Νέα σκάνδαλο για Μπόρις Τζόνσον – Στο μικροσκόπιο δάνειο με ευνοϊκούς όρους με ανταλλαγή διορισμό στο BBC

 Νέα σκάνδαλο για Μπόρις Τζόνσον – Στο μικροσκόπιο δάνειο με ευνοϊκούς όρους με ανταλλαγή διορισμό στο BBC

Μια νέα υπόθεση του Μπόρις Τζόνσον απασχολεί τις τελευταίες ώρες τη βρετανική κοινή γνώμη και πολιτική σκηνή, με υποψίες για ευνοϊκή δανειοδότηση του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού με αντάλλαγμα το υψηλότερο πόστο στο BBC.

Οι Sunday Times έγραψαν χθες, Κυριακή, ότι ο πρόεδρος του BBC Ρίτσαρντ Σαρπ ως πρώην τραπεζικό στέλεχος της Goldman Sachs βοήθησε τον τότε πρωθυπουργό να βρει εγγυητές ώστε να εξασφαλίσει ένα προσωπικό δάνειο ύψους 800.000 λιρών. Στη συνέχεια ο Τζόνσον πρότεινε τον Σαρπ για τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του BBC.

Τώρα ο διορισμός του επικεφαλής του BBC μπαίνει στο «μικροσκόπιο» προκειμένου να αποδεχιθεί ότι η διαδικασία έγινε «σε συμμόρφωση» με τους κανόνες της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος Διορισμών στο Δημόσιο, Γουίλιαμ Σόοκρος.

Ο ίδιος ο Σαρπ ζήτησε απ’ το διοικητικό συμβούλιο του BBC να περάσει από έλεγχο για τυχόν ασυμβίβαστο ενδιαφέρον με τον ρόλο του και η επιτροπή ελέγχου των υποψηφίων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να ελέγξει αν τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί που διέπουν το BBC αφότου διορίστηκε ο ίδιος.

Ο Σαρπ, ο οποίος στο παρελθόν έχει δωρίσει εκατοντάδες χιλιάδες λίρες στο Συντηρητικό κόμμα, δέχεται αυξημένες πιέσεις για την υπόθεση, με το Εργατικό Κόμμα να ζητά έρευνα.
«Δεν συμμετείχα στη χορήγηση δανείου ή στη διευθέτηση εγγύησης και δεν κανόνισα καμία χρηματοδότηση», είπε ο Σαρπ σε email προς το προσωπικό του BBC, τη Δευτέρα.

«Έχουμε πολλές προκλήσεις στο BBC και ξέρω ότι τέτοιοι περισπασμοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Η δουλειά μας στο BBC βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Αν και ο διορισμός του προέδρου του BBC είναι αποκλειστικά θέμα της κυβέρνησης, θέλω να διασφαλίσω ότι έχουν τηρηθεί όλες οι κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές στο BBC από τότε που προσχώρησα», αναφέρει ο Σαρπ.

Ο πρόεδρος του BBC υποστήριξε επίσης ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε στην έγκριση του δανείου για τον Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν άλλος παρά μόνο να συστήσει έναν παλιό φίλο που επιθυμούσε να βοηθήσει έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, στα τέλη του 2020.

Ο Τζόνσον υπερασπίστηκε επίσης τον ρόλο του στον διορισμό του Σαρπ, λέγοντας: «Επιτρέψτε μου να σας πω μόνο – ο Ρίτσαρντ Σαρπ είναι καλός και σοφός άνθρωπος. Αλλά δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τα προσωπικά μου οικονομικά, μπορώ να σας το πω με σιγουριά 100%». Χαρακτήρισε δε χαρακτήρισε «ανοησίες» όσα γράφονται, μιλώντας στο Sky News.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε σήμερα ότι η διαδικασία διορισμού του Σαρπ ήταν αυστηρή και ανεξάρτητη. «Υπάρχουν διαδικασίες για να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι διορισμοί γίνονται σωστά. Αυτή ακολουθήθηκε και σε αυτή την περίπτωση», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σχετικά Άρθρα