Φάμελλος: Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα, εκπαιδεύει τους πολίτες στην ακρίβεια
✨Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για σπατάλη εκατομμυρίων σε καμπάνιες που εκπαιδεύουν τους πολίτες στην ακρίβεια αντί να την αντιμετωπίζουν.
✨Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα οφείλεται σε καρτέλ και προτείνει μείωση έμμεσων φόρων και δημόσιο έλεγχο κρίσιμων τομέων όπως ενέργεια και τράπεζες.
✨Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών επισημαίνει την ανάγκη ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας και καταγγέλλει πως τα είδη πρώτης ανάγκης είναι πολύ πιο ακριβά σε σχέση με το εξωτερικό.
✨Η κριτική εστιάζει στην πλατφόρμα «posokanei», που θεωρείται αναποτελεσματική και περιορισμένη, ενώ η αντιπολίτευση ζητά ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.
«Ενώ η ακραία ακρίβεια τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ο κ. Μητσοτάκης ξοδεύει εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών για καμπάνιες και εργαλεία, που το μόνο που κάνουν είναι να εκπαιδεύουν τους καταναλωτές στην ακρίβεια. Και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και των Ελληνίδων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της ΕΕ και ενώ έχουμε αρνητικά ρεκόρ ως χώρα στην Ευρώπη στον πληθωρισμό και στο κόστος στέγασης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο, Απόστολο Ραυτόπουλο, αλλά και με εκπροσώπους της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού ανέδειξε το υψηλό ποσοστό της ακρίβειας στα βασικά προϊόντα (γαλακτομικά, ελαιόλαδο, τηλεπικοινωνίες, καύσιμα, κ.α) στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, άσκησε σφοδρή κριτική στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το «posokanei»:
«Το ερώτημα δεν είναι “πόσο κάνει το κάθε προϊόν”, αλλά “γιατί είναι τόσο ακριβό στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη”. Δεν χρειαζόμαστε εκπαίδευση στην ακρίβεια, όπως κάνει το συγκεκριμένο ψηφιακό εργαλείο, το οποίο περιλαμβάνει μικρό εύρος αγοράς, προϊόντα τα οποία έχουν καταργηθεί ή και παλαιές τιμές» είπε, και συμπλήρωσε πως η νέα ανεξάρτητη Αρχή για την ακρίβεια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «το μόνο που κάνει είναι να επιβλέπει και να μας εκπαιδεύει στην ακρίβεια».

Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως η ακρίβεια «είναι σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για να κλέβει από τους πολίτες και τους επαγγελματίες και να θησαυρίζουν τα καρτέλ».
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια
«Η πρώτη είναι η άμεση μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα στα τρόφιμα και στα φάρμακα, μέχρι και μηδενισμός για ένα διάστημα. Το δεύτερο είναι ο δημόσιος έλεγχος στα ουσιαστικά πεδία της αγοράς που είναι το ρεύμα και η ενέργεια, τα καύσιμα και οι τράπεζες, γιατί εκεί είναι τα μεγάλα καρτέλ αισχροκέρδειας. Και το τρίτο είναι ένας ουσιαστικός έλεγχος σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με πλαφόν κέρδους, διότι οι ενδιάμεσοι και οι πολυεθνικές θησαυρίζουν», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.
Τη θέση πως «πρέπει να ελεγχθεί όλη η εφοδιαστική αλυσίδα» εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης, Απόστολος Ραυτόπουλος. «Από τα διυλιστήρια στο πρατήριο και από το χωράφι στο ράφι ή από την πολυεθνική στον καταναλωτή» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, επισήμανε το φαινόμενο πως είδη πρώτης ανάγκης στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ακριβά από το εξωτερικό και άσκησε σφοδρή κριτική στην πλατφόρμα «posokanei».
Στη συνάντηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, η αν. γραμματέας Αναστασία Σαπουνά και το μέλος της ΚΕ Ιωάννα Λιούτα.
Εκ μέρος της ΕΕΚΕ συμμετείχε ο πρόεδρος Απόστολος Ραυτόπουλος, τα μέλη του ΔΣ Μανώλης Μπεμπένης και Βασίλης Ζαβογιάννης, ο επιστημονικός συνεργάτης Παναγιώτης Καλόφωνος και ο δικηγόρος Γιώργος Μελισσάρης.