Ακρίβεια: Απλησίαστες οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής – Σε απόγνωση οι καταναλωτές

 Ακρίβεια: Απλησίαστες οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής – Σε απόγνωση οι καταναλωτές

Στα όρια τους βρίσκονται πια οι καταναλωτές καθώς οι τιμές ανεβαίνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σε βασικά προϊόντα, τσακίζοντας το πορτοφόλι και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Κάθε μέρα και άλλη τιμή βλέπουν οι καταναλωτές στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.

Η έρευνα αγοράς που κάνει ο καθένας, έχει αυξήσει την πεποίθηση ότι οργιάζει η αισχροκέρδεια και η ακρίβεια πλέον είναι εκτός ελέγχου. Όλα τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν, πια, το ίδιο χαρακτηριστικό.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο Ιανουάριος, οι εταιρείες έχουν αποστείλει τα τελευταία τιμολόγια του μήνα προς τα σούπερ μάρκετ με ανατιμήσεις.

Ενδεικτικά:

  • 3% – 5,5% γιαούρτια
  • 4% – 20% δημητριακά
  • 10% – 18% στα απορρυπαντικά

Η ακρίβεια «ροκανίζει» τις αποταμιεύσεις

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε, αλλά η ακρίβεια κατάφερε να το ροκανίσει.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 10,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 12,7% ενώ ταυτόχρονα, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών ήταν μόλις 2,6% κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, από 4,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Την ίδια ώρα, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης, κάνει εντατικούς ελέγχους στα μεγάλα σούπερ μάρκετ για το καλάθι του νοικοκυριού. Κυρίως ερευνούν αν η σήμανση είναι ικανοποιητική, αν υπάρχει επάρκεια προϊόντων που απαρτίζουν το καλάθι και αν οι τιμές στα ράφια είναι αυτές που έχουν δηλώσει οι αλυσίδες στην πλατφόρμα e-katanalotis.

Σχετικά Άρθρα