Ερντογάν: Κοίτα Μητσοτάκη… – Ευθείες απειλές για γιουρούσι – Οι τρεις παράγοντες του… προσωρινού “όχι” των ΗΠΑ για τα F16

 Ερντογάν: Κοίτα Μητσοτάκη… – Ευθείες απειλές για γιουρούσι – Οι τρεις παράγοντες του… προσωρινού “όχι” των ΗΠΑ για τα F16

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε ξανά απειλές, υποστηρίζοντας ότι θα κάνει γιουρούσι στην Ελλάδα αν δεν καθίσει ήσυχη και δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά ενώ απευθύνθηκε στον Έλληνα Πρωθυπουργό λέγοντας «κοίτα Μητσοτάκη».

«Μητσοτάκη αν κάνεις λάθος οι τρελοί Τούρκοι θα κάνουν γιουρούσι» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος τόνισε σε απειλητικό τόνο:

  • «Η Ελλάδα είπε αυτό, είπε το άλλο. Η Τουρκία παρήγαγε τον πύραυλο Tayfun και λένε «αν αυτός ο πύραυλος χτυπήσει την Αθήνα τι θα γίνει;». Εμείς δεν έχουμε τέτοιο μέλημα να χτυπήσουμε την Αθήνα, αρκεί εσείς να είστε έξυπνοι. Εάν εσείς στρατιωτικοποιήσετε τα νησιά, εμείς θα καθόμαστε με δεμένα τα χέρια;».

Και πρόσθεσε:

  • «Κοίτα Μητσοτάκη, πάλι μιλάς δεξιά και αριστερά. Να ξέρεις καλά το εξής: Εάν προσπαθήσεις να κάνεις κάποιο λάθος, να ξέρεις ότι οι τρελοί Τούρκοι θα κάνουν γιουρούσι. Αλλά αν μείνεις έξυπνος και φρόνιμος, δεν έχουμε δουλειά μαζί σου».

Τα τουρκικά ΜΜΕ για F16

Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ, με δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συμφωνία της Τουρκίας με τη Μεγάλη Βρετανία για εξοπλιστικά προγράμματα. Αναλυτές, θεωρούν ότι το αμερικανικό μπλόκο στην αγορά F16 εντάσσεται στο διπλωματικό παιχνίδι Τουρκίας – ΗΠΑ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σημειώνουν ταυτόχρονα ότι δύσκολα θα ληφθεί απόφαση στην Αμερική για το θέμα των F16 πριν τις προεδρικές εκλογές.

Στη συμφωνία, της Τουρκίας με τη Μεγάλη Βρετανία για τα εξοπλιστικά περιλαμβάνεται η αγορά 24 έως 48 Eurofighter κάποια εκ των οποίων μεταχειρισμένα, 3 φρεγάτες και μεταγωγικά C130, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του Σκάι, επικαλούμενος τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως νέα μαχητικά για να μη βγάζουν οι Έλληνες γλώσσα», αναφέρουν.

  • Ο Ερντογάν βλέπει και ο ίδιος, πως είναι πολύ δύσκολο να λάβει θετική απάντηση για τα F-16 πριν την εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου, καθώς οι ΗΠΑ δεν θέλουν να του δώσουν αυτό το δώρο.

«Οι Αμερικανοί «τιμώρησαν» την Άγκυρα», σημείωσε στην ΕΡΤ, ο Ιωάννης Μπαλτζώης αντιστράτηγος ε.α, πρόεδρος Ινστιτούτου στρατηγικών μελετών αναλύοντας το αμερικανικό μπλόκο στα F16.

  • «Βλέπουμε λοιπόν ότι κατά κάποιο τρόπο μέχρι τις εκλογές 14 Μαΐου, δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση των Αμερικανών. Τώρα οι Αμερικανοί θέλουν να εκδιώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ; Όχι το βαθύ κράτος της Αμερικής και αμερικανική κυβέρνηση όχι. Θέλουν όμως να τιμωρήσουν ή να την νουθετήσουν ή όταν χειραγωγήσουν για αυτή τη στάση της», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτζώη,

«τρεις είναι οι παράγοντες στην απόφαση των Αμερικανών για να δώσουν τα F-16. Ο οικονομικός παράγων. Όλο το πακέτο είναι 20 δισεκατομμύρια, δηλαδή δεν περνάν τα αεροπλάνα περνάνε και οπλικά συστήματα βόμβες, πυραύλους αέρος. Είναι πολλά τα λεφτά. Επίσης η Αμερική χρωστάει στην Τουρκία διότι είχε μπει στο πρόγραμμα των F-35 και δεν τα έχει γυρίσει τα λεφτά, αλλά παρ’ όλα αυτά η Αμερική θα έπρεπε οι βιομηχανίες της γύρω στα 17-18 δισ.

Ο δεύτερος παράγων είναι ο παράγων ΝΑΤΟ. Δηλαδή η Αμερική θέλει οπωσδήποτε να μπει, ιδίως αυτή την περίοδο, η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και υπάρχει μία χώρα, η Τουρκία που δυσκολεύει. Η Ουγγαρία θα πει “ναι” κάποια στιγμή περιμένει να δει τι θα κάνει η Τουρκία».

Ο τρίτος παράγων είναι το σύνδρομο του Ιράν που διακατέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν χάσανε το Ιράν, χάσανε και τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής οι Αμερικανοί.

Δεν μπορούν να παρέμβουν στη Μέση Ανατολή, όπως παλιά» είπε και συνέχισε:

  • «Ενώ είχαν κάνει μια αρχική συμφωνία να αρχίσουν να αποχωρούν από τη Συρία και να καταλάβει τις περιοχές αυτές. Οι πληροφορίες μου είναι ότι δεν έχουν φύγει μονάδες από εκεί ενώ είπαν θα φύγουν και αναμένεται ενδεχομένως η συνάντηση του κ. Τσαβούσογλου με τους άλλους δύο υπουργούς Εξωτερικών της Συρίας και της Ρωσίας, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Άρα βαλτώνει και αυτό το θέμα. Η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή, και για αυτό και στην Αμερική ακούγονται και πολύ σκληρές φωνές».