Παρασκήνιο: Η “τούμπα” Μαξίμου για τον Τέως- Ο καταλύτης Σαμαράς και η αλλαγή του τελετουργικού

 Παρασκήνιο: Η “τούμπα” Μαξίμου για τον Τέως- Ο καταλύτης Σαμαράς και η αλλαγή του τελετουργικού

Μέσα σε 24 ώρες, από την λιτή και “αυτονόητη” ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για την εξόδιο ακολουθία και την “ιδιωτική” κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, η κυβέρνηση διολίσθησε σε κάτι που θα προσομοιάζει με τελετή με τιμές αρχηγού κράτους, χωρίς, ωστόσο, να περιγράφεται με αυτόν τον τρόπο. Προφανής η προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, ενώ αναμένονται περίπου 20 εστεμμένοι και εκπρόσωποι υπαρκτών και …ανύπαρκτων βασιλικών οίκων της Ευρώπης.

Τι μεσολάβησε; Πολλά, από το γεγονός ότι πληοφορηθήκαμε πως στην Καλαμάτα εκλέγεται βουλευτής κάποιος κ. Χρυσομάλλης (με ελάχιστη και άνευ ουσίας κοινοβουλευτική παρουσία, ο οποίος εξεμάνη τοποθετούμενος υπέρ της κηδείας με τιμές αρχηγού κράτους), μέχρι την τοποθέτηση του Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι το Μαξίμου υποχώρησε επειδή φοβήθηκε τον…ΣΥΡΙΖΑ! Κι ακόμα, οι δηλώσεις Μάκη Βορίδη, Άδωνη Γεωργιάδη, Θάνου Πλεύρη και η “πολιορκία” του γραφείου του Γιάννη Μπρατάκου (Μαξίμου) από πολλούς γαλάζιους βουλευτές που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις “φιλοβασιλικές” ψήφους.

Εκείνο, ωστόσο, που έγειρε την πλάστιγγα ήταν η γραπτή και …μεστή νοημάτων και αυστηρών προειδοποιήσεων δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Έτσι από την “ιδιωτική” κηδεία, με την μίνιμουμ κυβερνητική εκπροσώπηση δια της Λίνας Μενδώνη, φαίνεται πως στην Μητρόπολη Αθηνών, την Δευτέρα, θα δούμε το μισό υπουργικό συμβούλιο, “προεξάρχοντος” του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, και την μισή κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Και, το άνοιγμα προς το κέντρο μετατράπηκε, σε 24 ώρες, σε οπισθοχώρηση προς το φυλάκιο της προκεχωρημένης υπερδεξιάς.

Ένα τυπικό θέμα που θα μπορούσε να λυθεί δια του…αυτονόητου (έκπτωτος μονάρχης χωρίς ελληνική ιθαγένεια, και, βεβαίως, το δημοψήφισμα του 1975), μετατράπηκε σε εσωτερικό πρόβλημα της Ν.Δ.

Κανείς τους, μάλλον, δεν έχει μελετήσει τα Αρχεία του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, όπως τα παραθέτει προ διετίας η “Καθημερινή”, για το σχέδιο πραξικοπήματος (ακόμα και δολοφονίας) του πρώτου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης και ιδρυτή της Ν.Δ! Πότε; Από το 1975 μέχρι το 1978! Ως εκ τούτου, καθόλου προσηλωμένος στη Δημοκρατίας δεν ήταν ο Γλύξμπουργκ, και καθόλου δεν είχε αποδεχθεί πλήρως το αποτέλεσμα του δημοφηφίσματος, όπως επικαλούνται παλαιοί και όψιμοι θαυμαστές του.

Έτσι και κόκκινο χαλί θα δούμε στη Μητρόπολη, και, πιθανώς, τιμητικό άγημα, και πολύωρο λαϊκό προσκύνημα, και σύμπασα την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. Ίσως δούμε, λέγεται, και πρόσωπο/α κοντά στον πρωθυπουργό…

Διαβάστε την εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα από τα “Αρχεία Καραμανλή”:

Ωστόσο, η “Εστία” αναφέρεται και σε μία πρόσθετη παράμετρο που οδήγησε στην “τούμπα” του Μαξίμου. Κάνει λόγο για δυσαρέσκεια του Βασιλιά Καρόλου και την συνδέει με την διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ακριβές; Ποιός ξέρει…

Σχετικά Άρθρα