Ανοίγει η συζήτηση για debate Μητσοτάκη Τσίπρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στην πολιτική σύγκρισης των δυο κυβερνήσεων

 Ανοίγει η συζήτηση για debate Μητσοτάκη Τσίπρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στην πολιτική  σύγκρισης των δυο κυβερνήσεων

Το πρώτο άτυπο debate μεταξύ των δυο διεκδικητών της εξουσίας επιβεβαίωσε ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αφορά δυο πρόσωπα. Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι που πετά στην προεκλογική εκστρατεία ο πρωθυπουργός και δείχνει να μη φοβάται τη σύγκριση.

Συνταξιούχοι και μεσαία τάξη αναδεικνύονται και πάλι ως οι ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος.

Όχι τυχαία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να βρεθεί σε μια λαϊκή γειτονιά των δυτικών προαστίων της Αττικής για να συνομιλήσει με τους συνταξιούχους.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στον πρωθυπουργό από το Αιγάλεω ανάμεσα σε συνταξιούχους μόνο τυχαία δεν ήταν όταν ο κ. Μητσοτάκης σε ελεγχόμενο περιβάλλον θα απαντούσε σε ερωτήσεις ενός πατενταρισμένου μοτίβου επικοινωνίας.

Στην Κουμουνδούρου έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποίηση για το διάλογο που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνταξιούχους και εκτός από τις εξαγγελίες του για επαναφορά της 13ης σύνταξης, επιστροφή των αναδρομικών και αναπροσαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου ως προς την περίφημη προσωπική διαφορά ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ουσιαστικά δεύτερη ευκαιρία ως η επόμενη κυβέρνηση να κάνει όλα εκείνα που δεν μπόρεσε να κάνει εξαιτίας της αυστηρής επιτήρησης στην οποία βρισκότνα η χώρα.

Πολιτική σύγκρισης και… σύγκρουσης

Το παιχνίδι της σύγκρισης είναι αναπόφευκτο μεταξύ των δυο κομμάτων.

Στόχος της Κουμουνδούρου είναι μέσα στον απόλυτο επικοινωνιακό βομβαρδισμό των πολιτών να επισημαίνει ότι ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ εκκίνησε από σαφώς καλύτερη αφετηρία και χωρίς εξαναγκασμούς και επιτήρηση από τους δανειστές, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανάλαβε χωρίς καμία συμφωνία με τους δανειστές για έξοδο από τα μνημόνια και με ελλειμματικά ταμεία.

  • «Ή τη Μακεδονία πούλησα και δεν κόπηκαν οι συντάξεις ή έκοψα τις συντάξεις, δεν γίνονται και τα δύο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας για να θυμίσει ότι 50% των περικοπών των συντάξεων έγινε το πρώτο μισό της δεκαετίας της οικονομικής κρίσης.

Την αυτοκριτική του ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στη μεσαία τάξη την έχει αρχίσει από το Συνέδριο του περασμένου Καλοκαιριού όμως όπως σημειώνουν από το επιτελείο του η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων που συντελείται την τελευταία τετραετία έχει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που στήθηκαν από την κυβέρνηση πάνω στην ηλεκτρική ενέργεια και τα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Απόδειξη κοροϊδίας

Η κορύφωση της κυβερνητικής κοροϊδίας απέναντι στην πολύφερνη νύφη της εκλογικής μάχης τη μεσαία τάξης για το ΣΥΡΙΖΑ είναι η περίφημη επενδυτική βαθμίδα που αναβλήθηκε 18 φορές από την έναρξη της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ.

  • Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που θυμίζουν το επιτόκιο δανεισμού όταν έβγαινε στις αγορές το οικονομικό επιτελείο Τσακαλώτου το 2018 – 2019 που ήταν το ίδιο με το σημερινό επιτόκιο με το οποίο βγήκε την περασμένη εβδομάδα στις αγορές η κυβέρνηση το οποίο επέστρεψε στο 4,35%.

Όμως από τους 18 μήνες που η χώρα θα έπιανε την επενδυτική βαθμίδα ήδη έχει φτάσει στους 54 μήνες μετά από αλλεπάλληλες αναβολές του ίδιου του πρωθυπουργού με το «Μητσοτάκης defect» στις αγορές να αποδεικνύεται ένα ψέμα.

Ντέρμπι και debate

Στη σύγκρουση που μόλις άνοιξε και επίσημα μεταξύ των δυο διεκδικητών της εξουσίας οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει σε σχέση με το τρόπο με τον οποίο και τα μέσα ενημέρωσης θα παρουσιάσουν αυτή την προεκλογική μάχη.

Η ώρα που θα ανοίξει η συζήτηση για debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών πλησιάζει και εδώ είναι που εκτιμάται από το ΣΥΡΙΖΑ ότι το παιχνίδι θα ζορίσει επικίνδυνα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το προστατευόμενο περιβάλλον της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης δεν θα υπάρχει αυτή τη φορά για να καλυφθεί η άρνησή του τότε να αντιπαρατεθεί σε ζωντανή μετάδοση με τον Αλέξη Τσίπρα.

  • Η μάχη δεν έχει κριθεί ακόμη και από το περιβάλλον εκτιμούν ότι πρόκειται όχι απλά για ντέρμπι αλλά για εντελώς αμφίρροπη αναμέτρηση που θα κριθεί στο νήμα.

Όπως εξάλλου φάνηκε και από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη έχουν βγει ήδη πολλές κίτρινες κάρτες για την κυβέρνησή του ελέω γαλάζιας διαφθοράς και αντιθεσμικών εκτροπών, όπως παρατηρούν στην Κουμουνδούρου.

Η παραδοχή μάλιστα του κ. Μητσοτάκη ότι δεν γίνεται χωρίς απευθείας αναθέσεις ήταν κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο ακόμη και από τους απλούς τηλεθεατές. 

Σχετικά Άρθρα