Τζεντιλόνι: Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν σημαντικά – Οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφύγουν τη βαθιά ύφεση

 Τζεντιλόνι: Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν σημαντικά – Οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφύγουν τη βαθιά ύφεση

Αισιόδοξος ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφύγουν τη βαθιά ύφεση, εμφανίστηκε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα θα συζητήσουμε για την οικονομική κατάσταση που είναι ακόμα αβέβαιη. Έχουμε μερικά ενθαρρυντικά νέα, γιατί καταφέραμε να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν σημαντικά και ο πληθωρισμός στην ΕΕ κορυφώθηκε στα τέλη του 2022. Υπάρχει λοιπόν μια πιθανότητα να αποφύγουμε τη βαθιά ύφεση και ίσως να μπούμε σε μια πιο περιορισμένη και ρηχή συστολή της οικονομίας», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Όπως εξήγησε, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες θα πρέπει να εργαστούν εφαρμόζοντας τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης του NextGeneration, στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις και συντονίζοντας τις δημοσιονομικές πολιτικές αντιμετώπισης των τιμών της ενέργειας. Ο Επίτροπος Οικονομίας υπενθύμισε ότι το 2023, οι πολιτικές αντιμετώπισης των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένες στους πιο ευάλωτους για να αποφύγουμε την αύξηση των δημοσίων δαπανών.

«Είμαι μάλλον αισιόδοξος ότι μπορούμε να αποφύγουμε τη βαθιά ύφεση για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης», ανέφερε ο Π. Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από τον πολύ καλό συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Σχετικά Άρθρα