Υποπαραλλαγή “Όρθρος”: Έφτασε στην Ελλάδα – Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν

 Υποπαραλλαγή “Όρθρος”: Έφτασε στην Ελλάδα – Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν

Μετά την υποπαραλλαγή Κράκεν (επιστημονική ονομασία: ΧΒΒ.1.5) εντοπίστηκε στην Ελλάδα και η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, «Όρθρος» (επιστημονική ονομασία: CH.1.1), αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Ο «Όρθρος», η υποπαραλλαγή CH.1.1 της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού εντοπίστηκε και εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία.

Μετά την Κράκεν (με την επιστημονική ονομασία ΧΒΒ.1.5), το πρώτο κρούσματα του Όρθρου εντοπίστηκε στις 12 Νοεμβρίου στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) της χώρας.

Τώρα, η υποπαραλλαγή Όρθρος εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ που δημοσιεύτηκε σήμερα (19.1.2023) Παρασκευή. Ειδικότερα, η υποπαραλλαγή CH.1.1 έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα, την εβδομάδα από 9 Ιανουαρίου έως 15 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι και η υποπαραλλαγή Κράκεν εντοπίστηκε σε κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα, που σημαίνει ότι την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε ακόμα ένα.

Ο κορωνοϊός Όρθρος είναι μία υποπαραλλαγή της Όμικρον, ακριβώς όπως και η Κράκεν. Στις ΗΠΑ, η τελευταία εξαπλώνεται ραγδαία. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα διασπείρεται πιο γρήγορα από την CH.1.1 (τον Όρθρο). Δείχνει επίσης να υπερνικά πιο εύκολα και την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια ή/και η νόσηση.

Τα στοιχεία της UKHSA (Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας της Βρετανίας) υποδηλώνουν ότι η ΧΒΒ.1.5 (η Κράκεν) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 39% ταχύτερο απ’ ό,τι η μετάλλαξη BQ.1. Αντίστοιχα, η CH.1.1 (δηλαδή ο Όρθρος) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 22% ταχύτερο. Ωστόσο στη Βρετανία η Κράκεν υπολείπεται σημαντικά του Όρθρου σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Aύξηση νεκρών και διασωληνωμένων

Κατακόρυφη αύξηση των θανάτων από κορονοϊό,  καταγράφει η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ για το διάστημα από 9 Ιανουαρίου έως 15 του ίδιου μήνα 2023.

Παράλληλα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ όσον αφορά τον κορονοϊό αυξάνονται οι εισαγωγές και οι θάνατοι στη χώρα μας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 147 και 186 έχασαν τη μάχη για τη ζωή μέσα σε 7 ημέρες.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

✓ καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα
✓ η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

✓ η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
✓ ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση
✓ ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση
✓ ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 147
✓ καταγράφηκαν 186 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 44-102)
✓ η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον
✓ το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5
✓ μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB

✓ η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα
✓ η υπο-παραλλαγή CH.1.1 της ΒΑ.2.75 έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα (εβδομάδα 43-εβδομάδα 52)
✓ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS- CoV2 σε 5 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν

Ιός της γρίπης

✓ η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση
✓ καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 02/2023
✓ συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 02/2023 νοσηλεύτηκαν 46 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 12 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη
✓ συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 02/2023 ανιχνεύτηκαν 238 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 235 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β
✓ από τα 228 στελέχη τύπου Α, τα 220 (96,5%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 8 (3,5%) στον υπότυπο A(H1N1)pdmO9

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

✓ η θετικότητα παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Σχετικά Άρθρα