Ποιος είναι ο Γερμανός συνεργός του ψευτογιατρού – Πώς έπειθαν τα θύματα

 Ποιος είναι ο Γερμανός συνεργός του ψευτογιατρού – Πώς έπειθαν τα θύματα

Ο Γερμανός συγκατηγορούμενός του 66χρονου ψευτογιατρού διαφήμιζε θεραπείες με βίντεο που αναρτούσε στο Διαδίκτυο – Πώς οι δύο άνδρες έπειθαν τα θύματά τους να ακολουθήσουν τη ”θεραπεία” που τους πρότειναν.

Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση με τον νέο ψευτογιατρό φέρεται να διαδραμάτιζε ο 72χρονος γενικός ιατρός από τη Γερμανία. Μάλιστα διαφήμιζε τη δήθεν θεραπεία του, με βίντεο που αναρτούσε στο διαδίκτυο.

«Ξεκινήσαμε τη θεραπεία βλαστοκυττάρων το 1976. Σε ασθενείς την εφαρμόσαμε από το 1982. Από τότε έχουμε χιλιάδες και χιλιάδες ασθενείς από όλο τον κόσμο», αναφέρει ο 72χρονος φερόμενος ως συνεργάτης του 66χρονου κατηγορούμενου ως ψευτογιατρού στην Αθήνα. Διαφημίζει την θεραπεία του με βλαστοκύτταρα σε βίντεο έντεκα χρόνια πριν.

«Στην κλινική μας στη Νότια Γερμανία, μπαινοβγαίνουν καθημερινά 200-220 άτομα. Αρκετοί από τους αντιμετωπίζονται με την θεραπεία βλαστοκυττάρων. Έρχονται από την Ιαπωνία, την Τασμανία τη Νότια Αυστραλία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αντιμετωπίσει χιλιάδες από αυτούς», τονίζει.

Στα βίντεο που έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο καλεί όσους γνωρίζουν κάποιον που νοσεί από Πάρκινσον, Καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες να επικοινωνήσει μαζί του. Ο 72χρονος σήμερα γενικός ιατρός, παρουσιάζεται ως γενετιστής ή νευρολόγος, με διδακτορικό μάλιστα. Κάτι που όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα δεν αποδεικνύεται από τα πτυχία και του τίτλους που διαθέτει. Ο 72χρονος αρνείται τις κατηγορίες και δεν έχει συνεργαστεί καθόλου μέχρι σήμερα ούτε με τις ελληνικές, ούτε με τις γερμανικές αστυνομικές αρχές

Πώς έπειθαν τα θύματά τους

Οι δύο άνδρες έπειθαν τους ασθενείς ότι έχουν τον τρόπο να τους θεραπεύσουν χορηγώντας τους πεπτίδια και συνδυασμό αμινοξέων, τα οποία εν μέρει δεν προκαλούσαν κακό, αλλά ούτε θεραπεία. Έτσι, οι ασθενείς σταματούσαν να παίρνουν τη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγούσαν οι πραγματικοί γιατροί, κάτι που προκαλούσε επιδείνωση της υγείας τους και σε μερικούς τον θάνατο.

Ο 66χρονος παρουσιαζόταν με ιατρικές ειδικότητες που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική ιδιότητά του, ενώ ο Γερμανός γενικός γιατρός ως γενετιστής ή νευρολόγος. Μάλιστα οι δύο τους, προκειμένου να πείσουν τα υποψήφια θύματά τους έλεγαν ότι η θεραπεία που προσφέρουν ερχόταν… σε σύγκρουση με τα συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ ακόμη έλεγαν ότι τη χρησιμοποιούσαν γνωστά πρόσωπα του πολιτικού, καλλιτεχνικού και αθλητικού χώρου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν στη Γερμανία προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένες εξετάσεις, ενώ όλα τα έξοδα καλύπτονταν από τους ασθενείς!

Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση κάθε ασθενή, τα «θεραπευτικά» φιαλίδια που παρείχαν, κόστιζαν από 200 έως 300 ευρώ ενώ, οι αντίστοιχες ενέσεις με βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ η δόση.

Στην εξέταση τους παρουσίαζαν την προτεινόμενη δήθεν θεραπεία και αφού έπαιρναν την έγκριση από τους ασθενείς, τους χορηγούσαν υποδόρια ένεση.

Οι δύο ψευτογιατροί αποκτούσαν… πελατεία από «στόμα σε στόμα» και φρόντιζαν να μη κάνουν γνωστή τη δράση τους στο διαδίκτυο.

Παρουσιαζόταν ως γιατρός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ο 66χρονος Έλληνας ψευτογιατρός και ο 72χρονος Γερμανός συνεργάτης του προκειμένου να πείσουν τα θύματα τους για την αποτελεσματικότητα της «θεραπείας» τους έκαναν επίκληση σε διάσημα πρόσωπα από το διεθνές καλλιτεχνικό, πολιτικό και αθλητικό στερέωμα, που δήθεν χρησιμοποίησαν την προτεινόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ανάμεσα σε αυτούς τους δήθεν πελάτες ήταν διάσημοι αθλητές του τένις, όπως ο Ράφα Ναδάλ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, Έλληνες πρωθυπουργοί, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ακόμα και εστεμμένοι. Ο ψευτογιατρός χρησιμοποιώντας τα ονόματά τους, προσέλκυε ασθενείς με σκοπό το κέρδος.

