Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει την προεκλογική περίοδο – Τι σημαίνει η πρώτη Σ/Τ του πρωθυπουργού – Μηνύματα και διλήμματα

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει την προεκλογική περίοδο – Τι σημαίνει η πρώτη Σ/Τ του πρωθυπουργού – Μηνύματα και διλήμματα

Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι οι πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου ενώ σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης θα ακολουθήσει δεύτερος εκλογικός γύρος στις 14 ή 21 Μαΐου. Το γεγονός πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική ανακατευτεί την πολιτική «τράπουλα». Στην κυβέρνηση επικρατεί εκλογικός πυρετός προκειμένου να κλείσουν μια σειρά απο προεκλογικές εκκρεμότητες (π.χ. ποσοστό αύξησης κατώτατου μισθού). Παράλληλα η επιτροπή εκλογικού αγώνα, υπό τον Γιάννη Μπρατάκο, κλείνει ψηφοδέλτια και καθορίζει τη στρατηγική.

Το κυβερνών κόμμα ξορκίζει χαλαρή ψήφο και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως πρόκειται για μια εθνική κάλπη

Αυτό που προκαλεί προβληματισμό στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν ψηφοφόροι που θα θελήσουν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση επιλέγοντας κάποιο μικρότερο κόμμα με τη λογική πως στην δεύτερη αναμέτρηση – που θα κρίνεται η αυτοδυναμία – μπορούν να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία.

  • Αυτό είναι κάτι που θα υπογραμμίζεται όλο και εντονότερα το επόμενο διάστημα και στόχος είναι με μια σειρά κινήσεων (θεματικές συνεντεύξεις του πρωθυπουργού, περιοδείες, σύγκριση με ΣΥΡΙΖΑ) να αυξηθούν τα ποσοστά της συσπείρωσης.

Ουσιαστικά η πρώτη κάλπη είναι και η κρισιμότερη, καθώς εκεί θα φανεί η δυναμική του πρώτου κόμματος αλλά και η διαφορά από το δεύτερο, που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως ένα ποσοστό κάτω του 33% θα δυσκόλευε ιδιαίτερα το στόχο της αυτοδυναμίας στη δεύτερη αναμέτρηση, ενώ ένα υψηλότερο ποσοστό θα διευκόλυνε εξαιρετικά τα σχέδια του κυβερνώντος κόμματος.

Σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020, με το ποσοστό της αυτοδυναμίας να είναι σε άμεση συνάρτηση με το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων. Για παράδειγμα αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι 11% απαιτείται ένα ποσοστό της τάξης του 37.3% για την αυτοδυναμία, ενώ αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι 9% για τους 151 βουλευτές πρέπει το πρώτο κόμμα να φτάσει το 37,7%.

Το άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο του πρωθυπουργού θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς η εκτίμηση είναι πως εκεί θα κριθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα

Παράλληλα σύντομα πρέπει να ανακοινωθεί και η ημερομηνία των εκλογών καθώς μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος δεν βοηθά και την οικονομία, καθώς μια σειρά θεμάτων εκ των πραγμάτων μπαίνουν σε αναμονή όπως ο στόχος για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας που πάει για μετά τις εκλογές, ενώ και στο επενδυτικό τερέν είναι δεδομένο πως μπορεί να βοηθήσει περισσότερο ένα καθαρό μετεκλογικό τοπίο.

Εξάλλου αύριο Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την πρώτη από τις θεματικές συνεντεύξεις τύπου για θέματα οικονομίας, απασχόλησης και αγοράς εργασίας και εκεί θα φανούν οι προθέσεις καθώς σίγουρα θα υπάρξουν ερωτήσεις για το ξεκαθάρισμα του εκλογικού τοπίου.

Σχετικά Άρθρα