Η Πολωνία “παρακάμπτει” τον Σολτς και στέλνει Leopard στην Ουκρανία

 Η Πολωνία “παρακάμπτει” τον Σολτς και στέλνει Leopard στην Ουκρανία

Δήλωση «βόμβα» έκανε ο πρωθυπουργός της Πολωνία που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής Leopard στην Ουκρανία ακόμα και χωρίς την έγκριση της Γερμανίας εφόσον υπάρξει ένας μικρός συνασπισμών χωρών που θελήσουν να κάνουν το ίδιο.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δημιουργήσει έναν «μικρό συνασπισμό» κρατών για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση της Γερμανίας.

«Θα ζητήσουμε την άδεια της Γερμανίας … αλλά αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Μοραβιέτσκι δηλώνει εκ νέου πρόθυμος να επανεξάγει άρματα μάχης χωρίς γερμανική άδεια

Η έγκριση της Γερμανίας για την επανεξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία είναι δευτερεύουσας σημασίας, καθώς η Πολωνία θα μπορούσε να στείλει τα εν λόγω άρματα ως μέρος ενός συνασπισμού χωρών ακόμη και χωρίς την άδειά της, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Πολωνία πιέζει τις χώρες που διαθέτουν γερμανικής κατασκευής Leopard να τα στείλουν στην Ουκρανία, ακόμη και αν η Γερμανία δεν θέλει να συμμετάσχει.

Ματέους Μοραβιέτσκι, Πολωνία, Leopard

«Θα ζητήσουμε μια τέτοια άδεια, αλλά αυτό είναι ένα θέμα δευτερεύουσας σημασίας. Ακόμα και αν δεν πάρουμε αυτή την έγκριση … θα μεταφέρουμε τα άρματα μάχης μας μαζί με άλλα στην Ουκρανία», αναφέρει το Reuters ότι ο Ματέους Μοραβιέτσκι είπε στους δημοσιογράφους.

«Η προϋπόθεση για εμάς αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε τουλάχιστον έναν μικρό συνασπισμό χωρών».

«Η πίεση έχει νόημα, διότι αυτό το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έστειλε ένα ελαφρώς διαφορετικό μήνυμα που δίνει μια αχτίδα ελπίδας ότι όχι μόνο η Γερμανία δεν θα εμποδίσει [την αποστολή αρμάτων] αλλά θα παραδώσει τελικά βαρύ εξοπλισμό, σύγχρονο εξοπλισμό για να βοηθήσει την Ουκρανία», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο»

Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο εάν η Πολωνία στείλει τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, σε συνέντευξή της στη γαλλική τηλεόραση LCI.

Τη Δευτέρα, πριν από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Μπάερμποκ έκανε περαιτέρω σχόλια, λέγοντας: «Είναι σημαντικό να κάνουμε ως διεθνής κοινότητα ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία, ώστε η Ουκρανία να κερδίσει και να κερδίσει το δικαίωμα να ζήσει ξανά σε ειρήνη και ελευθερία».

Αυξάνονται οι πιέσεις στη Γερμανία

Έντονες διπλωματικές πιέσεις ασκούνται στο Βερολίνο για να στείλει τα άρματα μάχης του ή τουλάχιστον να επιτρέψει στις χώρες που τα αγόρασαν από τη Γερμανία να τα επανεξάγουν. Ως παραγωγός των αρμάτων Leopard, το Βερολίνο έχει δικαίωμα βέτο στη μεταφορά τους.

Σε μια ειδική διεθνή σύνοδο κορυφής την Παρασκευή στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάιν, στη νοτιοδυτική Γερμανία, το Βερολίνο αρνήθηκε πεισματικά να λάβει απόφαση για το αν θα δώσει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη απογοήτευση του Κιέβου και των συμμάχων του.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, επέκρινε την αποτυχία της Γερμανίας να προμηθεύσει το υλικό στην Ουκρανία.

«Η στάση της Γερμανίας είναι απαράδεκτη. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου. Αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά. Οι ρωσικές βόμβες προκαλούν χάος στις ουκρανικές πόλεις. Επιτίθενται σε πολιτικούς στόχους, γυναίκες και παιδιά δολοφονούνται».

Συνέχισε: «Προσπαθώ να σταθμίζω τα λόγια μου, αλλά θα το πω ευθέως: Η Ουκρανία και η Ευρώπη θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο – με ή χωρίς τη Γερμανία».

Στο Κίεβο και στις ΗΠΑ ήλπιζαν ότι η Γερμανία θα επέτρεπε την επανεξαγωγή Leopard που ανήκουν σε χώρες όπως η Πολωνία και η Φινλανδία. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι παρά τις αυξημένες προσδοκίες, «δεν μπορούμε ακόμη να πούμε πότε θα ληφθεί απόφαση και ποια θα είναι η απόφαση, όσον αφορά τα Leopard».

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι αναμένει σύντομα μια απόφαση σχετικά με την παράδοση των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Μιλώντας σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ARD την Κυριακή, ο Πιστόριους δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα λάβει μια βιαστική απόφαση επειδή η κυβέρνηση έχει πολλούς παράγοντες να εξετάσει, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών στο εσωτερικό της χώρας για την ασφάλεια του γερμανικού πληθυσμού.

Σε κοινή δήλωσή τους το Σάββατο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας είχαν επίσης καλέσει τη Γερμανία «να παράσχει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία τώρα».

Πολωνός ΥΠΕΞ: Θα στείλουμε Leopard στην Ουκρανία ανεξάρτητα από τις αποφάσεις άλλων χωρών

«Σίγουρα, θα στείλουμε αυτά τα τανκς», υπογράμμισε ο Ζμπίγκνιου Ράου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Πολωνό ΥΠΕΞ, πλέον μένει να καθοριστεί εάν και άλλες χώρες θα συμμετάσχουν με την χώρα του στην αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και ότι «υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη». Ερωτηθείς ο υπουργός Εξωτερικών αν η Πολωνία θα ζητούσε άδεια, ο Ράου είπε «θα το κάνουμε, σίγουρα».

Τέλος όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη του για την προσέγγιση της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Οι γερμανικές αντιδράσεις θα μπορούσαν να είναι πιο αποφασιστικές και πιο δυναμικές»

Σχετικά Άρθρα