Κηδεία τέως Βασιλιά: Πυκνώνουν οι γαλάζιες παρουσίες – Ο ”γρίφος” Σαμαρά και οι γαλαζοαίματοι που φτάνουν στην Αθήνα

 Κηδεία τέως Βασιλιά: Πυκνώνουν οι γαλάζιες παρουσίες – Ο ”γρίφος” Σαμαρά και οι γαλαζοαίματοι που φτάνουν στην Αθήνα

Κάτι περισσότερο από ένα 24ωρο από την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και τα τηλέφωνα έχουν «ανάψει» στο γαλάζιο οικοσύστημα, ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο αναφορικά με το ποιοι υπουργοί και βουλευτές αναμένεται να δώσουν το παρών, το μεσημέρι της Κυριακής, στη Μητρόπολη.

Το νέο στοιχείο που έχει προστεθεί στην εξίσωση της Δευτέρας είναι η προοπτική παρουσίας του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στελέχη της ΝΔ που είναι σε επικοινωνία μαζί του επιβεβαιώνουν την πρόθεσή του να βρεθεί στην εξόδιο ακολουθία. Επισήμως, πάντως, το περιβάλλον του κ. Σαμαρά ούτε επιβεβαιώνει, ούτε όμως και διαψεύδει τα σενάρια περί παρουσίας του. Ο κ. Σαμαράς, πάντως, προ ημερών είχε δώσει τον τόνο, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την κυβερνητική απόφαση να μην αποδοθούν τιμές στον τέως Βασιλέα, υπογραμμίζοντας ότι «οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να «σβήνουν φωτογραφίες και σελίδες ολόκληρες».

Κάτι, όμως, η παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πικραμμένου, κάτι η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υπουργοί της ΝΔ πλέον είναι διατεθειμένοι να ξανασκέφτούν την παρουσία τους στη Μητρόπολη τη Δευτέρα. Πιο αποφασισμένος όλων εμφανίζεται ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος σχεδόν προεξοφλείται ότι θα δώσει το παρών. Ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζει ότι, αν δεν ήταν στο Κουβέιτ, θα πήγαινε στην κηδεία, ενώ εκεί θα είναι η σύζυγος του Ευγενία Μανωλίδου. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σταθμίζει το να βρεθεί στη Μητρόπολη, ενώ τις ίδιες σκέψεις κάνει και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τατιάνα Μπλάτνικ και τον Νικόλαο. Πάντως, παρών δεν θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Από βουλευτές, ως αυτή την ώρα, το παρών θα δώσει η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είναι και βαφτισιμιά του τέως Βασιλιά, οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης και ο Περικλής Μαντάς της ΝΔ, αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Και οι τρεις προαναφερθέντες είναι βουλευτές του περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά. Στο παρασκήνιο ακούστηκαν τις προηγούμενες ώρες και άλλα ονόματα, όπως του βουλευτή Λάρισας Χρήστου Κέλλα ή της βουλευτού Ηλείας Διονυσίας Αυγερινοπούλου, οι οποίο, όμως, δεν πρόκειται να είναι στην Αθήνα εκείνη την ημέρα. Στη Λακωνία και συγκεκριμένα στην Αρεόπολη θα βρίσκονται και οι βουλευτές του νομού Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, λόγω της επίσκεψης του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στην περιοχή.

Μένει να φανεί, επίσης, ποιοι πρώην βουλευτές της ΝΔ θα δώσουν το παρών στη Μητρόπολη. Έχει ακουστεί το όνομα του πρώην υπουργού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, ενώ φαίνεται ότι δεν θα είναι παρών ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, του οποίου ο πατέρας διατηρούσε στενή σχέση με το παλάτι. Εκ του θεσμικού του ρόλου ως περιφερειάρχης Αθηνών, στη Μητρόπολη αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Πατούλης.

Τα μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης που θα παραστούν στην κηδεία

Στην τελετή αναμένεται να παραστούν ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, και ανιψιός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με τη σύζυγό του βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας, ενώ η μητέρα του Φελίπε, βασίλισσα Σοφία όπως και η πριγκίπισσα Ειρήνη, αδελφές του εκλιπόντος, βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Παρών αναμένεται να είναι και ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, όπως και η πριγκίπισσα Χριστίνα της Ισπανίας.

Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, αδελφές της Αννας-Μαρίας, ο Ολλανδός βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος, η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας και η πρώην βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη επίσης αναμένεται να παραστούν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Με βάση ρεπορτάζ της ΕΡΤ, την βρετανική βασιλική οικογένεια αναμένεται να εκπροσωπήσει η πριγκίπισσα Άννα, κόρη της Ελισάβετ και αδερφή του Κάρολου.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, στην Αθήνα θα βρεθούν μεταξύ άλλων ο Αλβέρτος του Μονακό και η αδερφή του, ο Δούκας του Λουξεμβουργου Ερρίκος, ο πρίγκιπας της Νορβηγίας Χαουκούν και ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών.

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα αυθημερόν τη Δευτέρα για την κηδεία. Για την κηδεία είναι πιθανό να έρθουν στη χώρα εκπρόσωποι και άλλων βασιλικών οικογενειών, όπως ο πρίγκιπας Ράντου της Ρουμανίας, ο Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος της Σουηδίας και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος και η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, καθώς επίσης και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας.

Καθαρίζουν τους βασιλικούς τάφους και ανοίγουν δρόμους στο Τατόι

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα συνεργεία που εργάζονται στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι ώστε να έχουν ολοκληρώσει τη διαμόρφωση του χώρου μέχρι το βράδυ. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών έδωσε χθες ο εργολάβος της ανάπλασης, κ. Πέτρος Μπακάλης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού του χώρου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, αργά το απόγευμα. Ήδη έχει γίνει η δεντροφύτευση περιμετρικά του σημείου όπου θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενώ καθαρίζονται και τα μνήματα των γονέων του.

Στον περιβάλλοντα χώρο, έχουν διανοιχτεί οι διάδρομοι πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι υψηλοί προσκεκλημένοι ενώ τα συνεργεία καθαρίζουν το παρεκκλήσι της Αναστάσεως και το μαυσωλείο. Παράλληλα, εργάτες κόβουν κορμούς δέντρων οι οποίοι φορτώνονται σε φορτηγά και απομακρύνονται από το λόφο.

Αυτή την ώρα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Αμυράς, πραγματοποιούν αυτοψία στον χώρο και ελέγχουν την πορεία των εργασιών.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στο σχέδιο ασφαλείας αναμένεται να μετάσχουν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Επισήμων, της Τροχαίας, της Ασφάλειας Αττικής καθώς και της Αντιτρομοκρατικής. Υπάρχει πρόβλεψη για τη διαχείριση των πολιτών που θα συγκεντρωθούν στη Μητρόπολη Αθηνών όπου πρόκειται να τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία, καθώς επίσης και για τη μετακίνησή τους στο Τατόι.

Στο εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών, η πρόσβαση των προσκεκλημένων θα γίνεται με διαπιστεύσεις. Σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα, εντός του ναού αναμένεται να μπουν 187 άτομα. Οι 130 απ’ αυτούς πρόκειται να αφιχθούν στην Ελλάδα από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Εξωτερικά του ναού θα δημιουργηθεί μια περίμετρος με τη χρήση κιγκλιδωμάτων, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει εκτός από έντονη παρουσία ενστόλων και χρήση drones.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πόσοι από τους 187 προσκεκλημένους θα μεταβούν στο Τατόι για την ταφή, μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μετακίνησή τους θα γίνει με ειδικά μισθωμένα βαν και μέσω δρομολογίων που έχει προβλέψει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας έχει ο έλεγχος της πρόσβασης στο σημείο ταφής καθώς είναι ένας ανοικτός χώρος, με τους αστυνομικούς να σχεδιάζουν μια μεγάλη ακτίνα ασφαλείας γύρω από το συγκεκριμένο σημείο. Εν τω μεταξύ, μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων.

Σχετικά Άρθρα