Τσαβούσογλου σε Σουηδία: “ΝΑΤΟ…γιοκ”

 Τσαβούσογλου σε Σουηδία: “ΝΑΤΟ…γιοκ”

Σφοδρά φραστικά πυρά εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της Σουηδίας μετά τη διαδήλωση ομάδας προσκείμενη στο ΡΚΚ, κατά την οποία κρέμασαν από τα πόδια ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Στον απόηχο του περιστατικού ο Τσαβούσογλου απείλησε τη Σουηδία ότι δεν θα διαβεί το κατώφλι του ΝΑΤΟ, αν δεν λάβει μέτρα κατά των Κούρδων του PKK.

«Το PKK βάζει νάρκη στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αν δεν αντιδράσει προσηκόντως η σουηδική κυβέρνηση σε τέτοιες ενέργειες, δεν θα δώσουμε την απάντηση που περιμένει η Σουηδία αναφορικά με το αίτημα ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Είναι σαφές και ξεκάθαρο. Η Σουηδία πρέπει να κάνει τις επιλογές της», είπε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο TRT.
O Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Άγκυρα περιμένει από τη Σουηδία να σεβαστεί το συνυποσχετικό, που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο στο περιθώριο της συνόδου της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, για την πάταξη τρομοκρατικών οργανώσεων, όρο που έχει βάλει η Τουρκία για να εγκρίνει το αίτημα της Στοκχόλμης για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Ο πρέσβης της Σουηδίας στην Άγκυρα κλήθηκε χθες Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και του επιδόθηκε διαμαρτυρία για το συμβάν, ενώ ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 17 Ιανουαρίου επίσκεψη στην Άγκυρα του Σουηδού ομολόγου του, κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθεί το αίτημα της σκανδιναβικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σχετικά Άρθρα