Πόρισμα για τους σεισμούς – Πού χρειάζεται αυξημένη προσοχή – Οδηγίες στους κατοίκους

 Πόρισμα για τους σεισμούς – Πού χρειάζεται αυξημένη προσοχή – Οδηγίες στους κατοίκους

Στο ομόφωνα πόρισμα της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου επιβεβαιώνεται ότι στη Λέσβο χρειάζεται ακόμα προσοχή. Σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα σε Λέσβο και Εύβοια, Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πόρισμα: «η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη βόρεια Λέσβο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται. Δεν υπάρχουν στοιχεία ενεργοποίησης παρακείμενων ρηξιγενών ζωνών».
Επιπρόσθετα, η επιτροπή συστήνει στους κατοίκους της Λέσβου:

  • (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και
  • (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές όπου παρατηρείται σεισμική δραστηριότητα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου αναφέρει:

  • Η σεισμική διακινδύνευση στην Ανατολική Κρήτη είναι εξαιρετικά μικρή, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα
  • Στις περιοχές της Θήβας και της Εύβοιας καταγράφονται και αξιολογούνται τα νεότερα δεδομένα, με στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση των σεισμικών ακολουθιών

Πάντως, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδης ζήτησε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να παραμείνει σε επιφυλακή και να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις προκειμένου να συγκληθεί και πάλι αν χρειαστεί.
Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε ετοιμότητα.

  • Σημειώνεται πως τον προβληματισμό του για την κατάσταση στη Λέσβο διατύπωσε πρόσφατα και ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος τονίζοντας πως «αυτή τη στιγμή η Λέσβος είναι η πιο επίφοβη περιοχή».

Ο κ. Παπαδόπουλος δεν ήταν σε θέση να πει αν ο μέγιστος σεισμός που έχει καταγραφεί στη Λέσβο ήταν και ο κύριος τονίζοντας επιπρόσθετα πως «προς το παρόν δεν έχουν προσδιορίσει τις διαστάσεις του ρήγματος στη Λέσβο».

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού στο νησί λέγοντας: «Δεν έχουμε την εικόνα μία ομαλής μετασεισμικής ακολουθίας. Αυτό φαίνεται από πολλά στοιχεία που είναι τεχνικά και δεν έχει νόημα να αναλυθούν εδώ».

«Ότι είχαμε τον 4,8 Ρίχτερ που είναι είναι κατά τι μικρότερος από της 7ης Ιανουαρίου που έκανε 4,9 δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην είναι μία ομαλή μετασεισμική ακολουθία. Απλώς είναι κατά τι μικρότερος. Το σύνολο όμως και όλους τους 120 σεισμούς που έχουν γίνει ως τώρα δεν δίνουν εκείνη την ξεκάθαρη εικόνα μιας μετασεισμικής ακολουθίας ομαλά και φυσιολογικά εξελισσόμενης που θα μας έκανε να πούμε ξέρετε ο 4,9 ήταν ο κύριος. (…)
Θα έλεγα ότι η κατάσταση είναι ασταθής. Στη φυσική και τη γεωφυσική εννοούμε ότι είναι ασταθής όταν πάει και προς τη μία πορεία δηλαδή να μη γίνει μεγαλύτερο από 4,9 και να ακολουθηθεί η σχετικώς ομαλή μετασεισμική ακολουθία τις επόμενες ημέρες, ασταθής όμως σημαίνει ότι μπορεί να πάει και προς την άλλη πορεία με ενδεχόμενο έστω και ενός μεγαλύτερου σεισμού αν και με μικρότερη πιθανότητα παραμένει ανοιχτό», ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Προβληματισμό εξέφρασε για τους σεισμούς στο νησί λέγοντας πως αφενός εξελίσσεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού και αφετέρου ότι σεισμική δραστηριότητα κοντά σε μεγάλο ρήγμα.

«Βρισκόμαστε σε παρακείμενο ρήγμα δεν είναι του 1867. Νομίζω η πιθανότητα να ενεργοποιηθεί είναι πάρα πολύ μικρή», ανέφερε απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου της ΕΡΤ.

Οδηγίες ΟΑΣΠ προς τους πολίτες

Τι πρέπει να κάνεις από τώρα: Προετοιμάσου

  • Ενημερώσου για τον σεισμό, τη σεισμικότητα της περιοχής και τα μέτρα προστασίας.
  • Συζήτησε με τα μέλη της οικογένειάς σου και επισήμανε ποια είναι τα κατάλληλα σημεία προφύλαξής σου ανά χώρο, πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112), ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από ένα σεισμό.
  • Εφοδιάσου με μερικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, κ.λπ.
  • Μερίμνησε ώστε να είναι ασφαλές το σπίτι σου. Επισήμανε επικινδυνότητες και προσπάθησε να τις μειώσεις. Τοποθέτησε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα. Στήριξε κατάλληλα τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής κ.ά.. Μην κρεμάς βαριά αντικείμενα στους τοίχους πάνω από τα κρεβάτια. Διόρθωσε βλάβες που τυχόν υπάρχουν στο κτίριο π.χ. διαρροές, ρωγμές.
  • Λάβε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας.

Τι πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια του σεισμού: Προστάτευσε τον εαυτό σου

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

  • Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
  • Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

  • Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
  • Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
  • Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Τι πρέπει να κάνεις μετά τον σεισμό: Εφάρμοσε το προσεισμικό σχέδιο σου

  • Εκκένωσε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο, αφού πρώτα κλείσεις τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού, φορέσεις κατάλληλα για την εποχή ρούχα και παπούτσια και πάρεις μαζί σου τα εφόδια έκτακτης ανάγκης που θεωρείς απαραίτητα.
  • Προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσεις άσκοπα το τηλέφωνό σου ή το αυτοκίνητό σου. Οι γραμμές τηλεφωνίας πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία και οι οδικοί άξονες πρέπει να είναι ελεύθεροι.
  • Κατάφυγε στον προεπιλεγμένο ανοιχτό, κοντινό, ασφαλή χώρο (πάρκο, πλατεία κ.λπ.), μακριά από τις προσόψεις των κτιρίων ή άλλα επικίνδυνα σημεία.
  • Περίμενε μετασεισμούς. Οι μετασεισμοί που ακολουθούν έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να προξενήσουν επίσης βλάβες στα κτίρια.
  • Βοήθησε συνανθρώπους σου που έχουν ανάγκη. Μην μετακινήσεις βαριά τραυματισμένους, παρά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν περισσότερο. Ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική: 199, Ε.Κ.Α.Β.: 166).

Σχετικά Άρθρα