CIA: Μυστική βάση στη Γερμανία για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών

 CIA: Μυστική βάση στη Γερμανία για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών

Βαθαίνει η αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς ο ρόλος της Ουάσιγκτον δεν περιορίζεται στον εξοπλισμό της αμυνόμενης χώρας αλλά στο φως έρχεται και ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού από τη CIA.

Μία ακόμα απόδειξη της αμερικανικής εμπλοκής είναι και το γεγονός πως ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Στρατηγός Mark Milley επισκέφθηκε στρατιωτική βάση στη Γερμανία όπου πραγματοποιείται εκτεταμένη εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών από Αμερικανούς.

Η επίσκεψη του Milley κατά τη δεύτερη μέρα της εκπαίδευσης έγινε χωρίς αμφιβολία για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Μόσχα για την αποφασιστικότητα του Πενταγώνου.

Ευρεία άσκηση

Σχεδόν 600 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται από Αμερικανούς συμβούλους σε διάφορα όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχη και τεχνικές μάχης σε μία άσκηση πέντε εβδομάδων στη βάση Grafenwoehr.

Όπως μετέδωσε το Associated Press τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί στην αναφορά που αποσκοπούσαν στη μυστικότητα ταυτότητας του παριστάμενου προσωπικού.

«Στους δημοσιογράφους επετράπη να ακολουθήσουν τον Milley και να παρακολουθήσουν τις επαφές του με στρατεύματα και διοικητές της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, αλλά δεν τους επετράπη να αναφέρουν συγκεκριμένες συνομιλίες με τις ουκρανικές δυνάμεις», ανέφερε το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «οι περιορισμοί αντικατοπτρίζουν τις συνεχιζόμενες ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την κλιμάκωση της ρωσικής οργής για τη συμμετοχή της Δύσης στον πόλεμο ή την πυροδότηση μιας ευρύτερης σύγκρουσης».

Γιγαντιαίο πεδίο βολής η βάση Grafenwoehr

Η βάση στο Grafenwoehr έχει περισσότερα από 100 άρματα μάχης, δεκάδες θέσεις βολής πυροβολικού και όλμων, καθώς και ζώνες εναέριας πυροβολαρχίας και εναέριας υποστήριξης.

Ο στρατηγός Pat Ryder, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε πως αναμένονται τα τεθωρακισμένα οχήματα Bradley, των οποίων η παράδοση στην Ουκρανία εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, θα επιχειρήσουν σύντομα στον πόλεμο.

«Μιλάμε για εβδομάδες και όχι για μήνες», είπε ο Ryder.

Η άφιξη των Bradley συμπίπτει με τη δέσμευση της Γερμανίας να στείλει οχήματα μάχης πεζικού Marder στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε να παράσχει άρματα μάχης Challenger 2 και άλλα συστήματα πυροβολικού, αφού μίλησε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Άλλοι σύμμαχοι, ανάμεσά τους και η Πολωνία, έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν τις παραδόσεις σύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Το διάστημα αυτό διευρύνθηκε ο οπλισμός που παραδόθηκε. Ο εξοπλισμός επεκτάθηκε από απλούστερο, όπως αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger σε όπλα πυροβολικού μεγαλύτερου βεληνεκούς και πιο προηγμένα συστήματα.

Τα ουκρανικά στρατεύματα ξεκινούν την εκπαίδευση στις ΗΠΑ για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, το οποίο είναι από τα πιο περίπλοκα στον κατάλογο του αμερικανικού στρατού.

Θεωρητικά απαιτούνται πολλοί μήνες για την εκμάθησή του, οπότε είναι πρακτικά αδύνατο να συνεισφέρει άμεσα στην ουκρανική άμυνα.

Το μυστικό πρόγραμμα της CIA

Grafenwoehr

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας, που έγινε τις 24 Φεβρουαρίου 2022, περιορισμένος αριθμός ουκρανικών στρατευμάτων είχε λάβει στρατιωτικές οδηγίες από εκπαιδευτές των ΗΠΑ και των συμμάχων στη βάση Grafenwoehr.

Δεν λείπουν και οι αναφορές για ένα μακροχρόνιο μυστικό πρόγραμμα της CIA που χρονολογείται χρόνια τον πρόσφατο πόλεμο.

Το πρόγραμμα επιβλέπεται από την 7η Διοίκηση Εκπαίδευσης Στρατού, και για το οποίο το AP αναφέρει ότι περιλαμβάνει ασκήσεις και τεχνικές πολέμου που θα αρχίσουν από μικρότερες μονάδες και σταδιακά θα επεκταθεί σε μεγαλύτερες, όπως τάγμα ή ακόμα και σύνταγμα.

Από τον Δεκέμβριο, ο αμερικανικός στρατός στην Ευρώπη είχε εκπαιδεύσει περίπου 3.000 Ουκρανούς στρατιώτες.

Η Μόσχα αντιδρά

Η Ρωσία φέρεται να έχει καταγράψει δραστηριότητες – όπως η εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων – ως απόδειξη ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ γίνεται πιο άμεση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι πλέον «άμεσος» συμμετέχων στον πόλεμο.

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο.

Συμμετέχουν άμεσα σε αυτόν», είπε ο Λαβρόφ.

«Και όχι μόνο με την παροχή όπλων αλλά και με την εκπαίδευση του προσωπικού. Εκπαιδεύετε τον στρατό τους στο έδαφός σας, στα εδάφη της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών» τόνισε.

Πηγή: iEidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα