Politico: Σε δύσκολη θέση η Φον ντερ Λάιεν για τα συμβόλαια των εμβολίων με την Pfizer – Κομβικός ο ρόλος της Μέτσολα στην κλήση της

 Politico: Σε δύσκολη θέση η Φον ντερ Λάιεν για τα συμβόλαια των εμβολίων με την Pfizer – Κομβικός ο ρόλος της Μέτσολα στην κλήση της

Δεν θα υπάρχουν κομμένα κεφάλια αλόγων, αλλά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί σύντομα να λάβει μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί — τουλάχιστον χωρίς να προκαλέσει θεσμική σκόνη γράφει το Politico για την κλήση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υπόθεση των συμβολαίων με την Pfizer.

Την περασμένη εβδομάδα, οι συντονιστές της ειδικής επιτροπής για τον COVID-19 ψήφισαν να καλέσουν την Ursula von der Leyen να εμφανιστεί μπροστά τους για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους σχετικά με την προμήθεια εμβολίων.

Δεν είναι μια κλήση ευγένειας.

Οι νομοθέτες της ΕΕ θέλουν να ρίξουν φως στο τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών στο απόγειο της πανδημίας το 2021, όταν το μπλοκ έψαχνε μανιωδώς για δόσεις εμβολίων για την προστασία του πληθυσμού του από τον κορωνοϊό.

Η πρόεδρος της επιτροπής, Βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt δήλωσε ότι επιθυμεί πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις «προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις» που οδηγούν στην αγορά εμβολίων – μια αναφορά στον ασυνήθιστο προσωπικό ρόλο του προέδρου της Επιτροπής στη διαπραγμάτευση της μεγαλύτερης σύμβασης εμβολίων της ΕΕ, που υπογράφηκε με την Pfizer και τον συνεργάτη της BioNTech.

Μια εμφάνιση θα επανεστίαζε την προσοχή στα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα άγνωστα μηνύματα της von der Leyen με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Είναι ένα θέμα για το οποίο η φον ντερ Λάιεν αντιστέκεται μέχρι στιγμής στο άνοιγμα τους — αλλά η πρόσκληση της επιτροπής COVI θα μπορούσε να φέρει τον πρόεδρο της Επιτροπής σε δύσκολη θέση.

Όλοι γαβγίζουν κανείς δεν δαγκώνει

Εκ πρώτης όψεως, η φον ντερ Λάιεν μπορούσε απλώς να πει όχι.

Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχουν πολλές επίσημες εξουσίες. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αναγκάσουν τους μάρτυρες να εμφανιστούν ή να τους πείσουν να πουν την αλήθεια — και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αν κάποιος αρνηθεί να εμφανιστεί ή πει ψέματα μπροστά στην επιτροπή.

Πράγματι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla – με τον οποίο η von der Leyen φέρεται να είχε προσωπικές διαπραγματεύσεις μέσω μηνύματος κειμένου – αρνήθηκε να παραστεί στην επιτροπή περισσότερες από μία φορές και έστειλε έναν από τους υπαλλήλους του.

Ακόμη και όταν το Κοινοβούλιο τυλίγει ένα μεγάλο όνομα σε μια κόλα χαρτί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αδύναμο – όπως στην περίπτωση του διευθύνοντος συμβούλου του Facebook, Mark Zuckerberg, ο οποίος συμφώνησε να εμφανιστεί αλλά στη συνέχεια απέφυγε να απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις. Αυτό απέχει πολύ από το πώς οι εμπορικές και δικαστικές επιτροπές της Γερουσίας των ΗΠΑ ανέκριναν τον τεχνολογικό τιτάνα για ώρες.

Και ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει ήδη δείξει μια τάση για υπεκφυγή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της Pfizer, κερδίζοντας στην Επιτροπή μια ετυμηγορία κακοδιοίκησης από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή για την έλλειψη διαφάνειας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η φον ντερ Λάιεν είναι ισχυρή φιγούρα δίνει στο Κοινοβούλιο περισσότερη ευχέρεια από ό,τι με εξωτερικούς προσκεκλημένους — και μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή της ισορροπίας υπέρ της επιτροπής.

Πρώτον, υπάρχει προηγούμενο.

Ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής εμφανίζεται συνήθως ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών σε μια σύνοδο ολομέλειας, όπως στην ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρόεδροι της Επιτροπής έχουν εμφανιστεί ενώπιον επιτροπών στο παρελθόν. Ο προκάτοχος του Von der Leyen, Jean-Claude Juncker, για παράδειγμα, εμφανίστηκε ενώπιον μιας ειδικής επιτροπής για να απαντήσει σε άβολες ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του να κάνει το Λουξεμβούργο φορολογικό παράδεισο.