«Έλεγε ότι ήταν προσωπικός γιατρός του Μητσοτάκη. Δεν τον γνωρίζαμε απόλυτα, αλλά φαινόταν ένας άνθρωπος που ήταν καλά παρότι μεγάλος σε ηλικία».

Όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν από την δράση του και να ξεσκεπάσουν την απάτη σε βάρος τους, δέχτηκαν απειλές μέχρι και για τη ζωή τους όταν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον 66χρονο.

«Άρχισα να το ψάχνω περισσότερο, άρχισα να βλέπω πράγματα και θάματα κι εγώ ο ίδιος διαπίστωσα ότι είναι απάτη. Μάλιστα, τον έφερα σε δύσκολη θέση, ήρθε στο σπίτι μου και μου έβαλε κάποια χρήματα στην τράπεζα αλλά μετά εξαφανίστηκε. Εγώ δέχτηκα απειλητικά τηλεφωνήματα τότε. Μάλιστα, άλλαξα και το τηλέφωνό μου. Ότι “να τον αφήσω ήσυχο γιατί θα με βρουν στα θυμαράκια”», ανέφερε ένα από τα θύματα μιλώντας στο Mega.

Θύματα σε όλη την Ελλάδα

Τα θύματά τους, σύμφωνα με την έρευνα, εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και μεταξύ αυτών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Χίο, την Ηγουμενίτσα και σε περιοχή της Πελοποννήσου. Μάλιστα, οι ίδιοι οι παθόντες μάθαιναν για την προτεινόμενη θεραπεία «από στόμα σε στόμα» και τούς αναζητούσαν με την ελπίδα της υποσχόμενης πλήρους ίασης .

Για τη διερεύνηση της δράσης τους, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, σε σπίτια και κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν φιαλίδια με σκευάσματα τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση, φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις, ένα πιστόλι κρότου – λάμψης, ένα δίκανο και χρηματικό ποσό.

Παράλληλα, έχει ενημερωθεί η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπως επισήμανε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ ζητήθηκε η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας του 66χρονου με εισαγγελική διάταξη, αίτημα που έγινε δεκτό, αλλά κατά της διάταξης προσέφυγε ο κατηγορούμενος φυσιοθεραπευτής. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποφανθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Σκοπός της δημοσιοποίησης είναι να αναγνωριστεί από τυχόν άλλα θύματα και πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλες καταγγελίες εις βάρος τους.

Βαρύτατες διώξεις

Σε βάρος των δύο κατηγορουμένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή, πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και απάτη (κατ’ εξακολούθηση και οι δύο τελευταίες), ενώ ο φάκελος της δικογραφίας βρίσκεται στα χέρια Ανακριτή για τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης.

Πώς τον έπιασαν οι Αρχές

Η έρευνα ξεκίνησε το 2020 όταν ο αδερφός του 53χρονου από τη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε τον 65χρονο στην Αστυνομία, δίνοντας λεπτομέρειες για τη δράση του. Η υγεία του ασθενούς, ωστόσο, αντί να βελτιωθεί επιδεινώθηκε δραματικά μέχρι που τελικά ο ασθενής κατέληξε τον Νοέμβριο του 2020.

Μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα, ο αδερφός του ασθενούς κατήγγειλε τη δράση του ψευτογιατρού. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας διαπίστωσαν ότι σε βάρος του υπήρχε ήδη μία δικογραφία του 2019 για απάτη. Ο ψευτογιατρός είχε αποσπάσει 135.000 ευρώ προκειμένου να εφαρμόσει θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε μια νεαρή κοπέλα που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο συνεργός του ήταν ένας Γερμανός γιατρός από τη Στουτγκάρδη. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι από την έρευνα προέκυψε ότι ο ψευτογιατρός πραγματοποιούσε ταξίδια στη Γερμανία μαζί με τους ασθενείς του, τους οποίους με τον τρόπο αυτό έπειθε ότι μαζί του μπορούν να κάνουν εξειδικευμένες εξετάσεις που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Κατόπιν, τους έπειθε -με τη βοήθεια του Γερμανού γιατρού- να ακολουθήσουν θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Οι δυο τους ζητούσαν από τους ασθενείς από 10.000-25.000 ευρώ για την κάθε ένεση με βλαστοκύτταρα που έκαναν. Προσπαθούσαν να καταλάβουν την οικονομική κατάσταση των θυμάτων τους και ανάλογα αυξομείωναν το ποσό που ζητούσαν ως αμοιβή. Το συνολικό κέρδος τους υπολογίζεται από τις Αρχές στις 900.000 ευρώ. Η δράση τους ξεκίνησε το 2009 και συνεχίστηκε έως το 2020.