Συνάντηση Τσίπρα με Ράμμο: Τι περιέχει ο φάκελος που κρατούσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξερχόμενος από την ΑΔΑΕ (vid)

 Συνάντηση Τσίπρα με Ράμμο: Τι περιέχει ο φάκελος που κρατούσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξερχόμενος από την ΑΔΑΕ (vid)

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το “μπλόκο” της κυβέρνησης στην ΑΔΑΕ και τον πρόεδρο της κ. Χρ. Ράμμο να ενημερώσει τη Βουλή προχώρησε στο επόμενο βήμα αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να επισκεφθεί ο ίδιος τα γραφεία της Ανεξάρτητης Αρχής και να λάβει ενημέρωση δια ζώσης (όπως είχε ζητήσει) για τα ευρήματα της από τους ελέγχους σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Εξερχόμενος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας ήταν πολύ λακωνικός στις δηλώσεις του όμως παράλληλα και πολύ… “αποκαλυπτικός” αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυτό που ειπώθηκε στη συνάντηση είχε ουσία και δίνει μεγάλη συνέχεια στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Κατά την έξοδό του λοιπόν από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κ. Ράμμο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:

«Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικαστές εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι».

Αυτό όμως που κίνησε την περιέργεια όλων ήταν ο φάκελος που κρατούσε στα χέρια του ο κ. Τσίπρας και πιο πολύ ασφαλώς το περιεχόμενο του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του libre ο φάκελος αυτός περιέχει όλα αυτά που είχε ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προηγούμενη επίσκεψη του τον Δεκέμβριο. Τα ευρύματα των ερευνών αναμένεται να παραδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης.

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί την Ανεξάρτητη Αρχή στις 7 Δεκεμβρίου του 2022 και παρέδωσε στον Χρήστο Ράμμο επιστολή με την οποία ζητά,  όπως ορίζει ο νόμος, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενημερωθεί για τις άρσεις απορρήτου που έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια και αφορούν πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τότε είχε παραδώσει ο ίδιος στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ επιστολή του με την οποία ζητάει τα στοιχεία για τις άρσεις απορρήτου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που κοινοποιήθηκαν στην ΑΔΑΕ και αφορούν πολιτικά πρόσωπα (εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές, μέλη της κυβέρνησης), δημοσιογράφους, δικαστικούς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξεκαθάριζε μάλιστα ότι “αν δεν είναι εφικτό να γίνει διαχωρισμός των εισαγγελικών διατάξεων, να δοθεί το σύνολο των εγγράφων για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2019 ως σήμερα”.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Τσίπρα

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Αθήνα, 7/12/2022

Θέμα:  Περαιτέρω  ενημέρωσή  μου  ως πολιτικού  αρχηγού για περιπτώσεις  άρσης απορρήτου που αφορούν πολιτικά πρόσωπα .

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η  Αρχή  Διασφάλισης  Απορρήτου  των  Επικοινωνιών  (ΑΔΑΕ)  έχει  αναλάβει  ως ανεξάρτητη  αρχή  την  διασφάλιση  της  προστασίας  του  απολύτως  απαραβίαστου  αγαθού του απορρήτου των επικοινωνιών (άρθρο 19 παρ. 2 Συντ.), ιδιαίτερη έκφραση της οποίας αποτελεί ο έλεγχος της τήρησης των όρων και της διαδικασίας της κατ’ εξαίρεση άρσης του (άρθρο 1 παρ. 1 ν. 3115/2003).

Μέρος της ίδιας αρμοδιότητας ήταν και η εξουσία της Αρχής να ενημερώνει τους θιγόμενους από άρση απορρήτου, προκειμένου εκείνοι να μπορούν να προσφύγουν στη  Δικαιοσύνη  και να  ασκήσουν  ένδικα  βοηθήματα για  την  αποκατάσταση  της βλάβης  τους.  Είναι  γνωστό  ότι  η  κυβέρνηση  νομοθέτησε  την  απαράδεκτη  και αντισυνταγματική  πρόβλεψη  που  εμποδίζει  αυτή  την  ενημέρωση  και  μάλιστα αναδρομικά  (άρθρο  87  ν.  4790/2021).  Εγκλώβισε  έτσι  το  πολιτικό  σύστημα  της χώρας σε έναν κλοιό καταγγελιών και υποψιών χωρίς διέξοδο και χωρίς δυνατότητα διαλεύκανσης    όσον    αφορά    τις    αποδεδειγμένες    και    τις    καταγγελλόμενες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και προσώπων της δημόσιας ζωής που είχαν σχέσεις με τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα.