Δεύτερον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη του προϋπολογισμού της ΕΕ. Με δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται για την από κοινού αγορά των εμβολίων, και μέρος αυτών των κεφαλαίων προέρχεται κατευθείαν από τις τσέπες της ΕΕ, είναι δύσκολο να υποστηριχθεί ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες στο παιχνίδι και ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΕΕ πρέπει να επιτρέπεται να εξεταστούν.

Έπειτα, υπάρχει το άρθρο 13 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ, το οποίο απαιτεί «αμοιβαία ειλικρινή συνεργασία» μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Είναι ένα σημείο που επαναλαμβάνεται σε μια διοργανική συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, η οποία αναφέρει ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα πρέπει επίσης να παρέχει στους νομοθέτες εμπιστευτικές πληροφορίες όταν τους ζητηθούν — όπως, για παράδειγμα, το περιεχόμενο ορισμένων μηνυμάτων κειμένου.

Η Επιτροπή είναι μέχρι στιγμής κλειστή.

Όταν ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την επικείμενη πρόσκληση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιτροπή COVID-19, ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε «Δεν έχει ληφθεί τέτοια πρόσκληση».

Μην πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο

Και, στην πραγματικότητα, εναπόκειται τώρα στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα να αποφασίσει εάν η πρόσκληση θα φτάσει ποτέ στα χέρια της φον ντερ Λάιεν.

Το αίτημα βρίσκεται στο γραφείο της και, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οποιαδήποτε πρόσκληση για εμφάνιση πρέπει να προέρχεται από το γραφείο του προέδρου.

Η Μετσόλα, η οποία ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τη φον ντερ Λάιεν (το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), επιβεβαίωσε στο POLITICO ότι έλαβε μια επιστολή από την επιτροπή COVI και «θα το εξετάσει». «Δεν μπορώ να προλάβω ποια θα είναι η απάντησή μου σε αυτήν την επιτροπή», είπε.

Εφόσον ακολουθείται η κατάλληλη μορφή, ο Μέτσολα θα πρέπει να «περάσει το μήνυμα», είπε ο Εμίλιο Ντε Καπιτάνι, πρώην δημόσιος υπάλληλος που για 14 χρόνια ήταν γραμματέας της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE).

«Η ερώτηση δεν είναι καταχρηστική», είπε ο Ντε Καπιτάνι.

Θεωρητικά, η φον ντερ Λάιεν, η οποία εξελέγη στον ρόλο της από το Κοινοβούλιο, βασίζεται στην εντολή της για να παραμείνει εκεί.

«Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στη συνάντηση με ένα όργανο της Βουλής», πρόσθεσε ο πρώην κοινοβουλευτικός αξιωματούχος. «Τότε θα εναπόκειται στη φον ντερ Λάιεν να ρωτήσει εάν η ακρόαση είναι δημόσια ή κεκλεισμένων των θυρών. Θα μπορούσε επίσης να επιλέξει να το αντιμετωπίσει στην ολομέλεια».

Για πολιτικούς παράγοντες όπως ο Metsola και ο von der Leyen, η οπτική των ενεργειών τους είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε απόφαση. Και αυτή η πρόσκληση έρχεται ταυτόχρονα με το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βοηθός ενός εκ των ευρωβουλευτών στην επιτροπή COVI είπε ότι η προσπάθεια για διαφάνεια που προκλήθηκε από το εκτυλισσόμενο σκάνδαλο επιρροής «Καταργκέιτ» έδωσε επιπλέον ισχύ στην πρόσκληση.

«Δεν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς την Qatargate», είπε ο βοηθός. «Αν πει όχι, θα επιδεινώσει το πρόβλημα».

Δεν συμφωνούν όλοι. Οι επικριτές λένε ότι το Κοινοβούλιο έχει χάσει την ηθική του υπόσταση. Και ότι ακόμη κι αν κανένας από τους ευρωβουλευτές στην επιτροπή COVID-19 δεν εμπλέκεται, ο θεσμός εξακολουθεί να είναι αποδυναμωμένος συνολικά.

«Πιστεύω ότι αυτό [το Qatargate] θα καταστήσει λιγότερο πιθανό για τη von der Leyen να συνεργαστεί με το Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Camino Mortera-Martinez, επικεφαλής του γραφείου στις Βρυξέλλες στο think tank Center for European Reform. Είπε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται ψηλά μετά την αντιμετώπιση μιας πανδημίας και τώρα του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρητικά θα μπορούσε να αναγκάσει τη φον ντερ Λάιεν να εμφανιστεί απειλώντας την ότι θα την απολύσει — αλλά πώς μπορούν να το κάνουν αυτό στο τρέχον κλίμα;»

Σχετικά Άρθρα