Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Στη Βουλή ο Κασιδιάρης

 Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Στη Βουλή ο Κασιδιάρης

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 7 μονάδες, δίνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Mega.

Στη δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ 11-17 Ιανουαρίου και πιάνει και τα θέματα της επικαιρότητας, όπως η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 28,7% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα χάνει 0,4 μονάδες από τον Δεκέμβριο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει 0,6 μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ παίρνει ποσοστό 9,7%, αυξημένο κατά 0,8 μονάδες από την προηγούμενη έρευνα, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 4,7% (από 4,8%) και η Ελληνική Λύση στο 3,5% (3,9% τον Δεκέμβριο).

Εκτός Βουλής δείχνει να μένει το ΜέΡΑ 25 με 2,8% ενώ οι «Έλληνες – Εθνικό Κόμμα» του Ηλία Κασιδιάρη παίρνει ποσοστό 2,7% και κάνει ακόμη πιο επιτακτική τη συναίνεση των κομμάτων για τη ρύθμιση απαγόρευσης των ναζιστικών κομμάτων.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 10,7%.

Παράλληλα, αυξήθηκε στο 50% το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες – μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Στράτος Φαναράς είπε στο κεντρικό δελτίο του ΜEGA ότι η σταδιακή στροφή των πολιτών προς την αυτοδυναμία διευκολύνει την κεντρική επιδίωξη της  Νέας Δημοκρατίας.  

Ωστόσο, η Metron εμφανίζει και το «κόμμα Κασιδιάρη» να μπαίνει στη Βουλή – και μάλιστα με 3,5% – στην εκτίμηση ψήφου, πράγμα που αν συμβεί, τότε ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. 

Απόλυτη είναι η κυριαρχία της ΝΔ με 70%  στην λεγόμενη παράσταση νίκης – δηλαδή ποιο κόμμα εκτιμούν οι πολίτες ότι θα κερδίσει τις εκλογές, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει στο 16%. Ιστορικά, δεν έχει υπάρξει περίπτωση ανατροπής με τόσο μεγάλη διαφορά στην παράσταση νίκης. 

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ

Σε μονοψήφια επίπεδα – στο 9,7% – έχει πέσει η πρόθεση ψήφου για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ωστόσο εμφανίζεται να ανακάμπτει μερικώς τον Ιανουάριο, καθώς η εταιρεία το είχε καταγράψει στο 8,9% τον Δεκέμβριο, στον απόηχο της σύλληψης της Εύας Καϊλή. Στην εκτίμηση ψήφου, η Metron δίνει 12,4 στο ΠΑΣΟΚ – με τον κ. Φαναρά να τονίζει ότι ο αρχηγός του, Νίκος Ανδρουλάκης έχει μπροστά του δύσκολα προβλήματα, τόσο με το Qatargate, όσο και με το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, που διχάζει τους ψηφοφόρους του. 

Σχετικά Άρθρα