Ερντογάν: Στις 14 Μαΐου οι εκλογές

 Ερντογάν: Στις 14 Μαΐου οι εκλογές

Τη διεξαγωγή των τουρκικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 14 Μαΐου ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στην Προύσα. «Είμαι ευγνώμων στον Θεό που θα περπατήσουμε δίπλα – δίπλα μαζί σας, τη νεολαία μας, που ψηφίζει για πρώτη φορά στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει στη συνέχιση της 20ετούς διακυβέρνησής του στις επερχόμενες εκλογές, στις οποίες δεν θα αποφασιστεί μόνο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρός της χώρας αλλά και το μέλλον της οικονομίας της και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει σε ό,τι αφορά τις εχθροπραξίες σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει τη θρησκευτική ευλάβεια, τη στρατιωτική διπλωματία και τα χαμηλά επιτόκια. Εάν χάσει, οι αντίπαλοί του υπόσχονται να φέρουν ριζικές αλλαγές.

Τι διακυβεύεται στις τουρκικές εκλογές

Ο Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) έχουν απομακρύνει την Τουρκία από το κοσμικό αποτύπωμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος ίδρυσε τη σύγχρονη τουρκική δημοκρατία πριν από έναν αιώνα.

Ο Ερντογάν έχει επίσης συγκεντρώσει την εξουσία γύρω από μια εκτελεστική προεδρία – με έδρα ένα παλάτι με 1.000 δωμάτια στην Άγκυρα – η οποία χαράζει την πολιτική της Τουρκίας σε ζητήματα πολιτικής, οικονομίας, ασφαλείας και διεθνών υποθέσεων.

Οι επικριτές του Ερντογάν αναφέρουν ότι το καθεστώς του «φιμώνει» κάθε διαφορετική άποψη και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το δικαστικό σύστημα – κατηγορία την οποία αρνούνται οι αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει θωρακίσει τους πολίτες απέναντι σε σημαντικές απειλές για την ασφάλειά τους, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι εκκλήσεις του Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια είχαν ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί ο πληθωρισμός στο 85% το περασμένο έτος, τιμή που αποτελεί ρεκόρ 24ετίας. Παράλληλα, η λίρα κατρακύλησε στο ένα δέκατο της αξίας της έναντι του δολαρίου κατά την τελευταία δεκαετία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δεσμευθεί να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, να απομακρυνθούν από το συγκεντρωτικό καθεστώς του Ερντογάν και να εισαγάγουν ένα σύνταγμα που να κατοχυρώνει το κράτος δικαίου.

Σχετικά Άρθρα