυνάμεων και να ανακαταλάβει περιοχές που έχει χάσει. Η Γερμανία, η έγκριση της οποίας απαιτείται για την επανεξαγωγή των Leopard 2, διστάζει να συμφωνήσει στην παράδοση αυτών των αρμάτων μάχης στο Κίεβο, φοβούμενη ότι η Μόσχα θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Απόφαση του καγκελαρίου

«Στο τέλος της ημέρας την απόφαση φυσικά θα λάβει η καγκελαρία, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης», σχολίασε σήμερα ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στη διάρκεια αμυντικής διάσκεψης που οργάνωσε στο Βερολίνο η εφημερίδα Handelsblatt.

«Η άποψη της υπουργού μου για το θέμα είναι γνωστή, πιστεύω», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στη Γερμανίδα υπουργό Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία δήλωσε την Κυριακή ότι το Βερολίνο δεν θα εμποδίσει τις χώρες που επιθυμούν να προσφέρουν Leopard 2 στο Κίεβο.

Σχετικά Άρθρα