“Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη δικασταί”… τι σημαίνει η φράση που χρησιμοποίησε ο Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Ράμμο

 “Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη δικασταί”… τι σημαίνει η φράση που χρησιμοποίησε ο Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Ράμμο

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο με αντικείμενο τις εξελίξεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από το γραφείο της ΑΔΑΕ μετά τη συνάντηση με τον Χρήστο Ράμμο είπε τη φράση «ευτυχώς υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας». Το «ευτυχώς υπάρχουν ακόμη δικασταί» έχει τις ρίζες του στον 18ο αιώνα και το Βερολίνο.

Συνάντηση Τσίπρα με Ράμμο: Τι περιέχει ο φάκελος που κρατούσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξερχόμενος από την ΑΔΑΕ (vid)

Ο θρύλος λέει: Ο βασιλιάς της Πρωσίας, ο Φρειδερίκος ο δεύτερος ή μέγας, που είχε τα «χωρίς έγνοιες» θερινά του ανάκτορα στο Πότσδαμ, ενοχλούνταν από το θόρυβο που έκαναν τα πανιά του παρακείμενου τοπικού ανεμόμυλου. Γι’ αυτόν τον λόγο ο βασιλιάς κάλεσε τον μυλωνά στο παλάτι του και του ζήτησε να του πουλήσει τον μύλο, ώστε να τον κατεδαφίσει και να ησυχάσει από αυτόν μια για πάντα. Ο μυλωνάς αρνήθηκε, διότι ο μύλος ήταν πατρική κληρονομιά, και τότε θυμωμένος ο βασιλιάς του απάντησε πως θα μπορούσε να του πάρει τον μύλο χωρίς να χρειαστεί να του δώσει δεκάρα.

Κατά παράφραση του θρύλου, ο μυλωνάς ξεστόμισε το περίφημο «υπάρχουν ακόμα δικαστές στο Βερολίνο», ενώ το πιο σωστό, το πιο γερμανικό, απόφθεγμα είναι ότι ο μυλωνάς αντίτεινε στον βασιλιά: «Ναι, μεγαλειότατε, θα μπορούσες, εάν δεν υπήρχε το Εφετείο στο Βερολίνο».

Χωρίς να έχει μεγάλη σημασία το πώς ακριβώς εκφράστηκε ο θρυλικός μυλωνάς της Πρωσίας απέναντι στον βασιλιά του -ούτως ή άλλως αμφισβητείται η ιστορικότητα του συμβάντος- η ρήση «υπάρχουν (ακόμα) δικαστές στο Βερολίνο» έχει επικρατήσει στην ευρωπαϊκή (και την ελληνική) γραμματεία ως ένα ιδεολογικό «ανάχωμα» που κατοχυρώνει τη θέση ότι η αυθαιρεσία της εξουσίας μπορεί να ελεγχθεί και ότι αυτός είναι ο ρόλος και η αποστολή των δικαστηρίων.

Στη χώρα μας χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην αρθρογραφία, το 2014, όταν τα ελληνικά δικαστήρια έλεγχαν τα «Μνημόνια».

Σχετικά Άρθρα