Κηδεία Γλύξμπουργκ: Και αναβάθμιση στο τελετουργικό και λαϊκό προσκήνυμα – Θα παραστεί ο αντιπρόεδρος Π. Πικραμμένος- Ποιοι εστεμμένοι και επίσημοι θα έρθουν

 Κηδεία Γλύξμπουργκ: Και αναβάθμιση στο τελετουργικό και λαϊκό προσκήνυμα – Θα παραστεί ο αντιπρόεδρος Π. Πικραμμένος- Ποιοι εστεμμένοι και επίσημοι θα έρθουν

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ήθελαν την αναβάθμιση της τελετής για την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ καθώς όπως έγινε επισήμως γνωστό η Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη”. Παράλληλα θα γίνει και λαϊκό προκήνυμα.

Η σορός του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου το πρωί της Δευτέρας για να μπορέσει να τον αποχαιρετίσει όποιος το επιθυμεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Alpha, το άτυπο λαϊκό προσκύνημα θα είναι σε εξέλιξη από τις 06:00 έως τις 10:00.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου.

Οι πρώτες αποκαλύψεις ήρθαν από Action24 στο οποίο παρουσιάστηκε ρεπορτάζ για αλλαγές και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής στο τελετουργικό της κηδείας οι οποίες σηματοδοτούν ουσιαστικά στροφή της κυβέρνησης όσον αφορά στις αρχικές αποφάσεις που είχαν ανακοινωθεί.

Ήδη επιβεβαιώνεται η πληροφορία για αναβάθμιση της κυβερνητικής αντιπροσωπείας καθώς όπως αναφέραμε εκτός από την υπουργό Πολιτισμού θα παραστεί και ο αντιπρόεδρος κ. Π. Πικραμμένος ενώ τώρα έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει και προσκήνυμα στη σορό, το οποίο βαπτίζεται άτυπο.

Επίσης οι πληροφροίες αναφέρουν ότι:

  • Θα υπάρχει σε ετοιμότητα άγημα απόδοσης τιμών
  • Θα γίνει υποδοχή επισήμων
  • Θα υπάρξει παρουσία κυβερνητικών στελεχών
  • Θα στρωθεί κανονικά το κόκκινο χαλί

Οι αλλαγές έρχονται μετά την διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά για τις αρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης που ελήφθησαν σε διυπουργική στο Μαξίμου βάσει των οποίων ο Κ. Γλυξμπουργκ θα κηδευτεί ως ιδιώτης στο Τατόι.

Σύμφωνα με την πρώτη επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση:

  • Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ θα ταφεί ως ιδιώτης,
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι,
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
  • Παράλληλα θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος οι αρχικές αποφάσεις απέχουν από τις αλλαγές που σχεδιάζονται οι οποίες σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι “κλείδωσαν” σε νέα κυβερνητική σύσκεψη.

Σύμφωνα με το σχόλιο του Σεραφείμ Κοτρώτσου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αction24 μπορεί να υπήρξαν αντίθετες φωνές για τις αρχικές αποφάσεις όπως οι κύριοι ΒορίδηςΓεωργιάδηςΠλεύρηςΠέτσας ωστόσο ο καταλύτης των αλλαγών της τελευταίας στιγμής είναι η ανοιχτή διαφοροποίηση Σαμαρά.

Η “Εστία”, πάντως, σήμερα, μεταφέρει πληροφορίες πως πρόσθετος λόγος για την αναβάθμιση της κυβερνητικής παρουσίας στην κηδεία του Τέως και την αλλαγή του τελετουργικού έπαιξε ρόλο και η δυσφορία του Βασιλιά Καρόλου, σε μία περίοδο κρίσιμη ως προς την διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η ανακοίνωση του Σαμαρά για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ: 

“Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή. Είναι ιερή – και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων – μπροστά στο θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό. Κι αυτό πέρα από Ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση Πολιτισμού. 

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός Ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.

Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας – ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε. Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή… 

Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι – ούτε μπορεί να είναι – πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” – αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.

Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως – πέρα από την ανθρώπινη πλευρά – έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… 

Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του.” 

Η αντίδραση της κυβέρνησης δια του εκπροσώπου της ήταν αρκούντως ισορροπιστική, κάτι που προοιωνίζονταν ή έδειχνε ότι υπήρχαν δεύτερες σκέψεις.

Ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε χαρακτηριστικά:

  • «Η ελληνική δημοκρατία είναι ώριμη και μας δίνει την δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε χωρίς κομπλεξισμούς ζητήματα που άπτονται της ιστορίας. Από την άλλη είναι θεμιτό να υπάρχουν άνθρωποι που προσεγγίζουν το θέμα ανάλογα με τις πεποιθήσεις τα συναισθήματα και τις επιδιώξεις τους. Η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό και δεν είναι καιρός να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια και διαξιφισμούς. Αυτό που στοχεύουμε είναι η διαχείριση του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος. Η ελληνική δημοκρατία είναι μια σύγχρονη αστική και φιλελεύθερη δημοκρατία και δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν».

Ποιοί εστεμμένοι και επίσημοι θα έρθουν στην Αθήνα

Τα παιδιά του Κωνσταντίνου και η αδελφή του Σοφία της Ισπανίας βρίσκονται εδώ και ημέρες στην Αθήνα από τη στιγμή που επιδεινώθηκε η υγεία του. Στην Ελλάδα αναμένονται όλα τα εγγόνια του, τα πέντε παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ και τα τέσσερα της Αλεξίας, όπως αναφέρει το in.gr.

Η αποστολή των προσκλήσεων από την οικογένεια στα πρόσωπα που επιθυμούν να παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θεωρείται θέμα χρόνου.

Ήδη έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς και τα μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, με τα οποία συνδέονται προκειμένου να προετοιμάσουν την επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία αναμένονται εκπρόσωποι των βασιλικών οίκων της Ισπανίας, της Δανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και του Λουξεμβούργου, χωρίς να αποκλείεται να παραστούν και εκπρόσωποι και άλλων ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών.

Όπως μετέδωσαν ισπανικά ΜΜΕ, η βασιλική οικογένεια της χώρας θα βρεθεί σύσσωμη στην Αθήνα. Η βασιλομήτωρ Σοφία βρίσκεται ήδη εδώ, οι κόρες της, πριγκίπισσα Ελενα και πριγκίπισσα Κρίστινα, θα έρθουν σήμερα, Παρασκευή, ενώ στην κηδεία θα παραστούν και ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας με τη βασίλισσα Λετίθια.

Παρών αναμένεται να είναι και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στο Αμπου Ντάμπι.

Στην Αθήνα για να παραστεί στην κηδεία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έρθει ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, Χένρι.

Επίσης, στη χώρα μας θα μεταβούν μέλη της δανέζικης βασιλικής οικογένειας, με την οποία υπάρχουν στενοί δεσμοί συγγένειας. Πιο συγκεκριμένα, αναμένονται η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε, αδελφή της Αννας-Μαρίας, και η αδελφή τους πριγκίπισσα Ματθίλδη. Θα παραστεί επίσης και ο διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ.

Σε ό,τι αφορά στη βρετανική βασιλική οικογένεια, έχει ήδη ενημερώσει ότι θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία. Αγνωστο είναι ποιο από τα μέλη της οικογένειας του Καρόλου θα παραστεί.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα παραστεί ο βασιλιάς Κάρολος καθώς βάσει βρετανικού βασιλικού πρωτοκόλλου κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Ενδεχομένως στην Αθήνα βρεθεί ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, του οποίου νονός ήταν ο Κωνσταντίνος και ο οποίος έχει βαφτίσει το μεγαλύτερο από τα παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ. Διαφορετικά, στην Αθήνα πιθανολογείται ότι θα έρθει η πριγκίπισσα Αννα.