Λόγοι  ιστορικοί  επέβαλαν  ήδη  από  το  1994,  έτος  έναρξης  εφαρμογής  του  ν. 2225/1994, στην Αρχή να ανατεθεί και η ξεχωριστή αρμοδιότητα ενημέρωσης των πολιτικών   αρχηγών  των  κομμάτων  της  Βουλής  για  τις  διατάξεις   άρσης  του απορρήτου . Σήμερα, ο νομοθέτης επιτάσσει συγκεκριμένα τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ να ενημερώνει σε κάθε περίπτωση τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στη Βουλή , και να κοινοποιεί κάθε διάταξη στον Υπουργό Δικαιοσύνης (άρθρο 5 παρ. 4 εδ. στ΄ ν. 2225/1994).

Είναι  αλήθεια  ότι  ο  νομοθέτης  όταν  επέτασσε  την  τήρηση  των  παραπάνω  δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι διατάξεις άρσης του απορρήτου θα ανέρχονταν κάποτε σε περισσότερες από 15.000 (συγκεκριμένα 15.475 εισαγγελικές στο έτος 2021). Η διαχείριση αυτού του όγκου εισαγγελικών διατάξεων εκ μέρους της Αρχής και οι ασυνέπειες  και  καθυστερήσεις  τις  κυβέρνησης  στην  ηλεκτρονική  διαβίβασή  τους εύλογα οδήγησαν στην εφαρμογή της διάταξης με τρόπο διαφοροποιημένο σε σχέση με τον προβλεπόμενο, δηλ. έλαβε τη μορφή γενικής και αφηρημένης ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών μέσω στατιστικών αναφορών και μέσω παρουσίασης ποιοτικών μεγεθών κλπ-κάτι που , βέβαια, ως στόχος καλύπτεται ήδη από την ετήσια έκθεση που η Αρχή δημοσιοποιεί εν γένει και ειδικά αποστέλλει προς τα πολιτικά κόμματα.

Αυτή  την  περίοδο  η  διατάραξη  που  έχει  υποστεί  η  πολιτική  ζωή  στη  χώρα , βυθιζόμενη  καθημερινά  όλο  και  πιο  βαθιά  στην  καχυποψία  και  στο  φόβο  των παρακολουθήσεων των πολιτικών προσώπων, που έτσι εμποδίζονται να ασκήσουν ελεύθερα   τα   καθήκοντά   τους,   επιβάλλει   την   αποκατάσταση   της   διαδικασίας ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων.

Αντιλαμβανόμενος τη δυσχέρεια διαχείρισης του όγκου των εισαγγελικών διατάξεων, αιτούμαι   όπως   με   ενημερώσετε   λεπτομερώς   για   το   περιεχόμενο   ειδικά   των εισαγγελικών   διατάξεων   άρσης   του   απορρήτου   των   επικοινωνιών   που   έχουν κοινοποιηθεί στην Αρχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα και ενδεχομένως αφορούν  σε πολιτικά πρόσωπα, δηλ. εν ενεργεία   βουλευτές,   ευρωβουλευτές   και   μέλη   της   κυβέρνησης,   καθώς   και δημοσιογράφους,   δικαστικούς   λειτουργούς   και   τους   Αρχηγούς   των   Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση και επικουρικώς, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτός ο ως άνω διαχωρισμός των εισαγγελικών διατάξεων, όπως προβείτε στη χορήγηση του συνόλου των εγγράφων της ως άνω χρονικής περιόδου .

Με εκτίμηση

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Αλέξης Τσίπρας

Όλα αυτά προοιωνίζονται ραγδαίες εξελίξεις τις επόμενες μέρες αν όχι ώρες καθώς εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στο αντιθεσμικό μπλόκο της ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κάθε κόμμα θα μπορεί να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των ελέγχων χωριστά.

Ήδη το ΜέΡΑ25 έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση για τους ελέγχους της Αρχής.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι είχαν αποδώσει καρπούς οι έρευνες της Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αφού φαίνεται ότι προέκυψαν πληροφορίες από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ σε έναν υπουργό, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων προσώπων.