Ερντογάν: Απαιτεί από Σουηδία και Φινλανδία την έκδοση 130 “τρομοκρατών” – Αλλιώς ΝΑΤΟ “γιοκ”

 Ερντογάν: Απαιτεί από Σουηδία και Φινλανδία την έκδοση 130 “τρομοκρατών” – Αλλιώς ΝΑΤΟ “γιοκ”

Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να εκδώσουν δεκάδες πολιτικούς αντιπάλους της Τουρκίας, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί “τρομοκράτες” προκειμένου να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να εκδώσουν σχεδόν 130 “τρομοκράτες” προκειμένου οι προσφορές τους να περάσουν από το κοινοβούλιο μας- δυστυχώς, δεν το έχουν κάνει ακόμη αυτό”, δήλωσε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση της νεολαίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι οι δύο μοναδικές χώρες που πρέπει ακόμη να επικυρώσουν την κοινή προσφορά της Σουηδίας και της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ.

Ενώ η Βουδαπέστη έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την τελευταία επέκταση του στρατιωτικού μπλοκ και θα την υπογράψει στις αρχές του έτους, η Άγκυρα δεν έχει ακόμη ακολουθήσει.

Η Άγκυρα δεν έχει δώσει ακόμα το “πράσινο φως” για την προσχώρηση των δύο χωρών στη συμμαχία, επιδιώκοντας όρους για την έγκρισή της. Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο Ιούνιο για να αμβλύνουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την υποτιθέμενη υποστήριξή τους σε κουρδικές οργανώσεις, σύμφωνα με το Politico.

Τον περασμένο μήνα, σουηδικό δικαστήριο μπλόκαρε την έκδοση ενός εξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου που ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως ένα από τα άτομα που έπρεπε να εκδώσει η Στοκχόλμη για να λάβει την έγκριση της Τουρκίας.

“Η Τουρκία μερικές φορές κατονομάζει άτομα που θα ήθελε να εκδοθούν από τη Σουηδία, και είναι γνωστό ότι η σουηδική νομοθεσία σχετικά με αυτό … είναι πολύ σαφής: ότι τα δικαστήρια [λαμβάνουν] αυτές τις αποφάσεις, δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής αυτού”, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη αντιδρώντας ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

“Δεν νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να σκιάζει το γεγονός ότι τα πράγματα πάνε καλά”, πρόσθεσε αναφορικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την ανάρτηση ομοιώματος του Ερντογάν από διαδηλωτές στη Στοκχόλμη, με αποτέλεσμα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον πρεσβευτή της Σουηδίας στην Άγκυρα. Ο Κρίστερσον δήλωσε αργότερα ότι το ομοίωμα ήταν μια “πράξη σαμποτάζ” με στόχο να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία δεν έχει λάβει νέο κατάλογο των προσώπων που η Τουρκία θα ήθελε να δει να εκδίδονται, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκκα Χααβίστο σε ραδιοφωνική συνέντευξη τη Δευτέρα σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Yle.

Ο Χααβίστο δήλωσε ότι τα νέα αιτήματα της Άγκυρας είναι πιθανότατα μια αντίδραση στην πρόσφατη διαδήλωση στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με “υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο” που επικαλέστηκε ο Guardian το περασμένο Σάββατο, η Τουρκία είναι απίθανο να υπογράψει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών πριν από τις επόμενες τουρκικές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο, αλλά ενδέχεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Σχετικά Άρθρα