Φιλιππίδης: Πόσα χρόνια κάθειρξης προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας

 Φιλιππίδης: Πόσα χρόνια κάθειρξης προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας

Η εισαγγελέας της έδρας, πρότεινε την απαλλαγή του Πέτρου Φιλιππίδη για την κατηγορία του βιασμού. Πρότεινε ωστόσο την ενοχή του για δύο απόπειρες βιασμού.

Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας

“Όποιος µε σωµατική βία ή µε απειλή σοβαρού και άµεσου κινδύνου ζωής ή σωµατικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιµωρείται µε κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας µε αυτήν πράξεις. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παρ. 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιµωρείται µε κάθειρξη έως δέκα (10) έτη.

Όποιος με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια άλλου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή. Με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι δύο ετών τιμωρείται η πράξη της προηγούμενης παραγράφου, αν ο παθών είναι νεότερος από 12 ετών. Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, αποκτά επαφή με πρόσωπο που εμφανίζεται ως ανήλικο κάτω των δεκαπέντε ετών και, με χειρονομίες ή προτάσεις ασελγείς, προσβάλλει την αξιοπρέπειά του στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

Αν η πράξη τελείται κατά συνήθεια ή αν επακολούθησε συνάντηση με το εμφανιζόμενο ως ανήλικο πρόσωπο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
ΠΚ 338 – Κατάχρηση σε ασέλγεια

Όποιος με κατάχρηση της παραφροσύνης άλλου ή της από οποιαδήποτε αιτία προερχομένης ανικανότητάς του να αντισταθεί, ενεργεί επ΄αυτού συνουσία ή άλλη ασελγή πράξη τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο παθών είναι ανήλικος, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Όποιος με κατάχρηση των παραπάνω καταστάσεων προσβάλλει την αξιοπρέπεια άλλου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν σε ασελγείς πράξεις, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Αν ο παθών είναι ανήλικος, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

Αν η πράξη της παραγράφου 1 έγινε από δύο ή περισσότερους που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Αρ.9 Ν.3500/2006″

Το 2021 ο νόμος έγινε πιο αυστηρός. Ο βιασμός με τον παλιό νόμο τιμωρούνταν με απλή κάθειρξη, ενώ πλέον με τον νέο νόμο τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Επίσης προϋπόθεση αποφυλακίσης είναι όταν ο καταδικασθείς έχει εκτίσει τα 4/5 της ποινής.

Ωστόσο όλα αυτά μένει να οριστικοποιηθούν όταν ανακοινωθεί η τελική απόφαση της έδρας καθώς ο ηθοποιός κατηγορείται για δύο απόπειρες βιασμού….